XS
SM
MD
LG

Republici Srpskoj ne trebaju „instant“ šampioni

Opet nije dobro...

Taman kad je fudbalska javnost u Republici Srpskoj pomislila da su stvari oko sudija i suđenja u Prvoj ligi sređene i da se neće ponavljati jesenji scenario, u prethodna dva ili tri kola desile su se ponovo loše arbitraže sa primesama tendencioznog donošenja odluka...

Pojedini klubovi digli su glas: Kozara iz Gradiške i trebinjski Leotar su prednjačili, oglasili su se i drugoplasirani Laktaši Admiral bet. Ponovo su sudije u prvom planu ispred igrača, same igre, infrastrukture, svega onoga dobroga što je došlo s najmlađim i predsednikom Saveza sa najviše energije i ideja Vicom Zeljkovićem. A kada su sudije važnije od svega, odnosno kada se o njima govori na „sva zvona“, kao što se desilo proteklih dana, onda prvenstvo nije regularno ili kao što bi javnost rekla – namešteno je!

Nećemo ulaziti u te ocene i kvalifikacije, koje su možda i grube, ali određeni niz činjenica govori da je najmanje dobro u ovom trenutku, u interesu i fudbala i Republike Srpske, žmuriti na negativnosti i anomalije koje dave plemenitu igru u srpskom entitetu „Dejtonske zemlje“.

Bijeljinski Radnik jeste lider i do sada, u 23 odigrana kola, jedini neporaženi prvoligaš, ali se mora postaviti jasno pitanje: da li Semberci, zaista, imaju taj i takav tim koji „melje“ sve rivale po redu? Javnosti se, i onim iskrenim fudbalskim radnicima, ne mogu sakriti argumenti. Nije važno ko će da bude prvak i novi premijerligaš, ali je od krucijalnog značaja na koji način se postaje šampion Republike Srpske i kakvi tragovi ostaju...

Najmanji problem je da to bude Radnik, jer povratak gledalaca na tribine Gradskog stadiona u velikom broju, uređena infrastruktura, takmičarski i organizaciono ojačani klub... govore da se mnogo toga dobrog i pozitivnog desilo u ovom sportskom kolektivu, od kada je na njegovo čelo došao predsednik Nedeljko Ćorić, u trenucima kada je klub bio na ivici odustajanja od prvoligaškog takmičenja i gašenja.

Nije to bilo tako davno.

Svaka sredina puna entuzijazma zaslužuje podršku i čestitke, baš kao što sudijske lakrdije moraju da se sankcionišu i neutrališu. Republici Srpskoj najmanje je potreban šampion koji će u elitu ući sa sudijama, a onda će ga u Premijer ligi BiH dočekati VAR tehnologija i... Ćao!

U ovom teškom vremenu fudbalski šampion treba da bude istinska personifikacija Republike Srpske, a prethodne dve godine iz Prve lige srpskog entiteta u elitu su ulazili vicešampioni.

Praksa „instant“ premijerligaša iz Republike Srpske mora da se ukine!