XS
SM
MD
LG

Sprema li Ivan Beus predsjedničku kandidaturu?

Ivan Beus FOTO: FS BiH

Najvatrenije pristalice Zrinjskog, popularni „Ultrasi“ čije su sve zastave pale nekoliko dana pred derbi s Veležom utrčale su na teren stadiona „Pod Bijelim brijegom“ nakon završetka utakmice s namjerom da fizički napadnu fudbalere Veleža.

U nedostatku rivalske grupe „Red Army“ koja ih je osramotila „pljačkom“ zastava koje „identitet“ znače, u podijeljenom Mostaru u kojem je Neretva granica na „Zapad“ i „Vrapčiće“, a kojoj je MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona zabranio prisustvo na utakmici, „heroji“ sa tribina su krenuli da tuku rivalske „nogometaše“.

Biti šampion ne znači i da si pobjednik, a loša organizacija današnjeg mostarskog derbija može da prouzrokuje, kod Disciplinske komisije FS BiH, samo kaznu za „plemiće“ jer je ugrožena opšta sigurnost i bezbjednost aktera derbija, o čemu UEFA i FIFA najviše vode računa.

Nije tajna da je glavni „mozak“ hrvatskog kluba u gradu na Neretvi Ivan Beus, jedini preostali Komitetlija iz 2011. godine, koji je preživio sve smjene i promjene, pa i dalje „vedri i oblači“ Savezom sa sjedištem u Sarajevu. Legendarni Ivica Osim je preminuo, bivši predsjednik FS BiH Elvedin Begić smijenjen, Seada Kajtaza „nema nigdje“, Darko Ljubojević je „na marginama“, a Dragan Kulina je „u penziji“. Dakle, Beus je jedini preostali „fudbalski unitarac“ koji će se, kako „podloga“ govori, najvjerotovatnije najaktivnije uključiti u izbornu trku u „krovnom“ Savezu za mart 2025. godine.

Možda ne kao glavni protagonista, ali ono svakako kao čovjek „iz sjene“ što je i do sada, najbolje, znao da radi!

Elem, mostarski derbi nije pokazao samo etničku podijeljenost u gradu na Neretvi, već i nefunkcionalnu „Dejtonsku zemlju“ u kojoj je, k'o fol, fudbal ispred života i ambijenta...

Jeste! Pokazao je derbi u Mostaru u kojem navijači žele da tuku igrače protivničkog tima...

Republika Srpska treba da ima „svoj stav“ i da čeka rasplet federalnih odnosa između onih koji u Mostaru pokazuju da su, kao što Džoni Štulić sa Azrom kaže „krivo srasli“ u ljubavi!

Stadion „Pod Bijelim brijegom“ je 1992. godine promijenio vlasnika, identitet, ali i ponašanje...

Zato je najbolje pustiti one koji imaju jedni drugima da kažu – neka kažu, pa onaj ko je nadviknuo, jedini može da bude sagovornik Republici Srpskoj koja nema muslimane i Hrvate, ali ima različite poglede na budućnost!

Velež i Zrinjski će igrati Evropu na ljeto... Mjesta koja su, nedavno, bila zagarantovana za Željezničar i Sarajevo, a ostali su se redali...

Izgleda da Borac uvijek, kada je prvi na tabeli, poremeti taj fudbalski „balans“ sagrađen na „ključu“ glavnih gradova kojih u današnjoj Bosni i Hercegovini ima, najmanje, pet!

Mostar je jedna od njih, bez gazde!

Možda se Ivan Beus nameće kao predsjednički kandidat?