XS
SM
MD
LG

Ipak se okreće – Borcu je suđena Grbavica

Stadion "Grbavica" u Sarajevu FOTO: arhiva sportdc

Sjećate li se kultne emisije jugoslovenske televizije – „Ipak se okreće“?

Kao i sve na ovom svijetu je okruglo: planeta zemlja, Arhimedovi krugovi, olimpijski znakovi, kiša u prirodi, točak na automobilu, roždenstvo i vaskrsenje, istorija, lopta...

Fudbal u Bosni i Hercegovini, zemlji bez logike, ali sa uzaludnim trajanjem...

Prije nešto manje od dvije decenije Fudbalski klub Borac je ispadao iz Premijer lige BiH sa najboljim strijelcem elitnog takmičenja Draganom Benićem... Na Gradskom stadionu pobjeđivao „evropske“ klubove Zrinjski i Široki Brijeg, ali izgubio od direktnog konkurenta  Žepča!? Završio u Prvoj ligi Republike Srpske.

Dvije godine prije te sezone Borac je, takođe, ispao iz Premijer lige BiH, zato što je Žepče „kupilo“ Željezničar na Grbavici (svjedok tadašnji kapiten Almir Gredić), a u Ugljeviku Rudar i Budućnost iz Banovića „rudarski“ odigrali „iz keca u dvicu“.

Prvi „bosanski“ trofej Borac je osvojio na Grbavici, Kup. I drugi, titulu, ovjerio je protiv Željezničara na njegovom terenu. Drugu titulu je osvojio na Koševu, a treću?

Grbavica je, opet, suđena...

Široki Brijeg nije više „evropski“ klub, ali ima te manire. Zrinjski je više od države koju predstavlja, a šta će se dogoditi ako u 33. kolu na Grbavici Borac bude igrao za titulu, a Željo za opstanak?

Da te pitam? Da te... pitaj?

Ipak se okreće...

I dobro je da nije stalo...

Fudbal je energija.

Život!

P. S. Specijalni gost treba da bude Mladen Vojičić Tifa...