XS
SM
MD
LG

Turizam i poštivanje ekoloških standarda
Na sastanku o razvoju planinskog turizma uz poštovanje standarda zaštite životne sredine, koji je održan u okviru Svesrpskog sabora, istaknuta je potreba za većom saradnjom resornih ministarstava i privrednih subjekata kako bi rast sektora bio u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima, saopšteno je iz Olimpijskog centra "Jahorina".
 

Sastanak o razvoju planinskog turizma - Foto: SRNASastanak o razvoju planinskog turizmaFoto: SRNA

 

Direktor ovog centra Dejan Ljevnaić rekao je da su se učesnici sastanka saglasili da je integracija ekoloških standarda ključna za očuvanje prirodnih ljepota planinskih oblasti i održivi razvoj turizma.

Ljevnaić je istakao da se, osim u prelijepu prirodu, mora najviše ulagati u ljude i znanje.

On je ukazao da turizmu treba pristupati planski, a ne stihijski, te da je posebno važno ulagati u djecu kroz ski-kampove, kako bi stvorili nove skijaše, te ih odvojili od kompjutera i mobilnih telefona.

- Poveo sam akciju "Budi dijete Jahorine - 1.000 skija za našu djecu", koja uključuje edukaciju za mlade skijaše. Prezentovao sam magazin "Open Balkan ski Ju magazin" koji prati 500.000 skijaša, i istakao potrebu da se smanje cijene kako bismo zadržali skijaše u zemlji, jer će u suprotnom otići u inostranstvo. Ukazao sam i na potrebu da svaka turistička destinacija ima svog upravljača - rekao je Ljevnaić.

On je istakao da je izuzetno ponosan na pravac u kojem se razvija Stara Planina, zahvaljujući naporima Gorana Karadžića, i na rad Ministarstva turizma Srbije.

- Raduje me što Javno preduzeće "Skijališta Srbije" i Nacionalni park Kopaonik dobro obavljaju svoj posao, štiteći životnu sredinu za buduća pokoljenja - rekao je Ljevnaić.

Na sastanku je naglašena važnost pomirenja i poštovanja u regionu.

- Svi smo dio jednog regiona, jednog tržišta, i želim da sve ski-centre uvežemo u jedinstveni ski-pas - rekao je Ljevnaić.

Sastanak je održala pomoćnica ministra turizma i omladine Srbije Dunja Đenić, a prisustvovali su i predstavnicima Nacionalnog parka "Kopaonik", te javnih preduzeća "Skijališta Srbije" i "Stara Planina".