XS
SM
MD
LG

Pismo Srbije UEFI

 Povodom sramnog zajedničkog skandiranja navijača na meču između Hrvatske i Albanije, Fudbalski savez Srbije uputio je dopis generalnom sekretaru UEFA, Teodoru Teodoridisu.

„Poštovani gospodine Teodoridis,

Fudbalski savez Srbije Vam se obraća povodom događanja na jučerašnjoj utakmici EURO 2024 nacionalnih timova Hrvatske i Albanije (grupna faza, grupa B, Hamburg, 19. 6. 2024), kada je došlo do sramnog zajedničkog skandiranja navijača oba nacionalna tima, a koje je bilo upereno protiv srpske nacije u celini.

Kao što ste verovatno informisani, hrvatski i albanski navijači su od 58. minuta i 28. sekunde do 58. minuta i 50. sekunde utakmice zajednički vikali „Ubij, ubij Srbina”. U pitanju nisu bili pojedinci iz navijačkih redova, već veliki broj navijača ovih nacionalnih timova, što u tom trenutku nije sankcionisano u skladu sa propisima UEFA, koji su jasni, kao i samo postupanje službenih lica u tim situacijama.

Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u svim situacijama, a naročito na jednom ovakvom velikom sportskom događaju koji se prati širom Evrope i sveta. Umesto da fudbalski stadion bude mesto gde će se bodriti sopstveni timovi i promovisati sportska i fer atmosfera, na ovoj utakmici viđena su potpuno neprihvatljiva ponašanja, koje je nemoguće na bilo koji način opravdati.

Prema informacijama koje imamo, jedan igrač albanskog tima je nakon završetka utakmice, ispred tribine sa albanskim navijačima, koristeći megafon uzvikivao isti povik i tako „raspaljivao” masu.

Fudbalski savez Srbije smatra da je u momentu kada je počelo skandiranje navijača oba nacionalna tima, koje je gore navedeno, utakmicu trebalo prekinuti i pristupiti postupku „tri koraka”. To je izričito predviđeno u propisu UEFA „Guidelines for Match Officials in cases of Racist Behavior in Football Stadiums” i čudi nas da ono nije primenjeno od strane službenih lica UEFA na utakmici. To pravilo se na pravi način primenjivalo u slučajevima puno manjeg intenziteta, pa nas tim više iznenađeni što nije primenjeno na ovoj utakmici.

Fudbalski savez Srbije veruje da će disciplinski organi UEFA na pravi način reagovati i sankcionisati ovako ponašanje navijača oba nacionalna tima. Ovakvo vređanje jedne nacije sa povicima da treba da budu ubijeni, odavno nije viđeno na sportskim događajima. Kao građani Republike Srbije, kao sportski i fudbalski radnici, koji su čvrsto opredeljeni za sprovođenje univerzalnih sportskih principa i fer-pleja, veoma smo povređeni događajima na ovoj utakmici.

S obzirom da ovakvo divljanje velikog broja navijača, koje se ne može nazvati ponašanjem, nije u skladu sa propisima UEFA, kao i sa elementarnim ljudskim ponašanjem, molimo Vas da najhitnije i najoštrije kaznite odgovorne za gore pomenute događaje i obezbedite normalno odigravanje utakmica.

Želimo da Vas podsetimo da ovakvo divljanje, mržnja i rasizam predstavljaju sve ono protiv čega se Vaša organizacija deklararivno bori.

Fudbalska igra, posebno na događaju kao što je Evropsko prvenstvo, treba da bude ono što spaja pojedince, države, nacije, a ne sredstvo koje će biti iskorišćeno u neke svrhe koje su potpuno suprotne idejama koje fudbalska igra treba da predstavlja, jer kao što vidimo, fudbalska igra je već odavno prevazišla granice sporta kao takvog.

Organizatorima Turnira i UEFA želimo uspešan nastavak EURO 2024 i nadamo se da ovakvih događanja na stadionima u Nemačkoj više neće biti.

S poštovanjem,

Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije”