XS
SM
MD
LG

Podrška Republike Srbije za ekološku Jahorinu

Izuzetno sam srećan što je Republika Srbija pružila značajnu podršku u gasifikaciji Jahorine, čime se ova prelepa planina modernizuje i unapređuje kao destinacija. Gasifikacijom podižemo ekološke standarde, čineći Jahorinu ekološki održivom i atraktivnijom za posetioce.
 
Kao počasni konzul Srbije, ponosan sam što je Srbija pomogla u ovom projektu. Zahvaljujem Vladi Srbije što investira u izgradnju gasovoda jer tako doprinosi funkcionalnom unapređenju Jahorine i produbljuje veze između Srbije i Republike Srpske, kaže Dejan Ljevnaić, generalni direktor OC Jahorina. 
 
Ovaj projekat predstavlja značajan korak ka očuvanju prirodnih resursa. Gasifikacija će omogućiti smanjenje zagađenja i unapređenje čistoće vazduha, čime se potvrđuje naša posvećenost ekologiji i zaštiti prirode. Korišćenjem gasa umesto tradicionalnih goriva, doprinosimo očuvanju šuma jer neće biti potrebe za sečom drveća za grejanje. Ovim se značajno smanjuje emisija štetnih gasova i čađi, što direktno utiče na poboljšanje kvaliteta života i zdravlja lokalnog stanovništva i posetilaca.
 
Nadam se da ćemo nakon gasifikacije rasteretiti elektroenergetsku mrežu koja je trenutno veoma opterećena na Jahorini. Ovo je još jedan ekološki benefit jer smanjenje potrošnje električne energije doprinosi smanjenju ukupne emisije ugljen-dioksida. Planirano je da izgradnja nove trafostanice bude završena do 2026. godine, kako bi svi potrebni kapaciteti bili zadovoljeni i kako bi se obezbedila stabilna i pouzdana snabdevenost energijom.
 
U ovim teškim vremenima, najveća podrška narodu Republike Srpske dolazi upravo iz Srbije. Ova investicija ne samo da unapređuje turističku infrastrukturu Jahorine, već predstavlja i snažan simbol solidarnosti i prijateljstva između naših naroda.
 
Saradnja je ključna u ostvarivanju ciljeva - zemlje u regionu moraju zajedno raditi kako bi postigle značajne rezultate u promociji i razvoju turizma. Slogan „Jedan region, jedno tržište, jedan ski pass" predstavlja srž misije Open Balkan koja bi objedinjila sve ski centre u jednu ponudu.