XS
SM
MD
LG

Vreme slavlja i negovanja ljubavi

Došlo takvo vreme, čovek ni iskrene emocije ne sme da pokaže jer svako ih tumači onako kako hoće, ne obraćajući pažnju na stvarni izvor onoga ko je emotivno pogođen. Retki su oni kada u košiluku vide radost i ljubav da se pridruže veselju, već gledaju kako će po sjaju da prospu rđavu prašinu.

Republika Srpska je u 2017. godini slavljenički nastrojena, traje i živi četvrt veka. U sklopu tog slavlja - 25. rođendana i fudbal srpskog entiteta dejtonske zemlje proslaviće isti jubilej. Ustvari već je započeo.

Prestižna manifestacija „Dan fudbala“ u organizaciji Fudbalskog saveza Republike Srpske, Sportskog žurnala i Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske izašla je iz balkanskih okvira, bez obzira što se na ovom „ukletom poluostrvu“, gde se često sudaraju civilizacije i svetovi, čuje velika galama, a bogami zveči i oružje. Pobeda Republike Srpske nije samo u njenom dosadašnjem trajanju i opstajanju, u teškom i koplikovanom vremenu međunarodnih previranja, već u tome što i u najtežim uslovima promoviše ljubav, bratske i dobrosusedske odnose, poštuje tuđe, a svojim se ponosi. Upravo ova definicija mogla je da se pročita u hotelu „Bosna“ pre desetak dana kada je Banjaluka bila fudbalski epicentar ovog dela Evrope.

Koliko god analitičari pokušavali da objasne svo breme života koje nas očekuje u godini čiji je tek prvi mesec potrošen, jasno se vidi da će Republika Srpska i njen fudbal nastojati da zaborave na sve poteškoće i proslave niz jubileja i važnih datuma. Dan Republike i „Dan fudbala“ su prošli, bili su samo uvod za ono što treba da dođe. Fudbalski klub Borac je 29. maja, pre 25 godina, osvojio prvi i jedini međunarodni trofej - Mitropa kup, čiji pehar i danas ukrašava trofejnu salu Gradskog stadiona. Potom, 5. septembra Fudbalski savez Republike Srpske proslaviće 25 godina od svog rođena, kao prvi strukovni savez novoformirane republike, tada nazvane Srpska Republika Bosna i Hercegovina. Da, baš je fudbal bio vodilja i ostalim sportovima, točak zamajac za rađanje novog sportskog ambije nta i porodice, koji je nažalost, da li neznanjem, nepažnjom ili namerom, raskrčmljen do najsitnijih čestica zahvaljujući tim istim strukovnim savezima koji su se mimo Dejtonskog sporazuma udruživali u „krovne“ saveze na nivou BiH.

Ne treba zaboraviti da su, konačno, sve barijere popadale i da je utakmica Republika Srpska - Srbija u Banjaluci, u sklopu obeležavanja pomenutog jubileja potreba i realnost, ne samo fudbala u srpskom entitetu i Srbiji, već i celoj Evropi, da fudbal još jednom pokaže svu svoju plemenitost i snagu, bez obzira što politička situacija, u celom svetu, miriše na globalni konflikt.

Republika Srpska je, zajedno sa svojim fudbalom, od svog postanka, uvek gajila dijalog, poštovala rivale i život, negovala ljubav i čuvala svoje vrednosti. To bi fudbalska Evropa trebalo da prepozna i ceni, zbog budućnosti naju zvišenije igre na ovim prostorima.