XS
SM
MD
LG

Boban Stanković: U košarci sam pronašao sebe

Koliko znamo o košarci u kolicima? Koliko poznajemo ljudi koji se bave ovim sportom i koliko smo puta bili na jednoj košarkaškoj utakmici za osobe sa invaliditetom?

U nastavku teksta donosimo Vam intervju sa srpskim reprezentativcem, aktuelnim šampionom Grčke i osvajačem Kupa Grčke Bobanom Stankovićem.

Boban je svoj talenat pokazao noseći dresove „Vrbasa“ i „Bijeljine“, a za nacionalni tim Srbije igrao je 48 puta. U Grčkoj je igrao za „Megas Aleksandros“ iz Soluna i „Atlas“ iz Atine, sa kojim je aktuelni šampion zemlje i osvajač kupa.

Kada ste počeli da trenirate košarku i zašto ste baš ovaj sport odabrali?

Boban Stanković: Košarkom u kolicima sam počeo da se bavim 2008. godine, a te iste godine sam se doselio iz mog rodnog sela Straže kod Gnjilana na Kosovu. Košarku u kolicima sam odabrao, pre svega, zato što je to jako dinamičan sport koji iziskuje dobru psihofizičku pripremu. Takođe, to je jedan od najatraktivnijih sportova za osobe sa invaliditetom. Imajući u vidu da se Paraolimpijske igre završavaju košarkom u kolicima dovoljan je podatak o popularnosti ovog sporta na koji ja nisam ostao imun.

U košarci sam pronašao sebe i jedno polje gde mogu sebe da predstavim kao sportistu. Naravno, tu je i zdrav život. Osobe sa invaliditetom su dosta statične, a kroz košarku se taj nedostatak otklanja kroz treninge i same utakmice.

U koliko klubova ste igrali  do sada i kakvo je stanje danas u ovom sportu u Srbiji?

Boban Stanković: Imao sam tu čast i zadovoljstvo da do sad igram za pet klubova. Prvi put van Srbije sam igrao 2010. godine u KKK „Bijeljina“ u Republici Srpskoj, koji se takmiči u Prvoj ligi BiH. Jako sam zahvalan svom prijašnjem klubu KKK „Singidunum“ iz Beograda, jer sam tu počeo da treniram i naučio sve majstorije ovog atraktivnog sporta.

Kratko, ali uspešno sam nastupao i za KKiK „Vrbas“ iz Banjaluke, a jednu sezonu regionalne NLB lige smo završili osvajanjem trofeja. Nakon Republike Srpske dobijam poziv i odlazim u Grčku, u „Megas Aleksandros“ iz Soluna, za koji sam igrao dve godine. Trenutno nastupam u „Atlasu“ iz Atine, koji je jako dobro organizovan klub, sa kojim sam produžio ugovor za sledeću godinu.

U Srbiji se trenutno ne mogu pohvaliti dobrom situacijom što se tiče košarke u kolicima, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou. Država izdvaja jako malo sredstava za ovaj sport osoba sa invaliditetom, a ista je situacija i sa lokalnim samoupravama.

Koji klub se danas smatra najuspješnijim u Srbiji u ovoj kategoriji i kako publika cijeni vaše rezultate, igru i zalaganje?

Boban Stanković: Najuspešniji klub današnjice u Srbiji je KKK „Singidunum“. Pravi je „rasadnik“ talenata, a osim mene, iz „Singidunuma“ su u inostrane klubove otišla još trojica igrača koji sada imaju profesionalne ugovore. To je višestruki osvajač državnih prvenstava i internacionalnih turnira. Moram da priznam, što se tiče publike, na našim utakmica je nema u velikom broju, a oni koji dođu uživaju u atrakciji ovog sporta. Prija nam podrška sa tribina, pogotovo kad nam ne ide i kad nam treba šesti igra, a to je publika naravno. Huk naših simpatizera nam doliva dodatno „gorivo“.

Kako je došlo do odlaska u Grčku i kakva je razlika između grčke i srpske košarke u kolicima?

Boban Stanković: Do mog angažmana u grčke timove je došlo sasvim slučajno i nenadano. Sa reprezentacijom Srbije sam 2014. učestvovao na Evropskom prvenstvu u Portugaliji i tamo su bili grčki skauti, koji su me primetili. Dopala im se moja „lepršava“ igra plejmejkera, moji vešti driblinzi i brzina. Odmah nakon završetka prvenstva dobijam poziv, a zatim je usledio i transfer. Najveća razlika između srpske i grčke lige je, pre svega, u broju timova. Grčka liga broji 16 klubova, dok u Srbiji egzistiraju samo četiri. Takođe, što se finansija tiče, Grčka prednjači. Resorna ministarstva u punoj meri podržavaju košarku u kolicima, a i sponzori su jako zainteresovani i jako puno ulažu u ovaj sport.

Kakav je bio osjećaj kada ste debitovali za reprezentaciju Srbije i koji Vam je najveći uspjeh sa nacionalnim timom?

Boban Stanković: Velika je čast obući dres Srbije i malo igrača dobije tu priliku. Nažalost, ne mogu da se pohvalim sa uspehom našem reprezentativne košarke u kolicima. Kao što sam već rekao, finansijski deo je jako bitan i ulaganje u košarku, koje u ovom momentu nedostaje, nije dovoljno. Naime, u Evropi postoje A, B i C divizija. Srbija je trenutno u C diviziji. Na prvenstvu, koje je odigrano 2016. godine, zauzeli smo peto mesto u C diviziji.

Kako biste ocijenili 2018. godinu i kakva je ona bila za Vas?

Boban Stanković: Bila je jako uspešna za mene i moj klub „Atlas“. Osvojili smo prvenstvo Grčke po drugi put zaredom, a takođe smo pobednici Kupa Grčke dva puta zaredom. Za sledeću sezonu očekujem da se rezultati ponove i da klub zaigra u nekom od evropskih klupskih takmičenja. Što se tiče reprezentacije, očekuje nas Evropsko prvenstvo 2019. godine. Probaćemo da se domognemo B divizije, a u tu korist govori činjenica da se reprezentacija pojačala sa nekoliko novih, mladih i talentovanih igrača.

Poruka za kraj?

Boban Stanković: Moja poruka je da se osobe sa invaliditetom, pre svega oprobaju kroz ovaj sport i možda ga zavole kao ja. Sa puno truda i rada dolazi se do profesionalne karijere, od koje može da se i lepo zaradi za život.

Boban Stanković je rođen 1980. godine u Gnjilanu, na Kosovu i Metohiji, Srbija. Već deset godina, od kako se doselio u Beograd, trenira košarku u kolicima. Kao što ste imali priliku da pročitate, Boban je aktuelni šampion Grčke i osvajač Kupa Grčke sa svojim klubom „Atlasom“. Za reprezentaciju Srbije odigrao je 48 utakmica. U Republici Srpskoj je nosio dresove „Vrbasa“ i „Bijeljine“.