XS
SM
MD
LG

Sarajevo brani Milu Kovačevića

Mile Kovačević

Kada je, 2016. godine, na kontroverznim izborima u Banskom dvoru pobedio mlađanog Petra Jelića u trci za predsednika Fudbalskog saveza Republike Srpske advokat iz Gradiške Mile Kovačević je izjavio:

-Ovo je moj poslednji mandat, 2020. godine treba da dođu mlađi ljudi, sa većom energijom i elanom. Pomalo sam iscrpljen i umoran. Jedino ako me ne naljute…

Ponovio je to nedavno i na konferenciji za novinare u prostorijama FSRS u Banjaluci, tvrdeći da će, lično, postaviti svog naslednika na najodgovorniju funkciju u entitetskom Savezu. Međutim, prema informacijama iz Sarajeva, sa sednice Izvršnog odbora “krovnog” Saveza, bio je izričit rekavši: “ostavku neću podneti!”

Šta se dogodilo?

Tri reči advokata Kovačevića ovog vikenda “paraju” nebo nad “Dejtonskom zemljom”, na osnovu kojih se postavljaju mnoga pitanja, a prvo, osnovno glasi: “gospodine Kovačeviću ko je to od Vas tražio, ko želi da podnesete ostavku!”

Veliku prašinu minulih dana podiglo je pismo Nihada Hodžića vršioca dužnosti Izvršnog direktora Sektora za administraciju FS BiH koji se pozvao na dopis FSRS i pretio Republici Srpskoj oduzimanjem izgradnje pet terena iz projekta UEFA i FIFA ukoliko se dogode nestatutarne stvari, ali tužbu firme “Mavas” koja je kao prvoplasirana s tendera u ovom projektu skinuta nije pominjao… Potom se oglasila i Pravna komisija FS BiH čiji je predstavnik Republike Srpske, kao drugi potpredsednik Nijaz Smajlović, uz konstataciju: “Mile Kovačević ne može da bude smenjen!”

Zvanično, još uvek niko nije podneo zahtev za vanredne izbore u Fudbalskom savezu Republike Srpske, niti je ko tražio ostavku od Mile Kovačevića. Ali, javnost traži odgovor na pitanje: ko je u Sarajevu pokrenuo “lavinu”, i protiv koga, u Republici Srpskoj? Ko se to bavi nestatutarnim stvarima?

Prilikom imenovanja za predsednika FSRS na opštim izborima 30. novembra 2007. godine, posle iznenadne smrti doktora Milana Jelića, advokat iz Gradiške je prekršio Statut FSRS, smenio je, iz tek započetog mandata, potpredsednike Slobodana Tešića i Dubravka Prstojevića, a postavio umesto njih svoje protivkandidate koje je pobedio u Banskom dvoru, Milorada Sofrenića i Draška Ilića.

-Niste samo Vi pravnik gospodine Kovačeviću, ima još neko ko se razume u pravo i ovaj zanat. Vi ste prekršili Statut, ovo što Ste uradili niste imali pravo, ja ću Vas tužiti, a vi ćete mi biti advokat na sudu u tom procesu – rekao je te 2007. godine, za govornicom male većnice Banskog dvora, Dubravko Prstojević.

Međutim, to je sve prošlo…

Nije bilo tužbe, nije procesa, Mile Kovačević nije angažovan od strane Dubravka Prstojevića kao advokat. Ali, ostalo je zapisano. Za sva vremena.

Onda se dogodila 2011. godina i Komitet za normalizaciju FS BiH, u ime Republike Srpske, mimo FSRS, su u ovo telo imenovani Darko Ljubojević iz Banjaluke i Dragan Kulina iz Istočnog Sarajeva. Ljubojević je čak postao i potpredsednik “krovnog” Saveza iako je Skupština entitetskog Saveza za tu funkciju predložila Milorada Sofrenića. Nekadašnji sudija iz Bijeljine morao je da se zadovolji potpredsedničkom funkcijom u FSRS, sve do pomenutih, kontroverznih izbora 2016. godine kada je konačno stigao na poziciju na koju je predložen četiri godine ranije?!

Upravo Darko Ljubojević, kao čovek koji visoko kotira u UEFA i FIFA, prvi nije hteo da potvrdi legalnost i ispravnost izbora u septembru i oktobru 2016. godine, na kojima je i sam prisustvovao, iako je mogao da bira koju funkciju koju god želi. Tada je nelogično “svezan pakt” između prvog čoveka FSRS Mile Kovačevića i predsednika FS BiH Elvedina Begića. Ljubojević je “prebačen” na Odelenje za decu iz UEFA projekata i imenovan za sekretara reprezentacije BiH. Po istom principu “dužnosti je razrešen” i generalni sekretar Jasmin Baković, a umesto njega došao je Adnan Džemidžić, aktivista SDA u Kantonu Sarajevo.

Ko to sada dira Milu Kovačevića na poziciji predsednika FSRS u njegovom poslednjem mandatu? Kakve veze sa Fudbalskim savezom Republike Srpske imaju Nihad Hodžić i Pravni komitet FS BiH? Zaobilazi li Mile Kovačević fudbalske strukture Republike Srpske i traži utočište u priči koja se, još uvek, zasniva na tezi rekla-kazala? Kome je to Sarajevo bliže nego Banjaluka?

Vreme je najbolji svedok…

 

Gde je Igor Ostojić?

Prvi čovek Komisije za propise FSRS Igor Ostojić, koji je “na svojim leđima” izneo kontroverzne izbore 2016. godine u Banjaluci, nije se oglašavao u priči “napada na Milu Kovačevića”. Postavlja se pitanje kako je Mile Kovačević, kao predsednik FSRS, “preskočio” čoveka od poverenja u priči svog poslednjeg mandata?

Tajna pisma

Predsednik i generalni sekretar FSRS Mile Kovačević i Goran Ćejić poslali su pisma u FS BiH svojim “drugarima po funkciji” Elvedinu Begiću i Adnanu Džemidžiću. U njima je napisano nešto što se prejudicira…

Zanimljivo je da sa ovim pismima nisu bili upoznati svi članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske, već je reč o ličnoj pošti dvojice najodgovornijih ljudi FSRS. Čak su bila i tajna dok se nije, pismom, oglasio Nihad Hodžić. Da li je ovde možda reč o samovolji i autokratiji?

Otkazan IO FSRS

Juče je trebalo da u Banjaluci bude održana sednica Izvršnog odbora FSRS, ali je iznenada otkazana, tačan razlog malo ko zna. Pretpostavlja se da bi na tom skupu entitetske “fudbalske vlade” predsednik Mile Kovačević “bio zasut” mnogim pitanjima na koja je teško odgovoriti, a jedno od njih je: zbog čega se o stvarima koje se tiču samo FSRS raspravlja u Sarajevu, a ne u Banjaluci, ako su uopšte i tačne?

Da li je sedište Fudbalskog saveza Republike Srpske u Sarajevu, a ako nije da li će Fudbalski savez Republike Srpske onda biti “utopljen” u FS BiH? Kakav je to predsednik koji otkazuje svoj Izvršni odbor i kakvo poverenje uživa?