XS
SM
MD
LG

Lokomotiva okrivila sudijsku trojku za poraz

Kadetkinje ŽFK Lokomotive Brčko

U ženskoj kadetskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine proteklog vikenda u Brčkom je odigran duel osmog kola gdje je domaća Lokomotiva odmjerila snage protiv ekipe Radnika iz Bijeljine. 

Poslije utakmice u Brčkom, na kojoj su Lokosice poražene od Radnika rezultatom 2:5, a domaći tim je za poraz okrivio sudijsku trojku koja je dijelila pravdu na ovoj utakmici. Lokomotiva je na adresu našeg portala uputila saopštenje koje prenosimo u cjelosti. 

- Na samom početku želio bih da čestitam djevojčicama ekipe Radnika iz Bijeljine na pobjedi i da im poželim sreću u nastavku prvenstva. Moram takođe istaći da je utakmica bila dosta korektna što se tiče igračica jednog i drugog tima i tu nemamo primjedbe. 

- Međutim ono što je sudijska trojka radila konstatno cijelu utakmicu, a pogotovo od momenta kada su naše kadetkinje izjednačile na 2:2, to je u najmanju ruku rečeno nesportski i jako nekorektno prema djevojčicama od 15. godina. Toliko pristrašno suđenje u korist protivničke ekipe i uz to još jako drsko dodjeljivanje javnih opomena i na kraju crveni karton i to zbog prigovora je neviđeno do sada.

- Tri žuta kartona su dobile naše igračice zbog prigovora, a na kraju šlag na sve i crveni karton golmanici domaće ekipe i zamilite za šta, za psovanje. Djevojčica od 14. godina psuje glavnom sudiji? Pa to više ni vrapci na grani ne mogu povjerovati, a kamoli oni koji su bili prisutni na utakmici. A o stručnosti i poznavanju pravila fudbalske igre navedenih sudija navešću samo dva primjera. Glavni sudija je zaboravio ponijeti loptu iz svlačionice na početku utakmice i pri izlasku na teren, sa pola terena se morao vratiti u svlačionicu po loptu. Po isključenju naše igračice nije poslao istu u svlačionicu nego je dozvolio da ostane sjedeći na travi kraj klupe za rezervne igrače, na svega par metara i od delegatice na ovoj utakmici. Toliko o njihovom poznavanju fudbalskih pravila, kaže Boro Tošić, predsjednik Lokomotive, pa zatim nastavlja: 

- Ja stvarno moram zamoliti sve one koji brinu u ženskom fudbalu u Bosni i Hercegovini, ako uopšte i brinu, da povedu dobro računa koga delegiraju kao sudije, a i kao delegate na utakmice Premijer ženske lige BiH. Ponekad je bolje da utakmice sude djevojke sudije, i ako nisu dovoljno kvalitetne sudije, jer te sudijinice i ako griješe griješe iz nekog neznanja. Dok muške sudije naviknute u muškom fudbalu na pristrašno suđenje iz njima poznatih razloga to isto prenose i na ženski fudbal, te jako dobro i stručno znaju da tok utakmice usmjere u korist jedne od ekipa. Jako je tužno vidjeti djevojčice Lokomotive kako poslije utakmice plaču i kroz suze pitaju da li će ove sudije biti kažnjene za svoje suđenje i da li će imati priliku da opet sude.

- One ne mogu da shvate da neko može da bude tako podmukao i tako loš čovjek, pa da jednu ekipu toliko ponizi i da je ošteti u svojim odlukama. Šta sam im mogao reći, osim da će te iste sudije da i dalje sude i da dijele fudbalsku pravdu onako kako su navikli, u korist jedne od ekipa. Sve to mogu da razumijem u muškom fudbalu, ali u ženskoj kadetskoj ligi, gdje pobjeda nema neki veliki značaj, gdje treba da se te djevojčice uče fudbalu i korektnosti a ne sudijskim krađama, ne mogu nikako da shvatim, zaključio je prvi čovjek ekipe iz Brčkog.

 

 


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6