XS
SM
MD
LG

Srpske košarkašice na korak od plasmana u Tokio

Foto: fiba.basketball

Košarkašice Srbije pobjedom na Nigerijom od 70:64  u 2. kolu kvalfikacionog turnira u Beogradu nalaze se na korak od plasmana na Olimpijske igre u Tokio.

Prva četvrtina pripala je gošćama, koje su imale bolji procenat šuta i igrale su veoma brzo. U jednom trenutku su imale i +6, no srpske košarkašice su uspjele to da smanje šutevima sa poludistance i poslije deset minuta bilo je 22:21 za Nigeriju. Afrikanke većinom čine ekipu od djevojaka koje su rođene ili su igrale u Sjedinjenim Američkim Državama i imaju sličan stil igre toj reprezentaciji. Već na startu druge četvrtine domaći tim je odmah poveo i brzo je na semaforu pisalo 33:26. Zatim je uslijedio sušni period za obje strane, sa puno grešaka, da bi pred kraj prvog poluvremena Srbija stvorila +9 i sa 43:34 otišla na pauzu.

Početkom drugog poluvremena tim Marine Maljković je zaigrao još bolje i prednost je bila 16 poena, a na ulasku u zadnjih deset minuta rezultat je glasio 59:46. Nigerijke su napravile seriju 7:0 početkom zadnje četvrtine, a poslije perioda od pet minuta bez poena Vasić i Bruks vraćaju Srbiji dvocifrenu prednost. Ipak gošće se nisu predale, uzvratile su serijom 9:0 i donijele neizvjesnost na kraju utakmice. Sve dileme su riješile Dabović i Vasić sa linije penala i utakmica je završila rezultatom 70:64.

Najefikasnija na utakmici bila je Sonja Vasić sa 21 poenom, Jelena Bruks je postigla 17, Ana Dabović 11, a na drugoj strani Kalu je imala 20, a Amukamara 15 poena. Meč u kojem Srbija pobjedom treba da potvrdi plasman na Igre se igra sutra od 17 časova protiv Mozambika.