XS
SM
MD
LG
30.03.2020 Administrator DC

Vježbajmo sa Ivanom Nikolić (video) 9.

Ivana Nikolić

Za savremenu ženu fizičko vježbanje je neophodno jer različite fizičke aktivnosti razvijaju različite sposobnosti i imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje i fizički izgled.

Bitno je pravilno dozirati intenzitet vježbanja, jer aktivnost malog intenziteta nema poseban značaj za podizanje funkcionalnih  sposobnosti, a prevelik intenzitet može da bude štetan za zdravlje, tako da je najbolje izabrati aktivnost srednjeg intenziteta.

Redovnim vježbanjem dolazi do pozitivnih promjena u srcu u smislu poboljšanja električne stabilnosti srca, pad pulsa u mirovanju, stabilizacije krvnog pritiska.

Povećava se broj mitihondrija čime se povećava dotok kiseonika, dolazi i do povećanja broja kapilara što poboljšava prokrvljenost mišića.

Takođe i u krvi dolazi do velikih promjena, poboljšava se tečno svojstvo krvi i djeluje protiv stvaranja krvnih ugrušaka u krvotoku, što je veoma bitno jer je upravo nastanak ugrušaka najčešći uzrok srčanog udara.

Zatim, fizičko  vježbanje dovodi do promjene u metabolizmu, disanje postaje dublje, povećava se minutni volumen disanja kao i vitalni kapacitet pluća.

Kada je riječ o nervnom sistemu i tu dolazi do bitnih poboljšanja u smislu boljeg funkcionisanja, kao i razgradnje adrenalina.

Fizičko vježbanje uvećava i otpornost organizma prema infekcijama i prehladama kao i cjelokupno poboljšanje odbrambenog sastava.

Pored svega nabrojanog, postoji još duga lista povoljnih uticaja vježbanja na organizam.