XS
SM
MD
LG

Sjećamo se i senzacionalnog opstanka Gradine

Kako postoje porazi koji se nikada neće i ne mogu prežaliti, tako postoje i pobjede koje se ne zaboravljaju. Sva ligaška takmičenja imaju neke istorijske mečeve, pa tako i Premijer ženska liga BiH ima svoje klasike, susrete koji se jednostavno ne zaboravljaju i koji se prepričavaju i dan danas. 

Jedan od tih je definitivno duel posljednjeg kola lige za opstanak krajem maja 2018. godine koji su odigrali u Živinicama domaća Fortuna i Gradina iz Srebrenika. 

Naime prije početka plej auta, Fortuna je imala 19 osvojenih bodova, Banja Luka 15, Gradina 14 i Sloga Petrovo 0 bodova. Međutim kada su odigrane prve utakmice, Fortuna je ostvarila pobjedu protiv Sloge 2:0, a Banja Luka istim rezultatom protiv Gradine, pa su oba tima pobjegli bodovno ekipi iz Srebrenika. 

Kada su ostala tri kola do kraja, Banja Luka je očekivano obezbjedila opstanak, a samo je bilo pitanje koja će biti druga ekipa koja napušta društvo najboljih, da li Fortuna ili Gradina. Fortuni je bila potrebna samo jedna jedina pobjeda u preostala tri kola da osigura opstanak u Premijer ženskoj ligi, te su imali sve u svojim rukama, dok je Gradini trebalo  nevjerovatno čudo. 

Došao je 5. maj, duel u Petrovu između Sloge i Fortune Živinica. Svi oni koji prate ženski fudbal u Bosni i Hercegovini smatrali su da je Fortuna favorit u toj utakmici i da će ostvariti sigurnu pobjedu. Ipak, tako nisu mislile igračice Sloge, te su ostvarile prvu i istorijsku pobjedu u najvišem rangu takmičenja. Gradina je dan kasnije izgubila od Banja Luke kod kuće rezultatom 2:6, pa je razlika između Fortune i Gradine dva kola prije kraja bila 5 bodova. 

U petom kolu Gradina je kod kuće pobjedila Slogu Petrovo rezultatom 9:0, a Banja Luka je bila bolja od Fortune sa 5:1, te ostavila ekipu iz Živinica u neizvjesnosti posljednjih 90. minuta. 

Subota, 19. maj sezona za obe ekipe staje 90. minuta. Meč je sudio Elvis Mujić iz Banovića, a utakmica bolje nije mogla početi za Gradinu, koja je povela već u prvoj minuti susreta golom Samine Hodžić. U razmaku od sedam minuta, dva gola postigla je Dejana Ćosić, a nakon nje mrežu je zatresla i Milica Jović. Nakon prvih 45. minuta u Živinicama Gradina je imala četiri gola prednosti i tada je već gotovo svima bilo jasno da će senzacija izaći na vidjelo.

Na kraju utakmica je završila rezultatom 0:5 za Gradinu, a do kraja meča u listu strijelaca se još jednom upisala Samina Hodžić. Trenerica Selma Omerović je negdje u dubini duše znala da će napraviti čudo. Da stekne tako čelične živce njoj su vjerovatno pomogle i njene igračice. Zato je ovo možda i najslađa pobjeda Gradine ikad. 

ŽFK Fortuna Živinice - ŽOFK Gradina Srebrenik 0:5 (0:4).
Stadion: Slaven. 
Gledalaca: 150.
Glavni sudija: Elvis Mujić (Banovići).
Pomoćnici: Arnel Novalić (Doboj), Fikret Bačić (Lukavac).

Žuti kartoni: Fortuna (Butković, Durić, Mujić), Gradina (Džanić, Sećić, Hodžič).

Fortuna: Omerović (od 46. Hodžić), Kurtić, Hasić, Zolotić, Mujanović, Iljkić, Butković, Durić, Mujić, Milkunić i Oštraković.

Trener: Nermin Karić.

Gradina: Faćić, Ćosić (od 71. Pirganica), Sećić, Buljubašić, Jović, Memić (od 71. Bajrić), Hodžić, Aljić, Džanić (od 71. Stokić), Hamzić, Mešanović.

Trener: Selma Omerović.


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6