XS
SM
MD
LG

Šta će reći sutra stručnjaci za ženski fudbal u BiH?

Za sutra je zakazana video konfernecija predstavnika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i klubova Premijer ženske lige na kojoj će se između ostalog diskutovati i o eventualnom nastavku sezone.

Klubovi sa nestrpljenjem čekaju nove informacije Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Špekuliše se nastavak bez publike, ali i kraj prvenstva prema trenutnoj tabeli, što do sada u našim okvirima nije zabilježeno.

Prateći stanje u ostalim zemljama Evrope, te širenje virusa u Bosni i Hercegovini, nije nerealno očekivati da se s početkom maja počnu opuštati mjere za suzbijanje širenja epidemije, te da bi povratak fudbala mogao biti jedna od njih i to ona koja bi bez prevelikog rizika značajno pomogla normalizaciji psihičkog stanja ljudi u našoj zemlji.

Predstavnici NFSBiH i premijerligaških klubova sutra će putem videokonferencije razgovarati o scenarijima za nastavak sezone, a one se kreću od starta možda i previše optimističnog 3. maja do daleko pesimističnijeg 31. maja kao datuma prve utakmice u eri post-korone. Podsjetimo da je do kraja sezone Premijer Ženske lige Bosne i Hercegovine ostalo je da se odigra devet kola, tri regularnog dijela, šest plej ofa i plej auta.

Mnogo je pitanja koja se postavljaju u svijetu sporta u ovom trenutku oko nastavka ili prekida šampionata, jedna je opcija nastavak u maju, a druga da se prekine i proglasi prvak. Međutim šta bi se desilo sa ekipama koje se nalazi u opasnim zonama?

U nižim ligama, tačnije Federacije i Republike Srpske postoje dvije grupe i pitanje je šta bi bilo ako se ženski fudbal ne bi nastavio igrati. Jedna od opcija je da jesenji prvak juga i sjevera u Federaciji igra baraž za ulazak u društvo najboljih, a isto to bi se desilo i u Republici Srpskoj grupa zapad i istok. Druga opcija je da po dva tima razigravaju iz svake grupe za ulazak u društvo najboljih.

Možda najrealnije zvuči ideja o nastavku sezone 17. maja. Početak priprema za timove po ovoj opciji bio bi 3. maja što bi svim ekipama dalo dovoljno vremena da vrate igračice u svoje redove prije prvog treninga. Također, očekivati je da će prije 3. maja dio privremeno obustavljenih aktivnosti biti ponovo pokrenute, pa će i početak treninga zvučati realnije i bliže stvarnosti.

Pored prvenstva, do kraja sezone imaju da se odigraju i dva kupa, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Jedno je sigurno, svijet nakon pandemije korona virusa neće biti isti, pa tako ni bosanskohercegovački ženski fudbal. 

Kako www.sportdc.net saznaje, tri su opcije za nastavak i to ovim redom:

Opcija A: Nastavak takmičenja 17. maja. Početak priprema za timove po ovoj opciji bio bi 3. maja. Ekipe bi imale sedam vikenda da okončaju prvenstvo za što bi krajnji rok bio također posljednji vikend juna, pa bi se četiri kola igrala srijedom kao i Kup s tim da je ovdje ostavljena mogućnost da se smanji na po jednu Kup utakmicu.

Opcija B: Nastavak takmičenja 24. maja. Po ovoj opciji klubovi bi se vratili treninzima 10. maja, a sezona bi trajala i tokom jula, tačnije bila bi završena 12. jula i sadržala bi osam vikenda, pa bi se tri kola odigrala srijedom. Kup bi se također igrao srijedom - po jedna utakmica.

Opcija C: Nastavak takmičenja 31. maja. Po ovoj opciji klubovi bi se treninzima vratili 17. maja, a sezona bi trajala do 19. jula. Također bi na raspolaganju bilo osam vikenda, sa tri kola srijedom i sa po jednom Kup utakmicom.

Treba sačekati i sutrašnji sastanak i vidjeti kakva su razmišljanja čelnika Saveza i klubova koji se takmiče u društvu najboljih

 


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6