XS
SM
MD
LG

Nova sezona prilika za restart bh košarke

Boris Džidić / Foto: Čapljinski portla

Proteklog vikenda trebalo je da se odigra posljednje kolo regularnog dijela prvenstva Premijer lige BiH za košarkaše, potom da se odigraju Lige za prvaka i Liga za opstanak, ali je pandemija koronavirusa je prekinula. Prvak je lider na tabeli Igokea .

- Kakva je trenutna situacija u klupskoj bh. košarci, obratili smo se šefu struke Košarkaškog kluba Čapljina, Borisu Džidiću?

" Mi u našem klubu pratimo situaciju i čekamo da se donese odluka oko trenažnog procesa u svim kategorijama, u drugom dijelu prvenstva imali smo 7 pobjeda i 2 poraza, od nas je jedno bolja Igokea, za omjerom, 8:1, a koja nas je dobila vrlo teško u Čapljini, 80:85, a pobjeđivali smo klubove iz ABA lige Slobodu i  Sparse u Sarajevu i bili na pragu Lige za prvaka BIH ", kaže Džidić.

" Što se tiče nastavka igranja košarke u BiH, čeka nas zahtjevna sezona, prije svega finansijski, mjere pomoći bi trebali doći od Vlade, ne vjerujem da će biti dovoljno za klubove. Naše tržište će krenuti kao i za većinu ostalih silaznom putanjom u finansijskom smislu, kako za klubove, tako za igrače i trenere. Ipak, sada u Savezu, kao nikada prije imamo ljude koji su imali vrhunske karijere (Mirza Teletović, Raza Mujanović, Samir Avdić ) i mislim da će uz pomoć košarkaških radnika Savez povući dobre poteze i svojim odlukama doprinijeti da se prevaziđu poteškoće", kazao je Džidić.

- Šta dalje, niko nije ispao, hoće li klubovi moći finansijski izdržati takmičenje u eliti bh košarke ? .

" Moj prijedlog s obzirom da će Premier liga imati 14 članova, da nema ispadanja, te ne bi pravili nerealne budžete, smanjio bih broj stranaca  sa 8, na 4 koji se mogu mijenjati tokom sezone. Ovim potezom veću priliku bi imali domaći igrači, koji bi u budućnosti nosili bh. ligu " .

- Da li bi to pravilo smetalo ABA ligašima radi konkurentnosti u Regionalnoj ligi ?

" ABA ligašima ne bih ograničio broj stranih igrača radi konkurentnosti u ABA ligi, ali bi oni u domaćem prvenstvu morali igrati sa samo 4 stranca koja odrede za svaku utakmicu "

- Po tome, puno toga će biti drugačije !

" Ovo je prava prilika da se od ove nevolje koja nas je pogodila i odvojila od terena napravi win - win situacija i resetuje sve , da se dođe u jednu novu povoljniju poziciju , te se postave pravi temelji na kojima bi liga, a i kasnije reprezentacija ubirali plodove. Ekipe bi koje su više radile i davale šansu mlađim igračima poput Širokog Brijega, Slobode, Sparsa, pa i Zrinjskog bile u prednosti na početku, ali to je proces koji čeka sve klubove i baš zbog toga jedna sezona zatvorene lige bi pomogla da svaki klub krenu u tom pravcu ", kazao je šef stručnog štaba košarkaša Čapljine, Boris Džidić .


21 .kolo Prvenstvo BiH
Čapljina : Široki
Sloboda : Zrinjski
Bratunac TRB 78 : 63 Kakanj
Igokea : Mladost
Spars 83 : 82 Promo
Leotar : Vogošća
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Igokea 20 18 2 38
2 Široki 20 16 4 36
3 Spars 21 15 6 36
4 Bratunac TRB 21 11 10 32
5 Sloboda 20 11 9 31
6 Leotar 20 10 10 30
7 Zrinjski 20 9 11 29
8 Čapljina 20 9 11 29
9 Promo 21 8 13 29
10 Mladost 20 8 12 28
11 Kakanj 21 7 14 28
12 Vogošća 20 0 20 20