XS
SM
MD
LG

Nije Husiću - tamo neka republika, već Republika Srpska!

 Pisali smo već o izjavama Azmira Husića predsje dnika ili vlasnika Tuzla Sitija, čovjeka koji je zbog dopisa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, da će se tek 1. jula steći uslovi za treniranje i bavljenje sportom. On je u tim svojim izjavama dobro pogubio živce. Azmir bi da uređuje odnose u fudbalskom sportu, pa i da drži predavanje o političkim temama. Evo njegovog intervjua za sportske. ba.

Prenosimo ga integralno bez bilo kakvih izmjena:

Alfa i omega Tuzla Sitija Azmir Husić još jednom je ponovio stav kluba da se sezona u Premijer ligi BiH treba privesti kraju na zelenom terenu. Husić, čiji je Tuzla Siti u borbi za Evropu, za Sportske.ba prokomentarisao je objavu Fudbalskog saveza RS na osnovu odgovora iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a da su treninzi u tom enitetu mogući tek od prvog jula. To bi poništilo sve ranije planove kada je u pitanju nastavak prvenstva u Premijer ligi BiH te privođenje sezone kraju učinilo nemogućim…

“Imamo dugo vremena problem kao kompletna država kada je u pitanju taj manji bh. entitet. Njima je sve interesantno što ide njima u korist kada su u pitanju pare i poslovi koji idu preko države, a sve što ide za državu oni su uvijek spremni da daju ništa. Nije meni to iznenađujuća odluka. Te mjere su trebale se donositi na nivou države, tu bi bila puno jasnija slika. Oni ne poštuju ništa što je državno. Ne bi me iznenadilo da sutra kaže država da su se stekli uslovi, oni bi onda rekli da imaju tu svoju neku republiku i po svome da donose odluke”, prokomentarisao je Azmir Husić za Sportske.ba.

“Isto bih rekao i da sam prvi na tabeli, a ne peti! Ne bih ništa rekao drugačije od ovoga. Ono što zaradiš je ispravno da dobiješ. Ovo nije kompletno i nije tačno da neće biti uslovi. Uslovi će se stvoriti, a ovo je izbjegavanje i izgovor da nema uslova”, smatra Husić.

“Spremni smo svi da se narodno kazano potakamo da se ovo sve sprovede. Meni ne bi predstavljalo problem da igram u Bijeljini ili u Banjoj Luci kada je u pitanju ova pandemija da je RS u boljem položaju u odnosu na Federaciju. Ako je u ovom slučaju Federacija sigurna zona, zašto to ne iskoristiti. Evo još jednog primjera. U Zvorniku nema niti jednog zaraženog, zašto Borac ne bi igrao da Drininom stadionu? Ili u Trebinju, gdje postoje uslovi…. Ovo je neka okolnost gdje se malo moramo i strpiti, ali da nešto dovedemo do kraja. Da mi ne možemo, ja bih išao tamo da igram gdje ima najmanje oboljelih, u gradu gdje je manje rizika, ali to da sprovedemo do kraja, zaključio je Husić za Sportske. ba.

S obzirom da je Husić dugo u Americi bio (možda je i sada) neko bi mu trebao reći da Bosna i Hercegovina nije država. Nema u Ustavu te odrednice. Isto tako bi mu neko trebao reći da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta. Jedan je Republika Srpska i nije nikakva , kako on kaže – Tamo neka republika, te Federacija Bosna i Hercegovina.

Nama, a i klubovima iz Republike Srpske je itekako važna ta – Tamo neka republika. Važnija od onoga što misli Azmir Husić i njemu slični. Predsjednik Tuzla Sitija bi da disciplinuje sve iz Republike Srpske i da im neko, pa i on naređuje, šta da rade.

Neće Husiću to moći, ma šta ti mislio o svemu. Možeš pričati šta hoćeš, i koliko hoćeš, ali će se na prostoru Republike Srpske sprovoditi njeni zakoni, a ne nekoga ko bi valjda volio da ona ne postoji.

I za kraj bi Azmir Husić da odredi gdje da igraju klubovi iz – Tamo neke republike.

Igraće Husiću tamo gdje trebaju. U Banja Luci. Bijeljini, Ugljeviku... Kada se steknu uslovi. Da li će to biti 1. jula ili 31. avgusta nećeš ipak ti određivati, već vlasti Republike Srpske. Sve dok je zdravlje naroda u pitanju, tako će biti.

   


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8