XS
SM
MD
LG

Dane Bevanda za SportDc: Ženski fudbal u Bosni i Hercegovini napreduje i biće sve bolji

Dane Bevanda, predsjednik Brotnja i potpredsjednik komiteta za ženski fudbal u NS/FS BiH

Stariji, iskusniji sportski radnici, barem što se tiče ženskog fudbala u Bosni i Hercegovini kažu ako hoćeš dobar razgovor pozovi gospodina Daneta Bevandu i ja ga sa zadovoljstvom pozvao.

Dane Bevanda aktuelni je predsjednik ženskog fudbalskog kluba Brotnja iz Čitluka koji je osnovan 2016. godine, a ujedno je i potpredsjednik komiteta za ženski fudbal u NS/FS BiH, te dugogodišnji borac za ovaj fudbal u Bosni i Hercegovini.

Brotnjo je u sezoni 2018./19. godine postao prvak Druge lige Federacije Bosne i Hercegovine gdje je sa 24 boda otišao u viši rang takmičenja, gdje se uspješno takmiči i dan danas.

Dane Bevanda, jedan od osnivača kluba iz Čitluka ekskluzivno za sportdc.net priča o trenutnom stanju u ženskom fudbalu, planovima za budućnost i mnogim drugim stvarima.

Arhiva: Prvakinje 2. lige Federacije BiH za žene

Kako ocjenjujete današnje stanje u ženskom fudbalu?

- Iz godine u godinu napredujemo kako u reprezentativnim selekcijama, tako i u klupskom dijelu. Međutim uvijek može bolje, ali je za novi iskorak potrebno i više angažmana ne samo nas entuzijasta u klubovima nego u prvom redu mislim na još značajniju podršku kako krovnog Saveza, tako i entitetskih saveza. Dosta klubova nema uslova za kvalitetan rad i to je jedan od problema, jer sasvim sigurno imamo educirane sposobne mlade kadrove, ali nemamo razvijenu infrastrukturu. Dalje, jako je teško doći do sponzora, donatora u klubovima, a još teže ili gotovo nikako do pokrovitelja naših liga čime bi itekako bio omogućen razvoj ženskog fudbala.

Osjeti se napredak u Premijer ligi BiH za žene. Rezultati su sve neizvjesniji, kako vi to vidite i da li ćeno nekada dobiti novog prvaka?

- Napredak je vidljiv, rezultati jesu neizvjesniji i na neki način draž te neizvjesnosti bi bio još i veći da već na polusezoni ne znamo ko je prvak. SFK 2000 Sarajevo je odlično ustrojen klub i iz godine u godinu ponovno pronalaze motiv i teško da će doći do promjene na samom vrhu. Ali moram naglasiti da s obzirom da su ulaganja u klubove dosta mala, uvijek postoji mogućnost da sa kvalitetnim sponzorima podigneš klub na veću razinu u svakom segmentu rada kluba. Na kraju u komšiluku imamo primjer Split koji je već dvije sezone zaredom uspio biti prvak nakon godina dominacije Osijeka. Kod nas pet klubova su druga dimenzija za ostala tri koja se bore za opstanak, a vjerujem da će ponovnim ulaskom Širokog Brijega liga dobiti još jednog odličnog predstavnika koji će ovaj put biti kvalitetno pripremljen i da će znati iskoristiti sve preduvjete koje oni imaju počev od infrastrukture pa do pomoći starijeg brata.

Zašto se po vama sve više ženskih klubova gasi?

- Prvo, već sam naglasio da svaki klub ima svoju upravu koja ima zadatak osigurati curama takmičenje, nažalost dosta nas ne prati i ne koristi sve ono što nam se pruža na svim razinama od opštinskih, županijskih, entitetskih i državnih nivoa vlasti. Drugo, potpora NS BiH klubovima koji nisu članovi Premijer lige je jako loša, bolje rečeno nikakva, a mislim da bi trebala biti bolja jer znamo da se popuna Premier lige vrši iz entitetskih saveza i NS BiH može i mora u narednom periodu pronaći model kojim će i sam doprinjeti jačanju Premier lige. Treće, dosta klubova je pred gašenjem ili odustajanjem od nekog takmičenja jer ne postoji mogućnost zaštite igračice koja je prve fudbalske korake napravila u tvom klubu. I četvrto, radi se o malim sredinama u kojima je jako teško zadržati cure u fudbalu, ali i privući u fudbal s obzirom na predrasude kako ovo nije ženski sport i kako je za cure neprihvatljivo trenirati vani.

ŽNK Brotnjo Čitluk

Da li mislite da treba da se pokrene Balkanska ženska liga?

- Mišljenja sam da je u ovom trenutku to nepotrebno i da se ne može sprovesti, s obzirom na sve okolnosti. Fudbal se igra i za gledaoce, a njih nema na stadionima što nema veze sa zdravom pameti s obzirom da su nam kafići, noćni klubovi i tržni centri puni. Međutim klubovi u regijama imaju odličnu saradnju, rado se družimo na međunarodnim turnirima, među kojima ističem Turnir prijateljstava u Pljevljima koji organizuje ekipa Breznica, Božićni turnir u Zagrebu koji organizuje Agram, Dalmatinko CUP u, te naš Ladies open Brotnjo u organizaciji Brotnja na koji sam ponosan i koji smo uspjeli organizovati u pauzi između sezone uprkos pandemiji COVID-19. Ipak za Balkansku ligu treba pronaći vrlo jakog sponzora, ali uz angažman svih nas i to bi jednog dana trebala biti realna opcija.

Brotnjo je osnovan 2016. godine. Koliko ste vi kao prvi čovjek kluba zadovoljni dosadšnjim rezultatima za pet godina postojanja?

- Cure, stručni štab i uprava kluba može biti ponosna jer ono što smo živili, radili i ostvarili u ovih 5 godina sigurno mnogi nisu očekivali. Da nabrojim i uspjehe kluba četvrtfinale KUP-a BIH, osvajanje Druge lige NS/FS BiH, te prošle godine doigravanje za prvaka i borba za ulazak u Premijer ligu. Svi skupa moramo biti zadovoljni ovim što smo do sada napravili, za sve ove rezultate imali smo podršku na svim razinama vlasti od opštinskih, županijskih, entitetskih i državnih, a preko raznih natječaja za koje smo aplicirali. Tu moram istaknuti i našeg najvećeg sponzora XSoft d.o.o. Mostar koji je od prvog dana sa nama i bez kojeg bi rad kluba bio upitan.

I za kraj, kako teku pripreme Brotnja za nastavak sezone i da li možemo očekivati u narednim godinama da Čitluk dobije Premijerligaša u ženskom fudbalu?

- Radimo već oko dvadesetak dana i tri do četiri puta sedmično sa novim trenerom Markom Grgićem koji ima ogromno fudbalsko iskustvo i moram da kažem da odziv cura na treninge nikada do sada nije bio bolji. U konkurenciji za ligu imamo više od 20 igračica i vjerujemo da će se u igračkom dijelu vidjeti napredak, dok smo rezultatski neopterećeni ovu polusezonu. Prošlu sezonu smo bili na korak do Premier lige i vjerujem da će se Premijer liga igrati na čitlučkim Barama, ali do tada nas očekuje još dosta posla, ponajprije u poboljšanju infrastrukture, a onda u pronalasku dodatnih sponzora kako bi ušli u Premier ligu gdje bi onda mogli koristiti i povlastice koje zasada koriste samo premierligaši. Moje je mišljenje da Savez Bosne i Hercegovine mora i može organizovati futsal ligu za vrijeme pauze između jesenskog i proljetnog dijela prvenstva i mi tu imamo sve potrebne uslove, zaključio je Dane Bevanda za kraj ovog razgovora.

Klub koji živi za fudbal


Široki Brijeg 3 : 0 Troglav 1918
Respekt 0 : 9 FK Sarajevo
Libero 3 : 4 Inter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Široki Brijeg 12 11 1 0 34
2 Libero 12 9 1 2 28
3 Inter 12 6 1 5 19
4 FK Sarajevo 12 6 0 6 18
5 Troglav 1918 12 4 1 7 13
6 Brotnjo 12 4 0 8 12
7 Respekt 12 0 0 12 0