XS
SM
MD
LG

Široki zimuje na prvoj poziciji: Možemo do Premijer ženske lige BiH

Ivan Kvesić, trener Širokog Brijega

Ženski fudbalski klub Široki Brijeg na dobrom je putu da se vrati u Premijer žensku ligu Bosne i Hercegovine, kada su prošle sezone nakon prekida prvenstva nažalost ispali u niži rang takmičenja. 

Ekipa koju predvodi Ivan Kvesić nakon jesenjeg dijela prvenstva u Prvoj ženskoj ligi Federacije grupa "jug" zauzela je prvu poziciju sa pet pobjeda i samo jednim neriješenim ishodom.

S obzirom na kvalitet ovog tima, nema sumnje da ćemo ih vidjeti u baražu za plasman u najviši rang takmičenja u Bosni i Hercegovini. Široki Brijeg je u toku prve polusezone postigao 50 pogodaka, a njihova mreža kapitulirala je svega četiri puta.

Ispadanje iz bilo kojeg društva najboljih katkad rezultira raspadima sistema unutar klubova, pa ih onda nekoliko godina čekamo da se vrate ili se, u nekim slučajevima, više nikada i ne vrate.

Međutim, to nije slučaj u Širokom Brijegu, koji je uspješno zadržao cijeli igrački kadar na okupu i sigurnim koracima gazi prema svom zacrtanom cilju. Titulu najboljeg strijelca prvenstva, ponijela je Branka Bagarić sa 17 golova u šest odigranih mečeva.

Trener Širokog Brijega i pomoćnik selektorice ženske seniorske reprezentacije BiH, govorio je za naš sajt povodom prvog dijela sezone njegove ekipe.

- Imali smo dobru polusezonu s obzirom da nemamo niti jedan poraz u ligi i zadovoljan sam tom činjenicom. Što se tiče igre, moramo imati još barem duplo više utakmica i to znatno jačih kako bi bili konkurentniji. U ligi imamo priličan broj utakmica koje nam ne daju adekvatan položaj pa se teško naviknuti na ozbiljniji fudbal kao što se igra u Premier ženskoj ligi BiH. Tako da ćemo u narednoj polusezoni uz prvenstvene igrati što više i prijateljskih utakmica.

Da li vas je malo pogodilo u toku prvenstva prošlogodišnje ispadanje iz društva najboljih?

- Ispali smo nesretno ali nemamo vremena da mislimo o tome, vrijeme ide svojim tokom i moramo se skladno time i ponašati. To je već iza nas, ne razmišljamo previše o tome, poduzeli smo sve što smo trebali po tom pitanju, a do tada na terenu pričamo o svojim igrama. Očekujem da budemo svi zdravi i da se pripremamo kao da ulazimo u društvo najboljih ove godine i kroz igre i kroz organizaciju u klubu i kroz adekvatna pojačanja na dvije ili tri pozicije. Raduje me završni turnir, to jeste doigravanje na kraju sezone.

Kvesić ne krije da će oni biti jedna od ekipa koja će se boriti za ulazak u Premijer žensku ligu Bosne i Hercegovine, ali dodaje da vjeruje kako će to i ostvariti.

- Ne bih volio zvučati bahato, ali očekivao sam jer imamo znatno bolju ekipu sada nego prošle godine, ali nisam očekivao neriješen rezultat u utakmici protiv Libera, jedino to želim ispraviti u nastavku sezone, jer smo mi ti koji smo podbacili u toj utakmici a to nam se ne smije događati. U nastavku sezone sigurno ćete gledati bolji Široki, poletniji, spremniji i što je najvažnije konkurentniji za ligu iznad, ako nam to dozvoli pandemija i budemo imali malo sreće s tim, očekujem sve pobjede i povratak u Premier žensku ligu BiH, dodao je za kraj razgovora Ivan Kvesić


Široki Brijeg 3 : 0 Troglav 1918
Respekt 0 : 9 FK Sarajevo
Libero 3 : 4 Inter
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Široki Brijeg 12 11 1 0 34
2 Libero 12 9 1 2 28
3 Inter 12 6 1 5 19
4 FK Sarajevo 12 6 0 6 18
5 Troglav 1918 12 4 1 7 13
6 Brotnjo 12 4 0 8 12
7 Respekt 12 0 0 12 0