XS
SM
MD
LG

Čehinje ipak prejake, ali BiH i dalje sa dobrim šansama za istorijski plasman na Evropsko prvenstvo

Foto: A. Đulović

Nakon što je u Letonija odigran prvi dio mečava u kvalifikacionoj grupi "F" za odlazak na Evropsko prvenstvo, odbojkašice Bosne i Hercegovine, Slovenije, Češke i Latvije nastavak turnira odigrat će u Zenici.

Prvi duel u zeničkoj Areni reprezentacija BiH odigrala je protiv favorizirane selekcije Češke republike. Čehinje su i u prve tri utakmice ostvarile savršen skor od tri pobjede, sa samo jednim izgubljenim setom. No, početak utakmice nije najavljivao dominaciju Čehinja.

Nošena na krilima podrše publike u Zenici (Krizni štab Ze-Do kantona dozvolio prisustvo 1000 posjetilaca u dvorani, op. a.), reprezentacija BiH odigrala je fantastičan prvi set.  Gošće nisu imale odgovor za sjajnu igru BiH, pa je prvi set završen sigurnom prednošću od 6 poena razlike - 25:19.

Dobra igra domaćih odbojkašica prenijela se i na drugi set. Bilo je rezultatki neizvjesno do samog kraja, ali Čehinje ipak, na kvalitet i iskustvo, dolaze do pobjede u setu i preuzimaju psihološku prednost pred nastavak meča. "Tijesnih" 25:22 iz drugog seta, u trećem se pretvorilo u ogromnih 25:9, a na terenu je tom trenutku postojala samo jedna ekipa.

Posljednji set utakmice BiH počenje, ipak, mnogo bolje. Pri vodstvu Čehinja od 7:5, na servis za BiH dolazi kapitenka Edina Begić, koja serijom od 4 sjajna servisa okreće rezultat i dovodi svoj tim u prednost 9:7. Međutim, bili su to očigledno posljednji atomi snage koje su odbojkašice BiH uspjele da izvuku, protiv objektivno kvalitetnije ekipe od sebe. Češka je brzo anulirala prednost, već kod 10:10, a do kraja su uspjele furioznom igrom ostaviti domaće odbojkašice na samo 14 poena.

Završilo je pobjedom Češke od 3:1, no ni osvajanje jednog seta protiv prvoplasirane ekipe u grupi nije bez značaja u borbi za drugu poziciju. Taj okršaj BiH će svakako voditi sa selekcijom Slovenije, koja je svoj prvi meč u Zenici pobjedila i tako se bodovno izjednačila sa BiH. Zanimljivo je i da su Slovenke izbubile jedan set od Letonki, te tako nešto pokvarile svoj skor. U toj utakmici rezltat je glasio 25:14; 25:22; 23:25; 25:21, u korist Slovenki.

Bosna i Hercegovina naredni meč igra sa selekcijom Letonije u subotu 15. maja, dok je dan kasnije na rasporedu duel protiv Slovenije koji će po svemu sudeći biti i odlučujući u borbi za drugo mjesto i odlazak za smotru najboljih odbojkašica Evrope.

Foto: A. Đulović

Foto: A. Đulović

Foto: A. Đulović

Foto: A. Đulović