XS
SM
MD
LG

Crnogorke bolje od Grčke

Selekcija Crne Gore

Košarkašice Crne Gore zablistale su na startu Eurobasketa u Valensiji - naše dame savladale su Grčku u prvom meču 70:55, a pobjeda protiv realno najslabijeg rivala u grupi B Crnogorkama je otvorila već sada vrata druge faze takmičenja.

Grkinje su imale minimalno vođstvo u tri navrata u prvih četiri minuta, a onda je krenula ,,crvena” mašinerija. Sve je krenulo u finišu prve dionice, kada je Crna Gora nakon egala 14:14 uspjela da napravi seriju 7:0, da bi prvu dionicu zaključiča Jovanović trojkom za 24:16. Grčka je odreagovala, napravila mini pritisak, stigla do 26:22, ali je naša reprezentacija brzo odgovorila. Dvije vezane trojke Jovanović i Pašić za +11 u 15. minutu (34:23). Iako šuterski nije bila raspoložena Jelena Dubljević, koja je tek izašla iz povrede i koja je van takmičarske forme, imali smo šutersku paljbu Milice Jovanović (15 poena u prvih 20 minuta), sjajnu Pašić, koja je uz odličnu defanzivu pogodila važne šuteve, dok je uz Getling, koja je dominirala u reketu, važnu ulogu imala Božica Mujović, koja je sjajnim asistencijama (šest samo u prvom poluvremenu) razigravala tim, a nakon njenih poena bilo je i rekordnih +15 u prvom dijelu meča - 42:27.

Grčka je već nakon četiri i po minuta treće dionice izašla iz bonusa, a upravo u tom momentu Crna Gora je nakon penala Jelene Dubljević stigla i do 52:36. Međutim, ušli smo u periode kada je stao šut, pa Grčka koja je za pet minuta ubacila četiti poena, počela je da prijeti, ali i da topi razliku, tako da je uoči posljedjnih 10 minuta bilo 57:47.Međutim, baš u tim momentima treba naglasiti da je posebnu ulogu odigrala i mlada Dragana Živković, čime se pokazalo da roster i nije tako sužen, kao što se sticao utisak…

Izuzetno važnu trojku pogodila je Pašić na startu posljednje dionice za 60:47, ali onda smo ušli u probleme. Dubljević je napravila nesportski faul, Mujović napravila korake, izgubljene lopte Dubljević, Alkesić, Getling napravila faul u napadu, pa je sve to Grčka iskoristila da topi razliku (60:53). Međutim, u finišu nakon sjajne odbrane Mujović i Pašić, Crna Gora je iz tranzicije napravila ekspesnu razliku pa je opet bilo +15 (70:55) na manje od dva minuta do kraja.

Najefikasnija bila je Milica Jovanović sa 19, Jovana Pašić ubacila je 16, a dvocifrene su bile još Božica Mujović (12) i Markiša Getling (10).

U drugom meču  grupe od 18 časova igraju Srbija i Italija.

Izvor:vijesti.me