XS
SM
MD
LG

Gospodin Petev i nabrijani novinari

Ivajlo Petev i Edin Džeko, selektor i kapiten repreyentacije BiH

Dana 28. januara 2021. godine naš portal je prenio komentar novinara Sportskog žurnala Slavka Basare, u kojem je napisano sljedeće:

Nikad, ni u jednoj zemlji, kao što je to slučaj u Bosni i Hercegovini, izbor selektora fudbalskog tima nije izazvao toliku pažnju i na scenu izveo neverovatnu količinu mržnje, ničim motivisanu.

Bugarski stručnjak Ivajlo Petev “rešetan je uzduž i popreko” od okupljenih sarajevskih novinara, koji su ga dočekali “na nož”, ali je stoički sve izdržao, pokazavši da se radi o istinskom profesionalcu, čoveku koji veruje u sebe i svoj rad, ali i u Zmajeve. Sam njegov nastup na zvaničnom predstavljanju iznenadio je  “nabrijane” predstavnike “sedme sile” koji su, kako je vreme odmicalo, hladili svoju usijanu mržnju prema čoveku kojeg su prvi put sreli i videli u životu! “Ohladili” su i uvek “patriotski” nastrojeni “BH fanatikosi”, okupljeni ispred Saveza sa zahtevima da se poništi izbor selektora i da Izvršni odbor FS BiH podnese kolektivnu ostavku. Scenario koji je već viđen u fudbalu BiH 2011. godine, kada je uveden Komitet za normalizaciju od strane UEFA i FIFA.


Manastirski miran, pravoslavno odgojen, Hrišćanski osmehnut, fudbalski samouveren, Ivajlo Petev je sarajevskim novinarima pokazao jednu drugu, evropsku, dimenziju razmišljanja i funkcionisanja, ophođenja i komuniciranja, ubeđujući ih u svoje, zaista, iskrene namere, što oni nisu umeli ili hteli da prepoznaju. Na kraju ih je iznenadio i rečenicom: “Idemo svi, kao jedan!”

To nikad, nijedan selektor BiH nije uradio i rekao, iako nije imao “dobrodošlicu” kao bugarski trener. Još kada se na sve to doda činjenica da je Petev odbio neverovatnu ponudu turskog Gaziantepa i 600.000 evra godišnje jer je ljudima iz Fudbalskog saveza BiH dao reč, onda su mnoge stvari jasne! Kao selektor Zmajeva mesečno će zarađivati 15.000 evra ili na godišnjem nivou 180.000 “evropskih novčanica”. Dakle, Petev je u odnosu na tursku ponudu, zbog date reči, odlučio da zarađuje tri puta manje novaca, čak i više od toga. 

U životu ništa nije slučajno. Samo na osnovu ova dva gesta jasno se može zaključiti da je Ivajlo Petev prirodni gospodin i ne krije se iza “odela koje čini čoveka”, a kakav je bio na prvoj, zvaničnoj konferenciji za novinare u Sarajevu, takav bi trebalo da bude i doveka.

Razoružao je “sedmu silu” spontanošću, hrabrošću, iskrenošću, prostodušnošću, autoritativno, bez foliranja, jeftinih trikova, prozirne priče, slatokorečivosti… Većini sarajevskih novinara, posle prvog susreta sa selektorom kojeg nisu želeli i kojeg su, bez razloga, dočekali “na nož” praveći mu neprilike, a da zvanično i nije stupio na dužnost, tebalo bi, u najmanju ruku, da proradi savest i da sebe zapitaju: zbog čega sve ovo rade protiv čoveka kojeg i ne znaju, ali i reprezentacije koju svetinjom nazivaju?

Ivajlo Petev


U životu ništa ne treba da se radi s predumišljajem, pogotovo ne novinarski poziv, jer on je jako osetljiva i odgovorna kategorija društvenog karaktera. I može da preraste u bumerang.

Gospodin Petev je dobio prvu rundu protiv nabrijanih sarajevskih novinara, ali, svakako, biće još bitaka. Da li će svi biti kao jedan, videće se već krajem marta?!