XS
SM
MD
LG

Avdija sačuvao Izrael

Izrael savladao Finsku, nakon produžetka, rezultatom 89:87 u prvom meču Grupe D na Evropskom prvenstvu.

Sjajnu partiju pružio je Deni Avdija koji je sa dabl-dabl učinkom vodio svoju ekipu do pobede. Imao je Izrael priliku da i u regularnom toku reši meč, ali je promašio. Propušteno je nadoknadio u produžetku i stigao do zaslužene pobede.

Finci su bolje ušli u meč. Izrael se trudio da drži priključak, ali kako je vreme odmicalo Finci uspevaju da povećaju prednost i na prvi odmor odu sa 11 poena razlike - 27:16.

Početkom drugog perioda Finci su uspeli da povećaju na plus 14 – 30:16. Međutim, tada se bude Izraelci. Počeli su da pogađaju sa svih pozicija, polako su topili prednost rivala da bi se na poluvreme otišlo pri nerešenom rezultatu – 40:40.

Izrael je nastavio u istom ritmu, stigao do prvog vođstva, a potom i do plusa od pet poena - 47:42. Finci su uzvratili sa dve vezane trojke i ponovo preokrenuli rezultat.

Nije to poremetilo Izraelce, nastavili su sa sjajnom odbranom, a znatno su ubrzali igru u napadu i nakon pet minuta igre u trećem periodu ponovo su imali plus pet – 53:48.

Nakon što je Izrael stigao do plusa od sedam poena, Finci su uspeli da povežu redove, iskoriste nekoliko neiskorišćenih napada rivala i priđu na minus jedan – 55:54. Do kraja perioda velika borba, Izrael uspeva da sa prednošću uđe u poslednji period – 61:58.

Na startu poslednje četvrtine Finci trojkom stižu do izjednačenja. Što je donekle najavilo neizvesnost do poslednjeg zvuka sirene. Narednih par minuta igralo se koš za koš. Ekipe su se smenjivale u prednosti. Finci uspevaju da steknu, za ovakav meč, osetniju prednost i na skoro šest minuta pre kraja povedu sa 70:64.

Čekao se odgovor Izraelaca, koji u narednih minut i po prave seriju od 5:0 i prilaze na minus jedan. Dva i po minuta pre kraja Izrael je ponovo poveo – 73:72.

Ponovo igra koš za koš, a u poslednji minut ušlo se pri vođstvu Finaca – 77:76. Potom odlaze na plus tri. Avdija trojkom donosi novo izjednačenje. Izraelci su imali napad za pobedu, ali Velmeker promašuje ulaz za pobedu. Usledio je produžetak.

Prvi koš u ekstraperiodu postignut je posle dva minuta igre, Izraelci su trojkom stigli do prednosti. Nakon još jednog nerealizovanog napada Izrael se sa linije slobodnih bacanja odlepio na plus pet 84:79.

Prve koševe Finci pogađaju sa linije slobdnih bacanja posle tri minuta igre, a potom trojkom stižu do izjednačenja - 84:84. Avdija preuzima odgovornosti vraća prednost Izraelu pred poslednji minut.

Izrael potom stiže i do plus četiri i mirno privodi meč kraju – 89:87.

Najefikasniji u ekipi Izraela bio je Avdija sa 22 poena i 15 skokova. Ginat je ubacio 13, a Levi 10. Kod Finaca Markanen ispred svih sa 33 poena i 12 skokova, Madsen je dodao 13, a Mahuni 11.

U drugom kolu Grupe D, Izrael igra protiv Holandije, dok se Finska sastaje sa Poljskom.