XS
SM
MD
LG

Grci bolji od Hrvata

Košarkaši Grčke pobedili su u Milanu reprezentaciju Hrvatske rezultatom 89:85 u utakmici prvog kola Grupe C Evropskog prvenstva. Najbolji na meču bili su Janis Adetokumbo i Tajler Dorsi sa po 27 postignutih poena.

Reprezentativci Grčke su tokom većeg dela utakmice imali veliku rezultatsku prednost, koja je pred kraj prvog poluvremena iznosila i najvećih 19 poena.

Dorsi u prodoru pod košem Hrvatske

Uspeli su Hrvati da odgovore boljom i hrabrijom igrom u trećoj i četvrtoj deonici i u dva navrata priđu na samo dva poena zaostatka, ali nisu mogli da naprave preokret pored raspoloženih Dorsija i Janisa Adetokumba.

Dorsi i Adetokumbo su završili utakmicu sa po 27 postignutih poena, dok je kod Hrvata najefikasniji bio Bojan Bogdanović sa 19. Jedan manje postigao je Krunoslav Simon. Adetokumbo je u statistiku upisao i 11 uhvaćenih lopti.

Najefikasniji Hrvat na utakmici - Bojan Bogdanović

Utakmicu su bolje otvorili Hrvati sa sedam vezanih poena, od kojih je pet postigao Bojan Bogrdanović, ali su Grci veoma brzo odgovorili sa 8:0. Mučili su Hrvate dobrom odbranom, a Tajler Dorsi je od samog početka bio najraspoloženiji u napadu.

Doskorašnji košarkaš Olimpijakosa je već u prvoj četvrtini postigao 10 poena, a iz prva četiri pokušaja za tri poena bio je nepogrešiv.

Sve većoj prednosti Grčke doprinosili su koševima i braća Kostas i Janis Adetokumbo, a prva četvrtina, posle koje su Grci vodili 24:16, završena je ofanzivnim skokom i poenima košarkaša Partizana Janisa Papapetrua, posle dva promašena slobodna bacanja Agravanisa.

Već na startu drugog dela igre stekli su reprezentativci Grčke i dvocifrenu prednost, ali su Mavra i Bogdanović sa četiri brza poena vratili nadu Hrvatima i primorali Itudisa da zatraži svoj prvi tajmaut na utakmici, posle kojeg je Dorsi nastavio tamo gde je stao.

Pogodio je dve trojke i dvojku iz kontranapada i doveo Grke na do tada najvećih 13 poena razlike.

Slukas i Janis Adetokumbo su nastavili da pogađaju koš Hrvata iz svih pozicija, pa je pet minuta pred kraj prvog poluvremena bilo već 19 razlike za ekipu u plavim dresovima.

Dorsi je prvo poluvreme završio sa 20 postignutih poena, uz samo tri promašaja iz igre iz 10 pokušaja. Dvocifren je bio i Janis Adetokumbo sa 12, pa su samo njih dvojica postigli više poena nego cela hrvatska reprezentacija i obezbedili svom timu značajnu prednost pred odlazak na odmor - 46:30.

Najbolji u redovima Grčke - Janis Adetokumbo

I drugo poluvreme počelo je sa četiri uzastopna poena reprezentacije Hrvatske. Smit, Simon i Zubac su se poenterski pridružili Bojanu Bogdanoviću, Hrvati su smanjili broj izgubljenih lopti, pa se prednost Grčke, koja nije bila šuterski raspoložena kao tokom prvih 20 minuta igre, postepeno topila.

Četiri minuta pred kraj treće deonice sputili su se Hrvati na jednocifren zaostatak, a vrlo brzo prišli i na samo minus dva.

Ponovo je Dorsi pogodio važnu trojku, vratio svojoj reprezentaciji lagodnijih pet poena prednosti, koja je do kraja treće četvrtine ponovo porasla na plus osam - 70:62.

U poslednjoj deonici su Hrvati ponovo ozbiljno zapretili u dva navrata. Prvo je Simon pogođenom trojkom četiri minuta pre kraja spustio vođstvo Grčke na četiri poena, ali su brzo odgovorili Dorsi i Agravanis.

Delovalo je da će Grci iskontrolisati rezultati i sigurno privesti utakmicu kraju, ali je na dva minuta pred kraj meča Smit dobrim prodorom ponovo približio Hrvate na samo minus četiri.

Nisu Grci iskoristili važan napda nakon tajmauta selektora Itudisa, a Simon je svojim koše neočekivano uveo utakmicu u potpuno neizvesnu završnicu.

Još jednom su se Hrvati uspešno odbranili, ali je Zubac sa druge strane promašio izjednačenje, posle čega je Adetokumbo atraktivno zakucao na asistenciju Kalatesa.

Hrvati nisu poentirali u naredna dva napada - Simon je promašio težak šut za tri poena sa jedne noge, a potom je Adetokumbo izblokirao Smita i na drugoj strani terena pogotkom uz faul rešio pitanje pobednika. Smit je pogođenom trojkom samo ublažio poraz Hrvatske - 89:85.