XS
SM
MD
LG

Srbija odbranila svetsku krunu

Kako lepo zvuči! Srbija je drugi put uzastopno šampion sveta u ženskoj odbojci! Ređale su izabranice Danijelea Santarelija trijumf za trijumfom, nisu dopustile nikoga da ih dotakne na putu ka tituli, pa tako ni Brazilke ove večeri u holandskom Apeldornu. I ne samo to, slavile su u tri seta – 3:0 (26:24, 25:22, 25:17)!

Blok, servis, odbrana... Ma, sve je večeras funkcionisalo u igri naših zlatnih devojaka. Ovoga puta, za razliku od prošlog finala Svetskog prvenstva protiv Italije nisu dopustile nikakvu dramu. Nije bilo nikakvog petog seta, sve je bilo gotovo u tri!

Da bi se shvatilo koliki je ovo uspeh, da pobrojimo koje je sve to selekcije pobedila Srbija u ovih dvadesetak dana. Ukupno 12 pobeda su ostvarile naše devojke, a redom su padali: Kanada, Bugarska, Nemačka, Kazahstan, SAD i Poljska po dva puta, Dominikanska Republika, Tajland, Turska i večeras Brazil.

Prvi set započeo je nešto bolje po Brazilke, ali se u očima naših devojaka videla ogromna želja, pa su iz toga proistekle te uvodne greške. Ali kako je taj deo igre odmicao, tako su srpske odbojkašice uz pomoć bloka i servisa uspevale da se vrate u igru.

Tijana Bošković, Bojana Drča i Bianka Buša tada su vodile glavnu reč na terenu, a odbojkašice Srbije su diktirale tempo sve do pred sam kraj kada su stigle do dve set lopte. Nisu ih iskoristile, ali im se ukazala i treća sreća, kada je sve odlučeno.

U drugom setu, još teži početak za Srbiju, ali i još veći povratak. Kada je na servis stala Katarina Lazović, kao da nije htela da odatle da siđe. Naše dame su nanizale sedam poena, napravile nadrealnu seriju i na kraju, ipak kroz dramu, stigle do dva seta prednosti.

Šta tek reći za treći set. Brazilke su potpuno potonule već na samom startu, naše devojke su igrale kao u transu, bacale se po terenu za svaku loptu, stizale nemoguće i tako stigle do nestvarnih osam poena prednosti na polovini ovog dela igre. Već tada je bilo jasno ko će biti novi svetski šampion, samo je bilo preostalo da se vidi koji će biti rezultat ovog dela igre.

Naravno da drame nije bilo. Za suze radosnice, osmehe naših divnih devojaka, za novo svetsko zlato, piše telegraf.rs