XS
SM
MD
LG

Uspjeh predsjednika Zeljkovića – FS BiH sa četiri FIFA arbitra

Luka Bilbija i Dragan Banjac

Fudbalski savez BiH će ubuduće umesto tri imati četiri arbitra sa FIFA znakom na “A” listi. Za razliku or prethodne liste novo ime je Antoni Bandić iz Gruda, ali je Sudijski komitet Svjetske fudbalske federacije prihvatio prijedlog Saveza iz Sarajeva da prihvati i četvrto predložene ime Luku Bilbiju iz Prijedora, jednog od najtalentovanijih sudija koji su se pojavili na prostorima ovog dijela Evrope.

 


Ovo je veliki diplomatski uspjeh Vice Zeljkovića, predsjednika Fudbalskog saveza BiH koji se lično zalagao da Luka Bilbija ostane na međunarodnoj listi i bude četvrti predstavnik BiH kako ne bi gubio dragocenu godinu u svom sudijskom napredovanju.
-Svi možemo da budemo srećni i zadovoljni zbog činjenice da će FS BiH ubuduće umjesto tri imati četiri arbitra na inter listi i zaista ovo je velika stvar za naše suđenje, Savez, fudbal uopšte… FIFA je poslala jasan znak da podržava kvalitetan i iskren rad u našem Savezu i Sudijskoj organizaciji, a najveće zasluge za sve ovo pripadaju predsjedniku Zeljkoviću koji nije odustajao od cilja iako su bile male šanse da sva četiri predložena arbitra na “A” listi budu i prihvaćeni od strane FIFA. Ovo je velika stvar i za sve nas u Komisiji za sudije i suđenje BiH Mnogo stvari je krenulo nabolje i u savezu je pozitivna atmosfera od kada se na njegovom čelu nalazi Vico Zeljković, kojeg, očigledno je, puno cijene i poštuju u Nionu i Cirihu – istakao je Robert Zrilić, predsjednik Komisije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH.
Dragan Banjac, bivši dugogodišnji član iste Komisije je oduševljen činjenicom da je FS BiH napredovao u sudijskom segmentu na međunarodnoj sceni.
-Kao čovjek koji je bio više od deset godina u sudijskim forumima Republike Srpske i BiH izuzetno sam srećan i ponosan na činjenicu da je predsjednik Vico Zeljković uspio da izdejstvuje još jedno sudijsko mjesto na međunarodnoj sceni za naš fudbal. Ovo je velika stvar i dokaz da se sve može kvalitetnim radom, zalaganjem, poštenim odnosom. Čestitam gospodinu Zeljkoviću na uspješno obavljenom diplomatskom zadatku i činjenici da je prepoznao da se vrijedi boriti za jednog tako mladog i darovitog sudiju. Srećan sam i zbog Luke Bilbije koji je jedan od naših najperspetivnijih i sudija koji ima blistavu budućnost, tako da ga u narednom periodu svi treba da podržimo i pomognemo mu da postane naš najbolji među evropskim najboljim arbitrima. Imamo s čim da se pohvalimo i ponosimo – rekao je Banjac.
Takođe, Komisija za sudije i suđenje FS BiH poslala je na “UEFA kor” trojicu talentovanih arbitara koji će biti na obuci za međunarodnu scenu od 7. do 13. marta iduće godine u Nionu. Na pisku su sa “A”liste Dragan Kesić (Gradiška), a sa “B” liste Tarik Mulasmajić (Zenica) i Boris Dujmović (Mostar).
FS BiH na “A” FIFA listi u 2023. godini predstavljaće: Irfan Peljto (Sarajevo), Miloš Gigović (Gradiška), Antoni Bandić (Grude), Luka Bilbija (Prijedor), Tanja Račić (Banjaluka) i Merima Čelik (Sarajevo). Na “B” listi FIFA su. Davor Beljo (Mostar), Senad Ibrišimbegović (Travnik), Damir Lazić (Brčko), Amer Macić (Mostar), Aleksandar Smiljanić (Laktaši), Marko Perić (Mostar), Aida Jusufović (Sarajevo), Merima Homarac (Sarajevo), Tamara Došen (Prijedor) i Merima Tanović (Mostar).