XS
SM
MD
LG

Godina zaključena istorijskim uspjehom

Futsaleri Željeznice su u posljednjoj utakmici 2022. godine napravili istorijski uspjeh savladavši Salines u Tuzli 5:4 i tako na najbolji mogući način završavaju godinu.

Otišla je ekipa Aziza Turudije značajno oslabljena u Tuzlu, bez sedam prvotimaca, ali osam momaka koji su ponijeli dres ekipe iz Trnova hrabro su se suprotstavili kvalitetnijem premijerligašu i to im se vratilo u vidu pobjede 5:4. Dva gola je dao Dejan Debelnogić, po jedan Igor Đorda i Vladan Minić, a jedan gol je djelo domaćeg igrača, Benjamina Smajića, koji je postigao autogol.

Kapiten Željeznice, Slobodan Elez, dan nakon utakmice sumira utiske iz "Mejdana" u kojem je njegova ekipa ispisala nove stranice klupske istorije.

- Utisci nakon utakmice su zaista nevjerovatni, ovo je istorijska pobjeda za naš klub, a sve što osjećam jeste ponos i zahvalnost ovim momcima, koji su pokazali rezultate našeg rada protiv tako dobrog protivnika. U Tuzli smo dočekani zaista velikodušno, Salines je neupitno kvalitetniji protivnik, ali smo mi mnogo više željeli pobjedu i to smo na kraju i ostvarili. Ova utakmica je posebno draga, jer smo nastupili u podmlađenom sastavu, gdje su briljirali Minić, Đorda, Dragović i sedamnaestogodišnji Čelan, koji će sigurno biti budućnost bh. futsala, uz par iskusnih igrača, a posebno bih istakao partiju Dejana Debelnogića koja je bila zaista odlična, rekao je za SportDC Slobodan Elez, kapiten Željeznice.

Uz plasman u četvrtfinale Kupa BiH, Željeznica je prošla dalje i u Kupu Republike Srpske, a na polusezoni Prve lige zauzimaju treće mjesto.

- Sezonom iza nas smo izuzetno zadovoljni, jer smo prije svega napravili radnu atmosferu i pozitivan timski duh zasnovan na drugarstvu. Treća pozicija na tabeli za naš klub je dobar rezultat, ali na tome nećemo stati i jurićemo što više bodova u novoj polusezoni. Na domaćem terenu nemamo poraza , a u svim utakmicama na gostujućem terenu smo se nadigravali i uz manjak sreće izgubili neke ključne bodove, što je također dobro iskustvo za budući period.

Dosta je Aziz Turudija morao rotirati tokom polusezone. Imao je on problema sa odsustvom igrača, ali uglavnom je Željeznica "punih" rostera išla na gostovanja. Uz to, Željeznica je ostala na samo jednom golmanu, mladom Đuri Dragoviću, koji je uz određene nedostatke i jeftino primljene golove, ipak odbranio polusezonu na visokom nivou i jako dobro branio. Može se to reći i za utakmicu u Tuzli gdje je nekoliko puta fantastično zaustavljao protivničke igrače.

- Igračkim rosterom smo zadovoljni i na svim utakmicama Prve lige smo imali preko 12 igrača, ali je problem bio što je spiskove sačinjavalo dosta različitih igrača, pa je možda to narušilo kontinuitet. Za novu polusezonu akcenat stavljamo na mlade igrače i smatram da neće biti velikih promjena u ekipi, a također, planiraćemo i povećanje treninga kako bi obezbijedili bolju uigranost i adaptaciju tih mladih igrača. Također, bićemo akteri svih regionalnih turnira, što će predstavljati dodatni trening u vrijeme pauze.

Za kraj, Elez je uputio i riječi zahvale onima koji su uz klub.

- Iskoristio bih priliku da se zahvalim svim navijačima i prijateljima kluba, koji nas vjerno prate i bodre tokom svih ovih godina, što utiče pozitivno na kompletnu atmosferu u klubu.


Policajac 1 : 5 Borac
Sokrates 0 : 3 Željeznica
Boračka 9 : 1 Nevesinje
Leotar 4 : 3 Kotor Varoš
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 14 11 1 2 34
2 Željeznica 14 8 2 4 26
3 Leotar 14 6 3 5 21
4 Kotor Varoš 14 6 2 6 20
5 Nevesinje 14 6 2 6 20
6 Policajac 14 6 1 7 19
7 Boračka 14 5 1 8 16
8 Sokrates 14 2 0 12 6