XS
SM
MD
LG

Željeznica počela operaciju "Premijer liga", pet novih lica u klubu

Futsaleri Željeznice iz Trnova počeli su danas sa pripremama za novu sezonu Prve lige Republike Srpske u futsalu u kojoj imaju najviše ambicije.

I dok su prošle sezone negdje potajno priželjkivali Premijer ligu, ali su bili svjesni i da ima nekoliko jako kvalitetnih ekipa pored kojih će teško gore, ove sezone su jasno na samoj prozivci istakli da žele prvo mjesto i plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

- Naše ambicije su kao i prošle godine, Premijer liga. Prošle sezone nismo imali ni sreće malo, a nadam se da ćemo ove godine stići do svoga cilja, rekao je za naš portal trener Željeznice, Aziz Turudija.

Na prvom treningu Željeznice prisutno je bilo 14 igrača, a nekoliko njih je opravdalo svoj izostanak.

- S obzirom na to da su igrači igrali ljetne turnire manje-više su u ok stanju. Mi ćemo svakako odraditi tu neku fizičku bazu, imamo dovoljno vremena za kvalitetne pripreme i da to odradimo i za uigravanje. Doveli smo neke nove igrače, neki igrači su otišli na za sebe bolje mjesto koje su birali, ja im želim sve najbolje, a ovdje ako budemo radili i trenirali redovno mislim da bi rezultat trebao biti tu i da ćemo akobogda doći do Premijer lige što nam je cilj.

Kao i prošle godine i dalje nije popunjeno mjesto rezervnog sidraša, a Turudija uz smijeh konstatuje da Dragan Bjelica vrijedi za dvojicu, pa će se nešto ikombinovati. 

- Imamo širok izbor igrača, igraćemo i sa sidrom i bez sidra. Ukomponovaćemo to sve kako treba. Nekoliko igrača je odsutno na početku priprema, opravdano. Mislim da će to biti pravo ove godine. Samo da ne bude povreda, prošlih sezona smo u ključnim dijelovima sezone ostajali bez igrača zbog povreda i to nas je remetilo. Nadam se da ćemo ovaj put to izbjeći.

FSRS treba da potvrdi promjene u takmičenju, ali je izvjesno da će se igrati plej of prvih šest ekipa.

- Mislim da je to u jednu ruku dobru. Ima ova polusezona, ekipe će vidjeti šta će uraditi, koliko su jake i onda će u drugoj polusezoni doći do pojačavanja ekipa. Vidjeće ekipe gdje su šta su, mislim da je to dobro.

Liga je značajno produžena, ko bude išao do kraja igraće od 21. oktobra, pa do 18. maja, što znači i značajno preklapanje sa fudbalom. Željeznica neće imati tih problema, jer većina ekipe igra samo futsal, dok će im jedino preklapanje biti sa Borislavom Otovićem, Mladenom Perovićem i Markom Terzićem, koji nastupaju za fudbalske prvoligaše.

- Nama je većinom sada ekipa isključivo futsal. Imamo problem sa golmanom, koji će pokušati da uskladi obaveze na fudbalu i futsalu. Ako ne mogne, onda ćemo na zimu pokušati pronaći golmana koji isključivo brani futsal. I drago mi je da je tako, jer ne mogu stvarno igrači da stignu na dvije strane. Mislim, nije mi drago jer ima stvarno kvalitetnih igrača koji igraju fudbal i sigurno bi pomogli na futsalu, ali lijepo je kada su igrači fokusirani samo na fustal. Jer, dođu utakmice, dođu treninzi, odmah neke kalkulacije da li se može stići. Bolje je kada imaš grupu igrača na koje znaš da možeš računati. Mi smo i prošlih sezona isto tako ostajali bez nekih igrača koji su igrali fudbal i futsal, pa onda razumljivo igrači iz neke egzistencijalne potrebe biraju fudbal. Svako ide gdje mu je bolje.

Kapiten Slobodan Elez također je uvjeren da ove sezone ekipa može mnogo.

- Naše ambicije su prvo mjesto i plasman u Premijer ligu, i to nećemo skrivati ove sezone. Htjeli smo to i prošle sezone, ali smo negdje znali da postoji nekoliko izuzetno kvalitetnih ekipa, te smo bili oprezni u najavama. Napravili smo ove godine ekipu koja može to da sprovede u djelo. Nermin Jusić će nam svojim iskustvom i kvalitetom mnogo značiti, tu je i Leo Kožul koji je također igrao Premijer ligu, doveli smo još jednog golmana Nemanju Jokića, vraća nam se Borislav Otović, imamo i neke nove mlađe igrače, tako da ćemo sve to probati da ukomponujemo u jednu cjelinu koja će odlično funkcionisati, govori nam kapiten Slobodan Elez, koji ističe da je i organizaciono klub izdignut na viši nivo:

- Potrudili smo se da u pauzi klub izdignemo organizaciono na još jedan viši nivo i da budemo spremni za sve ono što želimo da ostvarimo. Želimo i da uključimo mlađih igrača u klub, ostao nam je Dario Čelan iz prošle sezone, priključili smo sada mladog Vedrana Radojevića i Almina Godinjaka. Probaćemo da oformimo i ekipu da se uključimo u omladinsku ligu Republike Srpske, pa vidjećemo. 

Plan je da se odigra nekoliko prijateljskih utakmica.

- Prvi dio priprema je onaj takozvani "suvi", nećemo odigravati utakmice u ovom periodu. U drugoj fazi priprema, kako se bude bližio start prvenstva odigraćemo nekoliko sa ekipama iz naše regije, a možda odemo i van granica Bosne i Hercegovine. Imamo neki dogovor, pa ćemo vidjeti da li ga možemo sprovesti u djelo.

Što se tiče novih igrača, Nermin Jusić i Leo Kožul su stigli iz Konjica, Almin Godinjak i Nemanja Jokić su došli iz GFC Sarajevo, a futsal će zaigrati i Vedran Radojević. U Željeznici ponovo računaju na Borislava Otovića, a računa se i na Mladena Perovića i Marka Terzića, samo ostaje da se vidi kako će uskladiti obaveze sa fudbalom. U odnosu na prošlu sezonu nema jedino Dragana Ikonića koji karijeru nastavlja u GFC Sarajevo.

Prvom treningu su prisustvovali: Đuro Dragović, Luka Šupić, Mario Miletić, Enis Beširević, Slobodan Elez, Dragan Bjelica, Vedran Radojević, Vladan Minić, Almin Godinjak, Jovan Tepavčević, Dario Čelan, Leo Kožul, Nermin Jusić i Igor Đorda. Opravdano su odsutni bili Mirza Selimović, Marko Terzić, Mladen Perović, Borislav Otović i Nemanja Jokić.
 


Policajac 1 : 5 Borac
Sokrates 0 : 3 Željeznica
Boračka 9 : 1 Nevesinje
Leotar 4 : 3 Kotor Varoš
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 14 11 1 2 34
2 Željeznica 14 8 2 4 26
3 Leotar 14 6 3 5 21
4 Kotor Varoš 14 6 2 6 20
5 Nevesinje 14 6 2 6 20
6 Policajac 14 6 1 7 19
7 Boračka 14 5 1 8 16
8 Sokrates 14 2 0 12 6