XS
SM
MD
LG

Možda niste znali o Peleu

Edson Arantes do Nasimento Pele

"Nestašni" Džordž Best je svojevremeno rekao kako bi "svijet zaboravio na Pelea samo da se on rodio ružan"... Teško.
Edson Arantes do Nasimento kako je glasilo njegovo pravo ime (dobijeno po pronalazaču Tomasu Alvi Edisonu), rođen je u siromašnoj porodici. Tokom karijere je imao različite nadimke, dok nastanak nadimka Pele ostaje donekle nerazjašnjen. 

 


Prema nekim izvorima nadimak je izveden iz kolokvijalnog izraza za bose noge, da bi  drugi tvrdili kako je on sam sebi "nadjenuo" taj nadimak pogrešno izgovorivši ime svog idola iz mladosti, golmana Vasko Da Game - Bilea. Inače, pomalo simptomatično Pele na hebrejskom znači - čudo.
Rekorder je Brazila po broju golova (77 na 95 mečeva), Santosa (643 na 659 mečeva), ima najveći broj "het trikova" u istoriji fudbala (92). Postigao je četvorocifreni broj golova u karijeri, postao najmlađi osvajač Mundijala sa 17 godina i 249 dana, a 10 dana ranije je postao i najmlađi strijelac svjetskog prvenstva. Ima najviše asistencija u istoriji Mundijala (10) i najviše golova u jednoj kalendarskoj godini (127). Tri titule šampiona svijeta sa Brazilom dođu poput jagode na šlagu. 
Magija Ronaldinja, "biciklica" Ronalda (Luisa Nazarija da Lime), prodor i dribling Mesija i Maradone, makazice Kristijana Ronalda... Sve je to uglavnom viđeno još prije više od pola vijeka zahvaljujući liku i djelu momka iz malog mjesta Tres Coracoes koji nije volio svoj nadimak ni približno koliko je obožavao fudbal.
Umjetnik Endi Vorhol je poznat po izjavi kako će "svako dobiti svojih 15 minuta slave". Nakon što je isti 1977. godine dobio narudžbinu da uradi seriju portreta velikih sportskih zvijezda i tom prilikom upoznao Pelea izjavio je da će jedino on dobiti svojih 15 vjekova slave!
Poslednji meč u dresu "karioka" odigrao je po sopstvenom zahtjevu protiv Jugoslavije  pred više 140 000 gledalaca u Rio De Žaneiru 1971. godine, (2:2). Sada Sokrateš i ekipa čekaju ozbiljnog partnera za nastavak Sambe na Nebesima...
 

Peleove makazice