XS
SM
MD
LG

Preokret – Rusi ostaju u UEFA

Aleksandar Djukov, predsjednik FS Rusije

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Rusije (RFS) odlučio je da Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) predloži formiranje radne grupe.

 


U saopštenju RFS se navodi da bi cilj ove radne grupe bio izrada predloga i rešenja za vraćanje ruske reprezentacije i klubova u UEFA zvanična takmičenja.
Ruski klubovi i reprezentacija ove zemlje ne igraju već 10 meseci međunarodna takmičenja zbog rata u Ukrajini. U međuvremenu se pojavila informacija da bi RFS mogao da pređe u Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC).
- Izvršni odbor RFS doneo je odluku da predloži UEFA formiranje radne grupe. Bilo je predloga da se donese odluka o promeni konferencija i da se pokrene procedura istupanja iz UEFA. Polovina članova bila je za to, ali su podržali prvu opciju koja podrazumeva stvaranje radne grupe. Niko nije bio protiv - rekao je predsednik RFS Aleksandar Djukov.
On je rekao da bi pored članova RFS i UEFA, u radnoj grupi trebalo da učestvuju predstavnici FIFA i MOK.
Djukov je kazao da Rusija želi da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, koje će biti održano 2026. godine.
- Možemo u Aziju, ali niko nam ne garantuje da ćemo igrati u kvalifikacijama za SP. FIFA se pita. AFC je potvrdila da je spremna da nas primi. Ne postoje pisani dokazi, garantna pisma, ali nemamo razloga da im ne verujemo. Rusija ni u jednom trenutku nije slala pismo kojim najavljuje istupanje iz UEFA. To je dezinformacija - kazao je Djukov.