XS
SM
MD
LG

Novi klub u Sloveniji u toku prvenstva? - Šega ili stvarnost

Photo NŠ Mura

Balkan je područje puna nelogičnosti i izvrnutih vrijednosti u kojoj svako radi kako je njemu volja i slabo se osvrće na to da sve prođe po propisima. Odluka NZS da se prihvati "novi klub" u ligi u toku sezone i da nastavi takmičenje izazavala je lavinu negativnih komentara, ne samo u Sloveniji, nego i u regiji.

Ne zvuči baš ohrabrujuće kad živimo u čudesnom vrtlogu bezosjećajnosti i sebičnosti. Pogotovo u okruženju bezidejnosti koja je produkt straha u susretu sa stvarnošću; u sportu, ovde fudbalu, to je poraz prije nego što je bitka počela, a sve zajedno odzvanja gubitnički u vremenu kad se svet menja na gore. E tako je i NZS doživio sigurno jedan poraz čim je donio ovakvu odluku koja je krajnje nekorektna i samim tim ulazi se u neregularno prvenstvo.

Pomurje Beltinci su ugašeni i izbrisani iz registra. To je svima jasno. Ali... Sve ono što je Pomurje imalo u ligi, prepisano je Muri Noni. Bodovni saldo koji glasi 36, i izmjenjen je raspored utakmica kao i arhiva rezultata u prvenstvu gdje se navodi da su svi protivnici igrali protiv Mure None?! Dakle igrali su protiv kluba koji do tada nije ni postojao! To nema nigdje u svijetu, nego samo na Balkanu! U zapisniku arhive NZS takođe piše kako je Mura Nona odigrala 255 utakmica? Pitanje je kako je to moguće? Zapravo znamo svi da je nemoguće, ali kod NZS je moguće!

NZS je objavio tabelu koja se sastojila od devet klubova. Dakle ostalo je Pomurje sa 36, Mura nije imala niti jedan bod, a onda su to sve promjenili i Pomurje izbacili iz tabele i na njeno mjesto postavili Muru Nonu. Da nije smješno, bilo bi žalosno, ili obrnuto. Čovjek u fudbalu, ma koje navijačke strasti, bio predjsednik, član rukovodstva kluba, trener, igrač ili navijač, može prihvatiti trenutni apsurd, ali ne može fudbalski živjeti i trajati u apsurdu! Ne postoji smisao bez smisla! Živimo u svijetu izgubljenih vrijednosti svega i svačega, ne mimoilazi nikog i ništa, poltronstvo je postalo naša svakodnevica – sve se izobličilo.

Zanimljivo će biti da li će reagovati UEFA, s obzirom da je prvi čovjek te fudbalske asocijacije čovjek koji dolazi iz Slovenije. Kada se sagledaju sve činjenice i svi materijali ovo i jeste posao za njih. Ako je gospodinu Čeferinu u interesu da sačuva prije svega svoj Nogometni savez, a potom i regularnost kao i ugled slovenskog ženskog fudbala onda će sigurno postupiti u skladu sa zakonom i pravilnikom.

Reda u ženskom fudbalu se mora napraviti. Treba svi da se takmiče, ali samo po propisima i na tome treba težiti. Fudbalski savez Slovenije i pored svih dokazanih činjenica, sve odluke donio je protiv tog naziva kluba i te odluke su konačne, barem za sada. Prema našim saznanjima trenutno je situacija takva i ponašanje kao da se ništa nije ni desilo. Međutim, ono što je zanimljivo, ovdje se postavlja pitanje zašto komesar za takmičenje kao i NZS nema hrabrosti da donese odluku kakva je u skladu sa pravilnikom takmičenja? Možda su oni ti koji štite Muru? 

Saznaćemo uskoro!

Objava NZS na oficijalnoj stranici


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6