XS
SM
MD
LG

Sloga poražena na Grbavici

Foto: Damir Hajdarbasic

Fudbaleri Željezničara ugostili su danas na Grbavici ekipu dobojske Sloge u 23. kolu m:tel Premijer lige BiH, u reprizi prošlosedmičnog duela iz Modriče. Željezničar je prošle sedmice slavio uz dosta muke, a u današnji duel je ušao kao veliki favorit, s obzirom na to da su mu ambicije plasman u Evropu, dok je Sloga mnogo skromnija u svojim ciljevima i pokušat će izboriti opstanak u ligi.

Plavi su u početnom sastavu napravili nekoliko promjena, a neke su, poput povratka Josipa Bendera na gol, bile uzrokovane povredama. Mladi čuvar mreže Vedad Muftić je izostao iz kadra, pa je to donijelo i rotacije u drugim segmentima tima, a na poziciji stopera je tako zaigrao Amar Drina. Prvi put je premijerligašku utakmicu od starta počeo i napadač Armin Hodžić, koji je odigrao dobro u revanš susretu četvrtfinala Kupa BiH protiv Zvijezde u gostima.

Gosti su i pored toga što je publika bila na strani domaćih prvi zaprijetili. Drljo je u trećoj minuti izbacio loptu nakon ubačaja Đorića, da bi nekoliko minuta kasnije Hodžić zaustavio ofanzivce gostiju.

Željezničar se tada probudio i imao je više od igre u narednom periodu, a pokušaji Drlje i Štilića da uposle saigrače bili su bezuspješni. U 14. minuti viđena je prva prava šansa, kada je Đorić pokušao uposliti Stevanovića, koji je zakasnio za milisekundu i propala je gostima prilika da dođu do vodstva.

Ono što nisu napravili oni, napravio je Željezničar u 21. minuti. Hodžić je proigrao Drlju, ovaj je prebacio na drugu stranu, a tamo se odlično snašao Santos, koji je pogodio za vodstvo Plavih.

Drljo je i u nastavku pravio gostima probleme, a u 28. minuti je izostala samo završnica nakon njegovog sjajnog solo prodora. Ipak, tada je Sloga zaigrala dodatno hrabrije, a u 35. minuti je stigla nagrada.

Mihajlović je prošao Galića, proigrao Lalića povratnom loptom u sredinu, a ovaj je rutinski matirao Bendera za poravnanje, koje nije bilo nezasluženo uzme li se kompletan utisak o utakmici u obzir.

Do poluvremena je Sloga još nekoliko puta djelovala opasno iz kontranapada, a s druge strane, i Željezničar je imao nekoliko pokušaja, od kojih se izdvaja udarac Benjamina Šehića sa velike distance. Ipak, rezultat je na poluvremenu ostao nepromijenjen.

Na poluvremenu smo vidjeli nesvakidašnju situaciju, jer su domaći fudbaleri, umjesto da se zapute u svlačionicu, prvo otišli do južne tribine gdje su im Manijaci poslali snažnu poruku podrške, ali i stavili na njih obavezu da pruže maksimum u drugom poluvremenu i odigraju bolje nego u prvom, u kojem nisu bili previše ubjedljivi.

U 46. minuti, na južnoj tribini je započeo i pravi pirotehnički show, a sve je to očito motivisalo domaće fudbalere, koji su u ranoj fazi drugog dijela riješili pitanje pobjednika u današnjem meču. 

Igrala se 50. minuta kada je Željezničar nakon šanse za goste iz brzog kontranapada stigao do novog vodstva. Santos je oteo loptu, proigrao rezervistu Krpića i zatim se kao brzi voz probio do gola gostujućeg tima, gdje je povratnu loptu Krpića sproveo u mrežu gostujućeg tima.

Psihološki je Željezničar u tom momentu bio u velikoj prednosti, a to se osjetilo i u narednom periodu meča u kojem su Plavi imali apsolutnu dominaciju te se sloga u nekoliko navrata jedva uspjela spasiti. Ipak, bilo je evidentno da će Željezničar prije ili kasnije prelomiti meč, a to se i desilo.

Golman gostiju Bakir Brajlović obara u svom kaznenom prostoru najboljeg pojedinca današnjeg meča  Santosa, a Semir Štilić je siguran egzekutor sa bijele tačke za sigurno i ne baš lako dostižno vodstvo Željezničara.

U tom je momentu postalo jasno da gosti neće uspjeti izboriti ništa na ovoj utakmici, te da bi im mogao uslijediti i uvjerljiviji poraz. Kada je rezervista Josef Amoa zamijenio Drlju u 74. minuti i u prvih nekoliko poteza pokazao da je raspoložen za igru, bilo je jasno da će i on praviti Slogi probleme.

Već u 78. minuti, napadač iz Gane je oteo loptu Popari, stvorio sebi prostor za šut i potom majstorski pogodio za vrlo uvjerljivo vodstvo Željezničara i potvrdu najbolje partije ovog proljeća.

Nemoćni su bili gosti da do kraja utakmice išta ozbiljnije naprave, dok su i domaći bili zadovoljni prikazanim, pa promjene rezultata nije bilo. Željezničar sada ima 39 bodova i mogao bi se učvrstiti na četvrtom mjestu, a napraviti i problem ekipama na drugom i trećem mjestu, dok Sloga ima 23 boda.

FK Željezničar - FK Sloga Doboj 4:1 (1:1)
Stadion: Grbavica, Sarajevo
Gledalaca: 5000
Sudija: Mateo Musa (Čitluk)
Strijelci: 1:0 - Santos (21), 1:1 - Lalić (35), 2:1 - Santos (50) 3:1 - Štilić (60) P, 4:1 Amoa (78)
Žuti kartoni: Santos, Šehić, Hodžić - 18, Galić, Mulalić - trener (Željezničar), Brajlović, Milanović (Sloga)

FK Željezničar: Bender, Galić, Cocalić (82. Kosorić), Drina, Šehić, Beganović, Hodžić - 18, Štilić (82. Hajdarević), Santos (86. Bekrić), Drljo (74. Amoa) i Hodžić - 99 (46. Krpić). Trener: Edis Mulalić.

FK Sloga Doboj: Brajlović (82. Trako), Nikolić, Đorić, Stevanović (64, Popara), Baranov, Peco, Čolić, Lalić, Baštić (64. Zajić), Milanović i Mihajlović (82. Starčević). Trener: Zoran Ćurguz.


Zrinjski 2 : 1 Igman
Široki Brijeg 1 : 1 Tuzla City
Borac 2 : 0 Leotar
Željezničar 4 : 1 Sloga Meridian
Velež 0 : 0 Sloboda
Sarajevo 3 : 1 Posušje
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 23 17 3 3 54
2 Borac 23 13 3 7 42
3 Široki Brijeg 23 11 7 5 40
4 Željezničar 23 11 6 6 39
5 Velež 23 8 10 5 34
6 Sarajevo 23 9 5 9 32
7 Sloboda 23 5 9 9 24
8 Posušje 23 6 6 11 24
9 Tuzla City 23 6 5 12 23
10 Leotar 23 6 5 12 23
11 Sloga Meridian 23 6 5 12 23
12 Igman 23 5 6 12 21