XS
SM
MD
LG

Orlovi kljucnuli sokolove u Podgorici – Srbija slavi Vlahovića

Reprezentativci Srbije pred utakmicu u Podgorici

Fudbaleri Srbije ostvarili su i drugu pobjedu u drugoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njamačkoj 2024. godine jer su večeras na stadionu “Pod Goricom” u Podgorici, u okviru Grupe G pobijedili domaću Crnu Goru sa 2:0! Nakon Litvanije koja je u minulog petka pala u na stadionu “Rajko Mitić” u Beogradu (2:0) izabranici selektora Dragana Stojkovića imaju maksimalan učinak i do juna će držati lidersku poziciju.

 


Obje reprezentacije počele su oprezno, obraćajući pažnju na svoj gol. Lopta se kretala, u prvih 20 minuta, uglavnom između dva šesnaesterca, a zabilježeno je nekoliko grubljih startova, kao da su reprezentativci i Crne Gore i Srbije htjeli protivniku da kažu šta im je glavni cilj – tri boda. U takvoj igri, malo grubljoj, ali fer i korektnoj, gotovo bratskoj, prvi su zaprijetili domaćini poslije kiksa golmana Vanje Milinkovića-Savića, ali je ispravio svoju grešku pa Adam Marušić nije uspio da ga lobuje. “Džinovski” golman Orlova se na vrijeme vratio i “zatvorio” šut “sokolova”. 

Nakon toga Srbija se trgnula, zaigrala malo angažovanije, uključena je i kombinatorika, pa je u 29. minutu Aleksandar Mitrović imao sjajnu priliku kada je šutirao sa 14 metara posle dodavanja Marka Grujića, ali je šut napadača Fulama završio pored gola. Kapiteni Stevan Jovetić s jedne i Dušan Tadić s druge strane su komandovali napadima, ali isto tako i smirivali svoje saigrače kada su preterivali u grubostima. Uglavnom se sve završavalo prijateljskim zagrljajima i osmijesima. Na tribinama više nego fer i korektno navijanje… Poslije prvih 45 minuta bilo je 0:0, iako su Orlovi imali prevlast na terenu u posjedu lopte.

U nastavaku je gostujući selektor Dragan Stojković krenuo po tri boda ubacivši izrazite ofanzivce Andriju Živkovića i Dušava Vlahovića umjesto Ivana Ilića i Filipa Đuričića. Međutim, uvodne minute nastavka su pripadali domaćinu koji je organizovao nekoliko jako neugodnih i obećavajućih napada u kojoj je odbrana Srbije bila na velikim iskušenjima. Crnogorci su 15 minuta bili bolji na terenu i opasno atakovali, ali nisu imali učinak. 

U 57. minutu Crna Gora je izvela klasičan kontrapad, kapiten Jovetić je sjajno šutirao sa ivice šesnaesterca, ali se ispružio golman Srbije Vanja Milinković-Savić i krajnjim naporom izbacio loptu u korner. Scvi igrači domaćina uhvatili su se za glave, shvatajući kakva šansa za postizanje gola je otišla u nepovrat. 

U 68. minutu viđena je sjajna gostiju gostiju, odlično su u šesnaestercu Crnogoraca kombinovali Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović, ali prije šuta napadača Juventusa odlično je intervenisao Stefan Savić, štoper Atletiko Madrida i izbacio loptu u korner, spasivši siguran pogodak srpskog napadača.
Srbija je povela u 78. minutu. Lopta je došla na desnu stranu do Filipa Mladenovića koji je ubacio po zemlji u šesnaesterac za rezervistu Vlahovića, a ovaj lijevom nogom pogodio suprotni ugao golmana Milana Mijatovića – 0:1!

Do kraja utakmice Srbija je uspjela da odbrani minimalno vođstvo i zasluženo se raduje dragocjenoj pobjedi i učinku u 180 takmičarskih minuta sa četitri postignuta i nijednim primljenim pogotkom. Pao je vrući teren u Podgorici! Ni u sudijskoj nadoknadi od pet minuta koliko je francuski sudija Klemon Turpan pokazao nije bilo većih uzbuđenja. I kada su svi očekivali kraj u 90+5. minutu Vlahović je poslije kontranapada matirao Crnu Goru – 2:0, poslije dodavanja Saše Lukića.

U drugoj utakmici Grupe G Mađarska je u Budimpešti deklasirala Bugarsku selektora Mladena Krstajića sa rezultatom 3:0. Slobodna je bila Litvanija koja je odigrala prijateljski meč s Grčkom u Atini bez golova.

Crna Gora – Srbija    0:2 (0:0)

Stadion: “Pod Goricom” u Podgorici. Gledalaca: 11.000. Sudija: Klemon Turpan (Francuska). Strijelac: 0:1 Dušan Vlahović (78), 0:2 Dušan Vlahović (90+5). Žuti kartoni: Krstović (Crna Gora), Živković, Mladenović (Srbija). 
 

CRNA GORA: Mijatović, Vujačić, Savić, Tomašević (od 41. Šipčić), Vešović, Savićević (od 71. Jovović), Šćekić (od 76. Lončar), Hakšabanović (od 76. Camaj), Marušić, Jovetić (od 71. Osmajić), Krstović. Selektor: Miodrag Mika Radulović.
 

SRBIJA: V. Milinković-Savić, Pavlović, Gudelj, Milenković, Mladenović, Grujić (od 81. Lukić), Ilić (od 46. Živković), Đuričić (od 46. Vlahović), S. Milinković-Savić, Tadić (od 89. Eraković), Mitrović (od 85. Račić). Selektor: Dragan Piksi Stojković.