XS
SM
MD
LG

Ovo nije prvi sukob Spartaka i Crvene zvezde: Sve je počelo prije 11. godina

Zoran Arsić

Ako su se ljubitelji fudbala uopšte poželjeli fudbalskih sapunica, ove zime, ovog proljeća, ljeta, jeseni, svako malo, imaju priliku da uživaju u jednoj nezapamćeno interesantnoj.

Njeni režiseri su čelnici Spartaka i predsjednik Zoran Arsić, kao sa druge strane Sandra Sremčević i Crvena zvezda, u situaciji kada je sve nakaradno u fudbalskom savezu Srbije do guše.

Gotovo da nema dana da iz Srbije ne stigne neka pikantna vijest, poput ove posljednje, koja se tiče Fudbalskog saveza Srbije, kao i utakmice između Spartaka i Crvene zvezde koja odlučuje prvaka Srbije u posljednjem kolu sezone. Vijest kao iz Zone sumraka.

Crvena zvezda

Sve je počelo prije 11. godina kada se Zoran Arsić oglasio na pres konferenciji vezano za neodigravanja utakmice ŽFK Spartak protiv tada LASK Crvene zvezde i kada je objašnjavao zašto je učešće LASK Crvene zvezde u fudbalskom takmičenju Prve lige Srbije za žene neregularno. Podsjećamo, ženski fudbalski klub formiran je u Lazarevcu 2003. godine pod imenom LASK, 16. juna, 2011. godine, potpisana je poslovno tehnička saradnja između FK Crvene zvezde i LASK-a iz Lazarevca. Međutim Spartak je posjedovao dokaze da je klub izbrisan iz javnog registra i da više ne bi trebao da postoji.

Naredni "ozbiljan" sukob imali su 2015. godine nakon još jedne prvenstvene utakmice, a jedan dio prenosimo u cijelosti:

(„Borile ste se pre svega protiv fudbalske mafije i kriminalaca iz njenih redova, koji godinama ruše, uništavaju i obezvređuju ne samo srpski fudbal, već i sve ono što ima sprski predznak.“) („Borile ste se protiv onih koji na jarbole podižu vojvođanske zastave, intoniraju vojvođansku himnu, uvode vojvođanski jezik i pismo, koji zagovaraju njeno otcepljenje, a samim tim prizivaju još jedan bratoubilački rat.“), stoji od strane Crvene zvezde, a odgovor Spartaka je bio:

"Propagandna mašinerija takozvanog ŽFK „Crvena Zvezda“ besmislenom strategijom i mnogo puta do sada svojim saopštenjima svesno i namerno skreće pažnju javnosti sa fudbalskih tema i usmerava je na nebitne i sporedne stvari, što se može podvesti pod savremeni metod manipulacije, proširene na novo bojno polje i to neprimerenom retorikom, koja se zasniva samo na neistinama, koje su usmerene protiv sporta i protiv ljudskog i dečijeg uma".

Spartak Subotica

Stav čelnika Spartaka u celoj ovoj priči je krajnje indikativan. Trener Boris Arsić prije nekoliko godina pitao se kako Crvena zvezda dovodi igračice a nema novca, a ljudi iz uprave kluba, kako je to tvrdio novinar koji je uređivao "Moja Crvena zvezda", zahtjevali su da crveno-bijele isplate obeštećenje prema nekim igračicama u cijelosti jer sumnjaju da Crvena zvezda neće postojati za dve do tri godine!

Dolaskom Sandre Sremčević na mjesto predsjednice Crvene zvezde umjesto Svete Mirkovića, samo su se nastavili ratobori dva pomenuta kluba koja i dan danas traju i ko zna koliko će još trajati, a javnosti je sigurno predstavljena kompletna sliku dešavanja u i oko ŽFK Crvena zvezda. Nedavno je postala prva žena u istoriji Srbije koja je postala potpredsjednica Saveza, zamislite popularnom Džaji!

Balkan je područje puna nelogičnosti i izvrnutih vrijednosti u kojoj svako radi kako je njemu volja i slabo se osvrće na to da sve prođe po propisima. Ne zvuči baš ohrabrujuće kad živimo u čudesnom vrtlogu bezosjećajnosti i sebičnosti. Pogotovo u okruženju bezidejnosti koja je produkt straha u susretu sa stvarnošću; u sportu, ovde fudbalu, to je poraz prije nego što je bitka počela, a sve zajedno odzvanja gubitnički u vremenu kad se svijet mjenja na gore.

Šta će se desiti u narednim danima ostaje da vidimo, jer svakako ćemo pratiti situaciju vezano za ova dva kluba, kao i finiš sezone u Super ligi Srbije za žene.
 

Sadašnja predsjednica Crvene zvezde i bivši predsjednik kluba


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6