XS
SM
MD
LG

Spektakl na Koševu: Sarajevo protiv Osijeka na startu kvalifikacija za Ligu šampiona

Sudar titana na Koševu

Došao je septembar, a ljubitelji ženskog fudbala konačno su dobili ono što su i željeli, SFK 2000 Sarajevo i Osijek, prvaci Bosne i Hercegovine i Hrvatske igraće sutra na Koševu meč kvalifikacija za Ligu šampiona koji privlači dosta pažnje fudbalske javnosti.

Ne nije fraza - meč između Sarajeva i Osijeka koji ima visok značaj za plasman dalje je samo spektakl u najavi, a fudbalski Balkan će stati ove srijede od 17:00 časova na stadionu Asim Ferhatović Hase. Po svemu do sada prikazanom, trebali bi gledati borben, čvrst, ko zna, možda i duel za pamćenje.

SFK 2000 Sarajevo je u prelaznom roku doveo čak pet igračica, a četiri su pokupili iz Emine Mostar, a jednu iz Mađarske. Doveli su Indiru Faković, Maju Hrelju, Zerinu Piskić, Veroniku Terzić i Jelenu Koprenu, dok su klub napustile Maja Jelčić, koja je otišla u Inter, zatima Gloria Slišković u Juventus, Marija Aleksić u Bešiktas, Almina Hodžić u Tursku i Ana Milčevska, i Andrijana Trišić u Gaziantep.

SFK 2000 Sarajevo

Izabranice Samire Hurem su uglavnom sve prijateljske utakmice apsolvirali, jedna protiv Breznice, jedna protiv Hajduka i protiv Crvene zvezde, a odigrali su i dvije utakmice u prvenstvu protiv Radnika i Emine i ušli sa šest bodova u novu sezonu.

Bordo tim je prethodne godine prošao grupnu fazu kvalifikacija, ali je zaustavljen u narednoj rundi od švajcarskog Ciriha, a u dvije utakmice primili su deset golova, a nisu postigli niti jedan. Inače najveći uspjeh Sarajevskog tima je 1/16. finala Lige šampiona, a to su igrali četiri puta. Jednom su ispali od Rusijanke, a drugi put od velikog Čelzija.

Sa druge strane Osijek nije puno promjenio ekipu. Zadržan je tim koji je i osvojio prvenstvo zajedno sa stručnim štabom, a pojačani su sa Arianom Anastasiadis, koja je došla iz ciparskog Apollona, inače igra na poziciji golmana, dok klub nije niko napustio.

Osijek

Osijek se nakon godinu dana vraća na Evropsku scenu, a posljednji put je bio nadomak grupne faze najelitnijeg takmičenja u Evropi, kada je u dva meča ispao od Breidablika, prvi duel završio 1:1, a drugi 3:0 u korist ekipe sa Islanda.

Bila je veoma teška prethodna sezona za višestruke prvakinje Hrvatske, ali su pokazale da su igrale itekako dobar fudbal pod vodstvom novog trenera Gorana Ljubojevića, koji je svoj prvi zadatak u karijeri položio kao na fakultetu, s obzirom da je osvojio svoj prvi trofej u karijeri zajedno sa djevojkama i upravom.

Osijek je u prvenstvu pobjedio čak 18 puta, jednom igrao neriješeno i samo jednom izgubio, a učešće u Kupu je završio u četvrtfinalu nakon što su na penale ispali od Splita. Zabili su čak 105 pogodaka, a primili samo deset, najmanje od svih ekipa u ligi.

Samira Hurem

Imaju i jedni i drugi svoje adute i koji su u dobroj formi. Minela Gačanica u Sarajevu, Lorena Balić u Osijeku, na svakoj poziciji imaju dobru fudbalerku, tako da je teško reći šta može biti presudno u jednom ovakvom duelu.

Kuglice su se dugo mješale, ovim i onim rukama, ispalo je da će na startu kvalifikacija Lige prvaka snage na Koševu odmjeriti dva prvaka, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ili bolje rečeno SFK 2000 Sarajevo i Osijek. Lijep meč za ljubitelje našeg fudbala i našeg područja koji će sigurno moći da uživaju u spektakluarnoj utakmici.

O jednom i drugom klubu je toliko toga rečeno i tu se manje-više sve već zna - ostalo je nešto mnogo interesantnije za rasčlanivanje u ovim redovima – otkrivanje misterije i onoga što su pripremili jedni i drugi za ovu utakmicu. Stara poslovica kaže – pred ulazak u bitku upoznaj tajne svog protivnika. Zato da se vratimo onom s početka – treba upoznati “neprijatelja”. Bolje rečeno, protivnika.

Goran Ljubojević

Ne bih da trčimo pred rudu, pa da već potpaljujemo vatru mogućih riješenja i mogućih stvari u sudaru dva protivnika koja su ispisala istoriju svoje države kada su u pitanju titule i sve ono što su gradili godinama. Primetan je neki čudan naboj, u vazduhu se osjeća neka napetost, ko će tačno znati zbog čega, biće da je to posljedica ovih ludih godina.

Mnogi su nervozni, valjda od nestrpljivog iščekivanja ovog meča, igračice, treneri, organizatori, publika, svima su laki prsti na obaraču, uvijek se prvo puca, pa tek onda razmišlja, a ne bi trebalo da je tako. Jedna od anomalija u fudbalu je da u meču možeš da imaš veći posjed i veći broj izglednih prilika, a da meč izgubiš i to se dogodilo mnogo puta u ovoj igri.

Suludo je govoriti koliko ovaj meč ima značaja za krajnji ishod i prolaz dalje. Sarajevo će definitivno imati na svojoj strani publiku jer igra kod kuće, ali ni Osijek neće ostati bez podrške, s obzirom da je veliki broj ljudi najavio dolazak.

Ko će pobjediti? Strpljenje. Bolji plan igre, mentalna snaga, ali i fizička komponenta. Kod njih odlučuje sve na svoj način. Znate kako, generali često prave ratne planove, gužvaju ih i bacaju u vatru, ispisuju nove. Sačekajmo još malo, budimo strpljivi da vidimo šta su nam pripremili za predstavu. Fokus će biti na tom parčetu Hasetove zemlje, jer ne zaboravite, ovo je bitka prsa u prsa.

Prenos na Moja TV od 17:00 časova


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6