XS
SM
MD
LG

Beg od “srpske reprezentacije”

Savo Milošević i Edin Džeko FOTO: FS BiH

Samo laici tvrde da se u fudbalu dešavaju slučajnosti. Kako si trenirao, tako ćeš i igrati, kako si se odnosio, biće ti vraćeno, kako si razmišljao tako ti se i dogodi!

Lažne činjenice su jake prvog dana i ostavljaju ubojit trag, ali vreme te tragove briše i pokazuje stvari onakve kakve zaista jesu, od kojih se pobeći ne može.

 


Kako je moguće, da baš sad, kada selektor “A” reprezentacije Bosne i Hercegovine Savo Milošević uigrava tim za baraž, na kraju izgubljenih kvalifikacija, brod koji tone napuštaju “najveće patriote”: kapiten Edin Džeko i njegovi zamenici Miralem Pjanić i Sead Kolašinac, zaboravljajući da ako zatvoriš sva vrata velikim i malim manama, istina će ostati vani i neće imati ko da je traži?! 

Prvi je “umoran od reprezentacije” - njegov stav je u javnost BiH preneo “portparol” Elvir Baljić, bivši igrač Real Madrida, rečima 3. novembra, dan posle saopštavanja spiska za Luksemburg i Slovačku, na kojem se kapiten i “dijamant” našao: 

-Edin Džeko oseća da se bliži kraj njegove reprezentativne karijere i rekao mi je da ga reprezentacija umara i još dodao: “udaljili smo se od cilja s našom trenutnom situacijom u grupi. Gledamo samo ka baražu. Razgovarao sam sa selektorom, možda neću igrati utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u novembru. To me ozbiljno umara”.

Milošević je imena svojih “ratnika” saopštio 2. novembra, a zvanični sajt Fudbalskog saveza BiH je tada objavio njegovu izjavu, prenosimo je izvorno: 

-Spisak za naredne dve utakmice je preliminarni i podložan je promenama, s obzirom na to da svi momci imaju bar još po dve utakmice u svojim klubovima. Za ovo okupljanje smo pozvali i četiri nova igrača za koje verujemo da mogu da donesu dodatni kvalitet na ovaj već koji imamo. Kao što sam već pričao i ranije, nema prijateljskih utakmica kada je nacionalni tim u pitanju, ali ove dve možemo smatrati pripremnim za ono što nas čeka u martu. Nadam se da će svi momci biti zdravi do okupljanja i da nećemo imati problema sa povredama.

Sedam dana kasnije, kada je već bilo jasno za Džeku i Pjanića, Savez je ćutao, nisu se oglašavali ni igrači, ali je na zvaničnoj veb prezentaciji Savez preneo “portparolsku” izjavu selektora Miloševića:

-Nedostajaće nam Džeko i Pjanić u predstojeća dva meča. Kapiten je zamolio da ga poštedimo i dogovorili smo se da on propusti ove susrete. U utakmicama sa Luksemburgom i Slovačkom svakako želimo da isprobamo neke druge varijante i da se što bolje spremimo za baraž koji nas očekuje u martu. Pjanić će okupljanje propustiti zbog povrede.

Otkud, po dogovoru, umorni Džeko, uopšte na selektorovom spisku? Druga dvojica sa Miloševićevog spiska su povređeni, Pjanić “na prvu”, a Kolašinac “sa zadrškom”!? (Nešto preslikano se događalo i prilikom zakazivanja prijateljske utakmice sa Rusijom u Sankt Peterburgu prošle godine u kojoj je Fudbalski savez BiH izgubio sav kredibilitet).

Nalazi nikada ne lažu, ali dijagnoza može da bude diskutabilna - kaže struka doktorska! U sportu se licemerstvo “plaća” višestruko i bolno je!

Pjanić je bio sporan još kod selektora Ivajla Peteva, na video snimcima po društvenim mrežama, sa nargilom u polumraku “disko” klubova. Prošlog meseca u Lihntenštajnu, u dimnoj zavesi bosanskog fanatizma Džeki su “predavanje držali” huligani sa fantomkama uz preteće gestikulacije, a Kolašinac? Nikad nije dobro biti treći vođa, pred “poljem ljiljana”, pardon “procvetalim” tribinama. To se na ovdašnjem jeziku kaže: “ni luk jeo, ni luk miris’o”.

Istorijat svih ratova govori da su heroji odavno pod zemljom, a da kukavice nastavljaju njihovu misiju, sa generalskim činovima… 

Selektor Savo Milošević je najavio maksimalnu taktičku disciplinu i igru na rezultat kao pripremu za ono najvažnije – baraž za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj u martu naredne godine. Kako će selektor Savo, Partizanovac, navijač Željezničara i Hajduka, napraviti taktiku za najvažnije susrete Zmajeva u poslednjih deset godina, kada neće na terenu imati “spoj” novopozvane mladosti i iskustva na koje ne može da računa u “generalnoj probi”?

Dođe “Bosanac” iz Beograda u Sarajevo, a sve “lokalne patriote” odjednom zauzete, imaju preča posla nego što je to igranje za “srpsku reprezentaciju”: predsednik, selektor, prvi pomoćnik, trener golmana, direktor, selektor mladih, direktor razvojnog centra… Sve Srbi!

To je bosansko-hercegovačkoj javnosti, kao stručni konsultant na BHT1, “otkrio” Marko Topić, nekadašnji reprezentativac “Dejtonske zemlje”.

Janja jeste podrinjsko muslimansko mesto, ali je geografski u Republici Srpskoj!

Savo Milošević nije naivan čovek, ali jeste, možda, dezinformisan, ili je zaboravio kako je kao Jugosloven 2002, odnosno kao Srbin i Crnogorac 2004. gostovao na Koševu i kakva ga je “čast” s tribina dočekala? Treba se čuvati svih onih kojima je rodoljublje unosan zanat!
O Miloševićima se, u današnjem “multinacionalnom”, a nekad olimpijskom gradu, koji se sramno odrekao Ivice Osima, isto misli, ma kako god se on zvao, bio mirotvorac 1995. ili prvi strelac Evropskog prvenstva 2000. To se nikada promeniti neće, a o tome je, svojevremeno, besedio i Vladika Nikolaj Velimirović.

Kako baš sada, kada je “svima stalo” do uspeha reprezentacije, da Zmajevi izgube tri vodeća čoveka na terenu i to upravo kod selektora Miloševića? S Bugarinom Ivajlom Petevom, Sarajlijom Farukom Hadžibegićem i Mostarcem Mehom Kodrom nije bilo ni umora, ni povreda… Možda je ključ odgovora u karakteru utakmica, Milošević “igra” formalno, a njegovi prethodnici su “nastupali” tamičarski?!

Daleko je Vidovdan, na koji se sve vidi – prvi mart je ipak, kalendarski, bliži!


Bosanski Milošević

Savo Milošević je dao intervju za emisiju “Zavidavanje”, a u njemu je, između ostalog, govorio i o svom identitetu.

-Nisam rekao da sam Bosanac da bih se nekom dodvorio. To je moja priča, oduvek je bila takva. Ja sam tako rođen, odrastao, tako sam vaspitan i tako doživljavan. Da li se to nekome dopada ili ne - to me ne zanima. Ja sam Srbin iz Bosne, poreklom iz Crne Gore, vi možete misliti što god hoćete… A kako sam odrastao, kako sam vaspitan - ja sam Bosanac – rekao je Milošević.

Rođen je u Bijeljini, odrastao u Janji, a afirmisao se u Beogradu. Bio je rekorder po broju nastupa za reprezentaciju (102) i postigao je 37 golova, a nosio je dres tri nacionalna tima: SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i na kraju Srbije. Za Bosnu nije odigrao nijednu utakmicu, ali je postao selektor Bosne i Hercegovine, kad je to malo ko hteo da bude.


Eh da je Savo bio…

Pre godinu dana Fudbalski savez BiH otkazao je prijateljsku utakmicu sa Rusijom u Sankt Peterburgu, a tada je selektor bio bugarski stručnjak Ivajlo Petev, koji nije bio raspoložen da vodi Zmajeve kod Baćuški. Javno protiv ove utakmice oglasili su se reprezentativci predvođeni Edinom Džekom i Miralemom Pjanićem.

Možda bi utakmica bila i odigrana, da je u to vreme Savo Milošević bio selektor obzirom da je u Rusiji, u dresu Rubin Kazanja, ostavio dubok fudbalski trag. Tu je i završio igračku karijeru.
Ili..?!