XS
SM
MD
LG

Istorija, fudbal, rezolucija i sudije

Intoniranje himne BiH u Banjaluci FOTO: FK Borac/N. Kulaga

Bosna i Hercegovina je komplikovana državna zajednica.

Nazvana tako, podijeljena drugačije sa mnogim unutrašnjim granicama i barikadama, baštini lažno jugoslovenstvo i još lažniji antifašizam, u njoj je sudar etnosa i svega onoga što nije dobro za čovječanstvo: vojski, svjetova, carstava, ljudi, ekonomija... Neko je na ovoj, a neko na onoj strani, između je slovo „i“?

To je istorija o kojoj ne želimo da diskutujemo.

Kada je fudbal u pitanju imamo raspodjelu trofeja... Jedan je u Republici Srpskoj – titula, drugi u prestonici nekadašnje Herceg-Bosne „utopljene“ u Federaciju – Kup. Mostar je podijeljen grad, ali će na ljeto oba njegova premijerligaška kluba ugledati svjetla međunarodne pozornice. Pride, tu je i FK Sarajevo...

Fudbalska slika u „Dejtonskoj zemlji“ se izmijenila. Kao što kažu Amerikanci – demokratski!

Nema više Sarajeva i Željezničara kao glavnih protagonista, utihnuo je i Široki Brijeg, Borac je preuzeo primat u srpskom entitetu, a Zrinjski i Velež sa „mržnjom“ vladaju terenima u Federaciji BiH.

Bosna ima dva glavna grada – Sarajevo i Banjaluku, a Hercegovina isto – istočni i zapadni Mostar. I najbolje bi bilo da to bude vječito polufinale.

Valjda se niko neće ljutiti, ni u Sarajevu, ni u Republici Srpskoj, ali ni Herceg-Bosni?

A šta, ako se, ipak, neko drzne i naljuti?

Nionsku i ženevsku rezoluciju smo već dobili – 2011. godine u kojoj je savladan fudbal.

Sada fudbal želi da pobijedi odlučnost i riješenost onih koji su nametnuli pravilnik po kojem je Sarajevo kao grad ekskluziviteta dobilo dva jadna kluba.

Nećemo ni da zamislimo šta bi se dogodilo tek onda kada bi Fudbalski savez Republike Srpske, uz pomoć države, kao „politički projekat“ izgradio Fudbalski klub Guber i da Liga šampiona dođe na stadion „Vidikovac“, na putu Bratunac – Skelani?

Kao što je, to recimo, nekada bio Brotnjo iz Čitluka ili Bosna iz Visokog...

Fudbal je fleksibilna materija!

Jedini spas je da igrom ljubavi, svako za sebe, doprinese pobjedi života. Da svako igra svoje prvenstvo i da se za prvaka, svake godine, igra na stadionu „Vidokovac“, trijagonal...

Tako ćemo odati počast svim propastima ove države u koju mogu da vjeruju samo...

Davno smo ošinuti mokrom čarapom po glavi.

P. S. Kako je moguće da na finalu Kupa u Banjaluci jedino sudije drže ruku na srcu, a svi ostali niz tijelo?

Srpski šampion, FK Borac 2024 FOTO: FK Borac/N. Kulaga