XS
SM
MD
LG

Borac još slaže kockice

Mladen Žižović / Foto: N. Kulaga

Fudbaleri banjalučkog Borca danas od 17 sati u Rogli igraju svoju drugu pripremnu utakmicu u Sloveniji.

Crveno-plavi su odigrali 2:2 sa Celjem, a danas ih očekuje rumunska ekipa UTA Arad. Novi trener prvaka BiH, Mladen Žižović, pred ovaj meč kaže da rezultat nije prioritet u ovoj provjeri.

- S obzirom na to da imamo 26-27 igrača, nije moguće da svi dobiju danas minutažu. Napravit ćemo jedan miks, ali opet podijelit ćemo, vjerovatno ćemo 60 minuta igrati sa nekim sastavom, pa ćemo mijenjati. Bilo bi dobro da i ovu utakmicu završimo sa pozitivnim rezultatom, ali nam to nije prioritet. Radit ćemo na taktičkim detaljima, već se spremamo za Egnatiju koju smo gledali dva puta uživo ovdje i imamo dosta informacija o njima, kazao je Žižović, pa dodao:
 
- Mi smo još u fazi kompletiranja igračkog kadra, s obzirom na to da smo doživjeli određene promjene u donosu na prošlu sezonu, tako da nije jednostavno. Ne žalimo se, sa puno entuzijazma radimo sve ovo i nadamo se da će sve to biti kako treba.

Sa novim šefom stručnog štaba došle su i nove taktičke zamisli, ali Žižović ističe da, prije svega, mora da se zadrži i ono šta je Borac gradio u šampionskoj sezoni.

 
- Dosta dobrih stvari je bilo prošle godine i to treba da zadržimo. Sigurno je da je to jedan timski duh unutar svlačionice koji je ključni faktor za uspjeh. Imamo prostora za nadogradnju, imamo prostora da napravimo pomak u igri. Sigurno da i novi igrači koji pristižu i koji će još doći polako se privikavaju na treninge, ekipu, zahtjeve stručnog štaba. Treba određeno vrijeme, ali to ide u dobrom smjeru. Imam neke svoje zamisli, ali smatram da, bez obzira kakve trener ima zamisli, mora i da se prilagodi i ekipi i igračima kojima raspolaže, a ne da forsira nešto, a nema igrače za to. Izvući ćemo maksimum iz ovog šta imamo i uvjeren sam da će to biti kako treba, istakao je Žižović.

Žižović želi direktniji, odnosno „okomitiji“ Borac u narednoj sezoni.

- Bilo je dosta dobrih stvari koje ćemo pokušati da zadržimo, a vidjet ćemo šta možemo da promijenimo, odnosno unaprijedimo. Pokušat ćemo da budemo malo direktniji prema golu, da budemo okomiti, da igramo sa manje dodira, budemo dosta ambiciozni i da pritišćemo svih 90 minuta, naravno ukoliko nam protivnik dozvoli. To su sve želje, a kad krene utakmica nije to baš tako jednostavno, ali volio bih da imamo dominaciju u posjedu, istakao je Žižović.

U ekipi Borca u toku je prava rekonstrukcija. Igrači odlaze i dolaze, a sklapanje ekipe još nije završeno. Nakon raskida ugovora sa Markom Miloševićem, prioritet je golman, ali to nije jedina pozicija na kojoj će se Borac pojačati do kraja prelaznog roka.

- Nadam se da će se golman riješiti što prije, možda i u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana. Nije jednostavno, ali ja sam stanovišta da želim zadovoljne igrače u ekipi. Ukoliko neko nije zadovoljan, ukoliko ima neke druge ambicije, sigurno da to ne ide u korist niti timu, niti samom igraču, kao ni stručnom štabu, tako da te probleme moramo što prije da riješimo. Bilo koja ekipa, ako nije na 100 posto svojih mogućnosti, rijetko može da napravi neki iskorak, kazao je Žižović, pa dodao:

- Što se tiče pozicija, čekamo i nadam se da ćemo riješiti samo srce tima, a to je vezni red, s obzirom na to da smo ostali bez nekoliko igrača u tom dijelu tima, eventualno još jedan ili dva igrača prema naprijed bilo bi dobro. To su moje želje, ali znate kako, treneru nikada dosta dobrih igrača, ali smo skraćeni sa vremenom. Moguće je da se pojačamo na poziciji desnog beka, s obzirom na to da se Stašević povrijedio jučer. Ne vjerujem da ćemo ga koristiti do kraja priprema, ostali smo tu samo na Kvržiću, ali vidjet ćemo, prenosi MONDO


Posušje 2 : 0 Zvijezda 09
Široki Brijeg 2 : 2 Sarajevo
GOŠK 1 : 1 Sloga
Tuzla City 1 : 5 Velež
Igman 1 : 4 Zrinjski
Željezničar 2 : 1 Borac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 33 24 6 3 78
2 Zrinjski 33 24 4 5 76
3 Velež 33 16 11 6 59
4 Sarajevo (-3) 33 16 8 9 53
5 Posušje 33 13 9 11 48
6 Željezničar 33 13 4 16 43
7 Sloga 33 13 3 17 42
8 Široki Brijeg 33 11 6 16 39
9 GOŠK 33 8 10 15 34
10 Igman 33 9 6 18 33
11 Tuzla City 33 7 6 20 27
12 Zvijezda 09 33 6 3 24 21