XS
SM
MD
LG

FS BiH stopirao nastup kadeta Republike Srpske na „Gotia kupu“

Kadetska reprezentacija Republike Srpske, iako je sve bilo definisano i u završnoj fazi, neće učestvovati na prestižnom takmičenju „Gotija kup“ u Švedskoj od 16. do 22. jula ove godine. Danas je na adresu Fudbalskog saveza Republike Srpske stigla obavijest od organizatora da reprezentacija Republike Srpske i Savez iz Banjaluke nisu prepoznati kao članice UEFA i FIFA foruma, te je zbog toga, uz konstataciju žaljenja, „Gotija kup“ onemogućio nastup kadetima Republike Srpske na ovom takmičenju.

U obrazloženju koje je stiglo u FSRS stoji da su konsultacije izvršene sa Fudbalskim svaezom Bosne i Hercegovine.

-Ne mogu da vjerujem da sam prije nekoliko dana dobio sve materijale i program „Gotija kupa“ kako bih na najbolji način mogao da organizujem boravak kadeta iz Republike Srpske u Švedskoj i d sve pripremim po protokolu. A onda naprasno dobijam poziv da hitno dođem na razgovor kod organizatora koji me je upoznao da je iz Fudbalskog saveza BiH stigla negacija da je FS Republike Srpske član UEFA i FIFA. Trudio sam se na sve načine da obrazložim činjenice i stanje u BiH i njenom fudbalu, ali jednostavno dopis FS BiH je bio jači od svih mojih činjenica. Stvarno mi je žao jer je moja jedina želja bila da omogućim djeci sa naših prostora da dođu na nezvanično Svjetsko prvenstvo omladinaca i okušaju se u najjačoj konkurenciji - istakao je Marko Babić nekadašnji fudbaler Radnika i Rudara iz Ugljevika koji je imao zaduženje da bude domaćin ekspediciji iz Republike Srpske i organizator boravka u Švedskoj.

Organizator je imao prethodnih dana imao veliki pritisak muslimanske dijaspore iz BiH u Švedskoj jer su se razna udruženja oglašavala po ovom pitanju. Ipak, ispašće da je sve to samo kamuflaža na negativan odgovor od strane FS BiH.

-Nisam želio nikoga da uvrijedim, niti sam znao da li će u reprezentaciji Republike Srpske igrati Meho, Suljo, Jozo ili Dobrivoje, Jovan... To me i ne interesuje, cilj mi je bio da djeca dođu u Švedsku i osjete atmosferu „Gotija kupa“. Po svemu onome što se događalo neko je „preko noći“, on naših, sve to razvalio drugog objašnjenja nema. Kako? Pa sve su provjere izvršene u prezhodnom periodu, ovo je projekat koji sam započeo na prijedlog novinara Slavka Basare iz Banjaluke, uspostavio sam i kontakte sa koordinatorom svih omladinskih selekcija FSRS Branimirom Tulićem s kojim sam imao korektnu saradnju i dogovarali smo se oko svega, napravili kompletan plan. Nažalost, iako sam pokušavao da stupim u kontakte sa visokim čelnicima FSRS i FS BiH, prevashodno Miloradom Sofrenićem, nisam uspio, a onda se odjednom pojavilo sve ovo. Nije mi žao mjesecima uloženog truda i potrošenog vremena, već mi je žao što se djeca na ovaj način diskriminišu i omalovažavaju, a radi se o dječacima starosti 15 i 17 godina - rekao je Marko Babić.

Očigledno je napravljen uvod proslave 25 godina postojanja Fudbalskog saveza Republike Srpske od strane Fudbalskog saveza BiH čiji je FSRS jedan od dva ravnopravna konstituanta i kao takav priznat kod UEFA i FIFA.

pismo