XS
SM
MD
LG
Izveštaj utakmice
Portugal dobio BiH

Nikola Prce

Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u drugom kolu evropskog prvenstva u Norveškoj od selekcije Portugala rezultatom 27:24 (12:11)

 

Za razliku od meča sa Norveškom, ovaj put su bh igrači  počeli u odbrani 6-0, koja se u prvih 15-ak minuta nije ispostavila kao dobro rješenje za Portugalce. Zato je selektor Šuman ubacio u igru Igora Mandića, kao prednjeg igrača, a upravo ta postavka odbrane 5-1 sa Mandićem kao prednjim bila je put do  povratka u meč. No, krenimo redom. Portugalci su poveli, golom Rodrigueza sa sedam metara. Ipak do osme minute su ekipe  bili u egalu, igrali gol za gol, a u pomenutoj minuti rezultat je glasio 4:4.

Onda je uslijedila serija Portugalaca od 3:0, pogađali su Ferraz, dva puta, i Rodriguez, ponovo sa sedam metara, a Portugal je poveo sa 7:4. Imala je selekcija Portugala šansu za plus četiri i to dva puta, ali su izgubili dvije lopte, pa je Marko Panić svojim prvim golom prekinuo  bh seriju bez pogotka od četiri minute za 7:5. Portugal preko Hernandeza odlazi na 8:5, ali Panić drugim golom vraća na dva razlike (8:6).

U 23. minuti dolazi do promjene na golu BiH , a šansu je dobio Nebojša Grahovac, na čiju se odbranu čekalo dvije minute. Upravo je ta odbrana Grahovca pokrenula njegov tim u seriju. Perić prvo asisitira za Senjamina Burića za 10:8, a potom sam Perić pogađa za 10:9. I onda sjajnu seriju zaokružuje Grahovac, koji brani šut Ferraza, a onda pogađa za prazan gol Portugalaca za 10:10 u 27. minuti.

U naredne dvije minute Portugal uspijeva postići dva gola preko Brankuinja i Portele za 12:10, a bh tim preko odlično raspoloženog Panića na odmor uspijeva otići sa golom zaostatka (12:11). Vidljivo je bilo nakon prvih 30 minuta da BiH ima kvalitet i snagu da se nosi sa Portugalcima, samo je trebalo u napadu ostati hladne glave, jer Portugalci nisu djelovali toliko moćno kao protiv Francuske.

Na početku drugog dijela Portugalcima su bhj rukometaši  spremili iznenađenje, na srednjem beku zaigrao je Marko Panić, a na desnom Dejan Malinović. Krenuli su više igrati 7 na 6 u napadu, sa dva pivota, a sve se ovo ispostavilo kao dobitna kombinacija. Otvorili su drugi dio serijom 3:0 i poveli sa 14:12, a Portugal su ostavili bez gola sedam minuta.

Potom su se Portugalci konsolidovali, uzvratili su serijom od 3:0, te su oni poveli sa 15:14. Međutim, bh tim uzvraća preko Malinovića i Prcea, te dolazi do 16:15 u 44. minuti. Selektor Portugala Pereira nije imao više izbora, te je pozvao minutu odmora. Minuta odmora godila je Portugalcima, koji u samo jednoj minuti dolaze do tri gola i u 46. minuti vode sa 18:16. Minutu odmora morala je odmah zvati i  klupa bh. No, nisu nakon tajmauta reagovali kao Portugal, nego su njima dopustili da postignu dva gola i odu na velikih 20:16.

U 49. minuti loši seriju prekida Ivan Karačić, koji pohađa za 20:17. A onda litvanski sudijski dvojac uzima stvar u svoje ruke i dodjeljuje za 15 sekundi dva isključenja bh timu, a Portugal dolazi do 21:17 na 10 minuta do kraja.

Portugalci su uspjeli da dođu do pet pogodaka prednosti, a to je u tom momentu izgledalo kao nemoguća misija za stizanje rezultata. Jednostavno nisu bh rukometaši  uspijevali da "prelome" rezultat i smanje prednost protivnika, a kada bi došli u priliku za takvo nešto djelovali su dosta nespretno i redovno nisu koristili takve prilike. Tri minute do kraja susreta dolazi bh tim  na minus tri , 26:23 imali su  priliku i dodatno da smanjie rezultat, ali se ispriječio portugalski golman, koji je bio najboljih pojedinaca na susretu.

Na kraju pobjeda je pripala selekciji Portugala rezultatom 27:24, koja je tako došla do drugog trijumfa na prvenstvu. Bh timu je preostala još utakmica protiv selekcije Francuske koja se igra u utorak.

Reprezentacije Reprezentacije EP 2020 - Grupa D Portugalija Bosna i Hercegovina
Međusobne utakmice
2019-2020
12.01
16:00
Portugalija
Bosna i Hercegovina
27
24

Uporedni rezultati

Portugalija
 
Bosna i Hercegovina
Ukupno (Domaćin) Ukupno (Domaćin)
1 (1) Broj utakmica 1 (0)
1 (1) Broj pobeda 0 (0)
0 (0) Broj nerešenih 0 (0)
0 (0) Broj poraza 1 (0)
27 (27) Dati poeni 24 (0)
24 (24) Primljeni poeni 27 (0)
+3 (+3) gol razlika na utakmicama -3 (0)
100% (100%) Uspešnost 0% ()
Rastko88 je podelio utakmicu
Lehuuu je podelio utakmicu
EnverBajrica je podelio utakmicu
Petar24 je podelio utakmicu
MihovilMikulic je ocenio igrača
Anurahmic je podelio utakmicu
kenghi je ocenio igrača
kenghi je ocenio igrača