XS
SM
MD
LG

Zoran Ćurguz: Za nas prvenstvo nije završeno

Pobedom (3:0) protiv Modriča Alfe na svom Predgrađu fudbaleri Željezničara su, dva kola pre kraja prvog dela Prve lige Republike Srpske, obezbedili plasman u Ligu za prvaka, kao četvrti klub posle gradskog rivala Borca, Sloge iz Gornjeg Crnjelova i Rudar Prijedora. Izabranici trenera Zorana Ćurguza su istinski hit i osveženje fudbala Republike Srpske, a radi se o najmlađoj ekipi koja se takmiči u ovoj 2018/19. sezoni.

Ulaskom u plej-of Banjalučani su automatski obezbedili i opstanak u prvoligaškom karavanu srpskog entiteta “Dejtonske zemlje” i nastup u skraćenoj Prvoj ligi koja će od iduće jeseni brojati samo deset klubova, a među njima biće i plavi s Predgrađa. Šef stručnog štaba Željezničara Zoran Ćurguz je srećan i zadovoljan nakon subotnje utakmice i trijumfa nad Modričanima:

-Možemo da budemo zadovoljni visokom pobedom protiv nekadašnjeg šampiona i osvajača Kupa Republike Srpske i BiH, učesnika evrokupova i plasmanom, kao i činjenicom da smo već u martu obezbedili opstanak. Želim da podsetim da smo pre početka ove sezone od mnogih viđeni kao glavni putnici za niži rang takmičenja. Ali eto, Željezničar je srušio sve njihove prognoze. Protiv Modriča Alfe prvo poluvreme smo odigrali jako nervozno, igra nije bila na našem nivou. U nastavak smo ušli s našim prepoznatljivim ritmom, zaigrali kao i do sada, postigli tri gola, a da je rezultat glasio čak i 6:0 sigurno ne bi bilo nezasluženo. Igramo sa mnogo poseda lopte, mnogo trčanja i puno tranzicije i malo ko može da nas prati, najspremnija smo ekipa u Prvoj ligi i to se vidi po rezultatu. Treniramo na idealnoj podlozi i to je naš plus.

Rasterećeni svih briga i bez stresa preostalih dvanaest kola Banjalučani žele da odigraju “za svoju dušu”. Prvo će protiv Kozare u Gradišci, a potom i Slavije kod kuće nastojati da završe ovaj prvi deo šampionata sa što boljim skorom, a onda i da nastupi u Ligi za prvaka budu na nivou, ili iznad njega, dosadašnjih utakmica.

-Plasman među prvih šest ekipa je skinuo breme opterećenja što ne znači da nemamo dalje ciljeve, timske i individualne, odnosno za nas prvenstvo, ovim rezultatom nije završeno. U 20 kola ove sezone smo ostvarili devet pobeda koliko smo ukupno imali u toku celog prošlog šampionata. Taj skor želimo da popravimo. Po efikasnosti samo je Borac ispred nas, a mi hoćemo da budemo prvoligaš sa najviše postignutih golova, bez obzira na rivale i protiv koga gde igramo. Takođe, imamo i dva vodeća strelca Prve lige, Bojana Markovića i Luku Kulenovića i bio bih najsrećniji kada bi njih dvojica na kraju podelila titulu najboljeg golgetera.

Fudbaleri Željezničara nisu daleko ni od treće pozicije na tabeli koju je suvereno drao Rudar Prijedor, a sada “rudari” imaju samo tri boda više od Željezničara.

-U nastavku prvenstva imamo dosta motiva da igramo kao i do sada jer naši igrači žele punu afirmaciju, igraju za sebe i skreću pažnju na sebe. Mnogo menadžera prati naše utakmice i naravno da svako želi da napreduje u poslu, pa tako i naši fudbaleri koji bi dobrim igrama i rezultatima dodatno skrenuli pažnju na sebe i obezbede odlazak u neki poznatiji i jači klub, možda i egzistenciju. Sve do sada smo radili planski i programirano, projektovali smo precizno sve ove stvari i tačno smo znali kako će nam se u određenim trenucima ekipa ponašati. Sve što smo pretpostavili tako je i bilo. To je znak da radimo studiozno, profesionalno i odgovorno, s rezultatima koji stižu.

Zaista se, na banjalučkom Predgrađu, priča istinski lepa, fudbalska, priča…

Akcenat na juniorima

Zoran Ćurguz je rekao i ovo:

-Pred start sezone imali smo dva cilja, prvi je bio opstanak u Prvoj ligi Republike Srpske i plasman juniora u Premijer ligu BiH. Sada ćemo akcenat staviti na omladince koji su trenutno vodeći ispred Rudar Prijedora, imaju tri boda više i jedanaest juniora koji su igrali za prvi tim vratiće se u svoj uzrast, da pomognu saigračima u ostvarenju cilja. Do kraja sezone više pažnje biće posvećeno juniorima, ali to ne znači da i seniori nemaju određene ambicije.

ŽURNAL

Zoran Ćurguz


Željezničar Sport Team 4 : 0 Slavija
Alfa Modriča 2 : 1 Sloboda
Rudar Prijedor 2 : 1 Sloga
Podrinje 4 : 2 Drina
Tekstilac 0 : 0 Sutjeska
Borac 1 : 0 Kozara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 22 17 4 1 55
2 Sloga 22 14 4 4 46
3 Rudar Prijedor 22 11 6 5 39
4 Željezničar Sport Team 22 10 3 9 33
5 Kozara 22 8 5 9 29
6 Podrinje 22 8 5 9 29
7 Tekstilac 22 6 7 9 25
8 Alfa Modriča 22 5 9 8 24
9 Slavija 22 6 6 10 24
10 Drina 22 5 7 10 22
11 Sutjeska 22 5 5 12 20
12 Sloboda 22 4 5 13 17