XS
SM
MD
LG

Najava plej ofa Evrolige

Nakon 30 kola i 240 utakmica, došao je red na TOP8 fazu Evrolige. Neki su očekivano tu, neki su iznenađena a neki poput Olimpijakosa i Makabija su razočarenja jer ih u TOP8 ove sezone nećemo gledati. No krenimo redom.

FENERBAHČE (1) vs ŽALGIRIS (8)

Ovo će biti repriza polufinala iz prošle sezone kada je u jednom pravom takmičarskom meču slavio tim Željka Obradovića.

Foto: Euroleague

I ove sezone Fener igra sjajno. Čak se može reći da su neočekivano dobri bili u nekim fazama sezone, budući da Željko tempira formu svojih ekipa za završnicu sezone. Bilo je i povreda ali su opet bili neprikosnoveni. Sve im kreće od Slukasa koji igra sa nevjerovatnim samopouzdanjem. Odlično sarađuje sa centrima i ponovo najviše asistencija ima za Veselog i Melija. Slukas se sjajno nadopunjuje na poziciji pleja sa Diksonom koji je uvijek sposoban postići dosta poena u kratkom periodu. Gudurić sve bolje i bolje, Kalinić je standardno dobar u oba smjera a Datome igra sve bolje kako se bliži kraj sezone.

Pod košem su takođe jaki. Veseli i Meli su igrači koji podjednako dobro igraju i na četiri i na pet. To daje dosta različitih mogućnosti Obradoviću. Takav je i Lovernj ali je imao nekih problema sa povredama i vidjećemo u kakvom je stanju. Pogotovo je defanzivno veoma moćna unutrašnja linija Fenera a dosta u odbrani dobrog posla rade i igrači sa krila (Kalina i Datome) te u vanjskoj liniji Gudura i Dikson.

Žalgiris je napravio pravo malo čudo. Oni su u poslednjih šest kola trebali isto toliko pobjeda da prođu u TOP 8 i uspjeli su. Slavili su u Tel Avivu, Pireju i Madridu. Šarasova četa je imala uspona i padova ali je proradila kada je to bilo najvažnije.

Foto: Eurohoops

U svojim redovima imaju vjerovatno i najboljeg centra u Evroligi, Brendona Dejvisa. On igra sjajno ali se zna popričino mučiti protiv Fenera. Pored njega itekako bitni su i neki drugi igrači. Prije svih, plejmekerski duo Volters-Vesterman. Obojica su imali dobrih momenata tokom sezone i od njih se dosta očekuje i u ovoj seriji. 

Tu su i igrači koji odrađuju sjajan posao i sjajno su uklopljeni u sistem. Grigonis je neko ko može šutom dosta da pomogne, Milaknis je sjajan trojkaš, Ulanovas atletski moćan i dobar u oba smjera, Vajt je dobar u skoku i defanzivi a posao odrađuje i Vokap. Problem im je što Jankunasa cijelu sezonu muče povrede i pitanje je u kakvom će stanju i sada biti.

Da se ovde igra jedna utakmica, Žalgiris bi imao 30% šanse jer na jednu utakmicu svako svakog može dobiti. Ovako, ne postoji trener koji može Obradovića dobiti na tri pobjede. Prognoziramo ovde prolaz Fenera uz eventualno jedan poraz.

CSKA (2) vs BASKONIJA (7)

Veoma interesantna serija očekuje nas u duelu starih znanaca, CSKA i Baskonije, koji su igrali u TOP 8 fazi i u sezoni 16/17 a Moskovljani su tada prošli dalje.

Ove sezone CSKA nekako ne djeluje toliko moćno a opet pobjeđuje. De Kolo igra ispod svojih standarda. Klajburn i Higins igraju toplo hladno. Rodrigez je stadardno okej. Međutim, imaju širinu jer dobro igraju i Heket, Piters te Hanter i Hajns pod košem. Kao tim igrali su dobro na obje strane terena. Međutim, zna se da za njih mučenje kreće kada dođe TOP 8 faza pa i Fajnl 4.

Ekipa Baskonije ima turbulentnu sezonu. Pedro Martinez je loše počeo sezonu pa ga je zamijenio Perasović. Taman kad su uhvatili ritam, desila se teška povreda koljena kapitena Toka Šengleije. Ipak, iz svega ovog su izašli jači i na kraju su se dovukli do sedmog mjesta. Nakon povrede Šengelije neki drugi su iskočili u prvi plan. Fotman i Poare su dominirali pod košem. Džening je stadardno opasan u šutu za tri a sjajnu sezonu igraju Vildoza, Šilds i Hiliard.

Foto: Anadolu Efes

Od svih protivnika koje je mogao dobiti, za CSKA je Baskonija najgora moguća opcija. Uvijek su to neizvjesni mečevi. Pa i prije dvije godine CSKA je prošao sa 3-0 ali sva tri meča su bila krajnje neizvjesna. Ukoliko Baskonija uspije uvesti utakmice u sporiji ritam, itekako imaju šansi. Jedni su od timova koji mogu parirati pod košem ekipi CSKA. Takođe, imaju dobre atlete koji mogu isparirati CSKA i nametnuti se defanzivno i u skoku. Prednost im je što je De Kolo van ritma ali vjerovatno im najveća opasnost vreba od Ćaća Rodrigeza. 

Baskonija svoje napadačke adute ima u Poareu i Fotmanu ali i vanjskoj liniji koja je dobra. Džening može svakoj ekipi dati 15-20 poena kada je u ritmu. Iskustvo Marselinja Uertasa takođe može biti bitan faktor za Baskoniju a tu je i Vildoza koji igra sezonu života.

Ove sezone su i jedni i drugi slavili na svom terenu a oba meča su bila neizvjesna. To očekujemo i u ovoj seriji i nemojte se šokirati ako Perasova Baskonija izbaci CSKA.

REAL MADRID (3) vs PANATINAIKOS (6)

Ovo će biti repriza prošlogodišnjeg četvrtfinala a tada je Real slavio sa 3-1, iako je Pao imao prednost domaćeg terena.

Real je odigrao jednu mirnu sezonu. Bilo je opet povreda, čak je pitanje u kakvom će stanju biti Ljulj za ovu seriju. Međutim, u regularnom dijelu sezone gurali su sasvim dobro. Kampaco je odigrao sjajnu sezonu, Rendolf, Ajon i Tavareš standardno dobri a bitan doprinos davali su na iskustvo Rudi i Džej Si Kerol. 

Pao je u jednom trenutku bio otpisan. Međutim, dolaskom Rika Pitina na mjesto trenera, stvari kreću bolje da se odvijaju za ''Zelene''. Uspjeli su napraviti seriju pobjeda i došli su do šestog mjesta. Do tog rezultata predvodio ih je maestralni Nik Kalates koji je protiv Budućnosti ostvario i tripl dabl te se pridružio Nikoli Vujčiću po tom ostvarenju.

Foto: Youtube

Pao je generalno grčko-američki spoj. Domaću bazu čine Kalates, Papajanis, Kaimakoglu, Papapetru, Mitoglu i Tanasi Adetokumbo. Ameri u ekipi su Lengford, Kilpatrik, Gist, Lodžeski (mada on ima pasoš Belgije ali je rođeni Amer). Neki od igrača su dobri defanzivno  neki su atletski moćni a neki su napadački sjajni. U svemu tome trebalo je napraviti balans a Pitino je to uspio uraditi.

Biće važno za ovu seriju da li će igrati Ljulj i u kakvom će stanju biti. Kampaco igra sjajnu sezonu ali će Real imati problema bez Ljulja, ukoliko naravno ne bude spreman. Bitno će biti i ko će se nametnuti pod košem gdje i jedni i drugi imaju potencijala. Utisak je da bi brža igra više odgovarala Realu a da će Pao svoju šansu tražizi kroz dobru odbranu.

Sve u svemu, naša predviđanja su da će ovo Real riješiti sa 3-1 u pobjedama.

EFES (4) vs BARSELONA (5) 

Možda i najzanimljivija serija četvrtfinala biće duel Efesa i Barse Karija Pešoća.

Efes ove sezone igra sjajno. Em su ostvarili veliki broj pobjeda em je njihova igra bila prelijepa za oko. Vasa Micić igra sjajno i ovo je sezona u kojoj je pokazao kakav je potencijal. Adrian Moerman igra sjajno. Danston i Simon su standardno dobri. Bobua je fenomenalan trojkaš a Šejn Larkin igra sve bolje i bolje kako sezona teče.

Foto: Getty Images

Pešić je sjajno posložio Barsu. Nakon mnogo teških godina, sada su konačno sjajni. Imaju sjajnu vanjsku liniju. Tu su Ertel, Ribas, Pengos i sjajni šuter Kajl Kjurik. Pod košem dominira Ante Tomić, koji igra sjajnu sezonu. Singlton igra toplo hladno ali je atletski moćan igrač sa pristojnim šutom za tri. Klaver je uvijek bio zahvalan igrač, kao i Oriola i Blažič. Problem za Barsu je činjenica da je Hanga više povrijeđen nego zdrav a radi se o sjajnom igraču.

Biće zanimljivo u kakvom ritmu će se igrati. Efes voli brži ritam sa većim brojem poena. Barsa je bolja defanzivno pa samim tim imaju veću šansu u utakmicama na manji broj poena. Skok će biti važan jer su oba tima atletski moćna i tu ko se nametne, biće blizu uspjeha. I jedni i drugi su slavili tokom sezone na svom terenu pa ne treba začuditi ako i ova serija ode do majstorice. Ipak, zbog lepršavije igre i bolje forme, dajemo blagu prednost Efesu. Ali upamtite jedno, Karija i njegove ekipe nikad otpisati ne smijete.