XS
SM
MD
LG

Sarajevu Kup BiH

Fudbaleri Sarajeva su i pored poraza rezultatom 1:0 od Širokog Brijega na Pecari osvojili Kup BiH za ovu sezonu. Sarajevo je prvi meč dobilo sa 3:1.

Nisu fudbaleri Sarajeva pružili previše dobru partiju na današnjem gostovanju Širokom Brijegu, ali neće to mnogo pogoditi ekipu Husrefa Musemića, koja je nakon današnjeg meča osvojila svoj prvi ovosezonski trofej.

Fudbaleri gostujućeg tima krenuli su sa prilično agresivnim presingom od početka meča, no Široki Brijeg je imao prvu šansu u 4. minuti, kada je sa distance šutirao Stipo Marković. Odličnom intervencijom golman Sarajeva Vladan Kovačević je spasio svoj gol.

Osokolila je ova situacija domaće fudbalere, koji nakon prvih desetak minuta u kojima je Sarajevo djelovalo ofanzivnije preuzimaju sredinu terena, a igrači Sarajeva se potom počinju sve više braniti na svojoj polovini. 

U 16. minuti je domaći tim imao šansu poslije prekida, ali udarac Ćorluke glavom nakon ubačaja iz prekida zaustavio je Vladan Kovačević.

Domaći su u 19. minuti imali sjajnu šansu, nakon dodavanja Babića sa lijeve strane prečku gola Sarajeva je pogodio Ivan Enin. 

Zasluženo vodstvo domaćima donio je Dražen Bagarić u 24. minuti. Zadnja linija Sarajeva ostala je prilično visoko, a dubinsku loptu je na lijevoj strani dobio Dražen Bagarić, koji nije šutirao previše dobro, ali je Kovačević nešto lošije procijenio loptu i ona je ispod njega otišla u gol.

Nastavak susreta donio je izlazak Sarajeva malo više naprijed, pa Široki Brijeg nije više imao toliko veći posjed lopte, a domaći su morali početi razmišljati i o odbrani svog gola.

Već u 25. minuti, Sarajevo je moglo do poravnanja. Ubačaj Kapića iz slobodnog udarca glavom ka golu Širokog Brijega šalje Numan Kurdić, ali sjajno brani Luka Bilobrk.

Do kraja prvog dijela nije bilo značajnijih prilika, pa je ostalo 1:0 za Široki Brijeg, pred kojim je i dalje bio jako težak zadatak da dođe do preokreta i trofeja u Kupu BiH.

Malo je ko očekivao da Široki Brijeg zaigra tako ofanzivno kako je zaigrao na otvorenju drugog poluvremena. Bordo tim apsolutno nije mogao da dođe do lopte, a Širokobriježani su dominirali od samog početka ovog dijela igre.

U 48. minuti, Vladan Kovačević hvata loptu nakon udarca Stipe Jurića, a potom Darko Lazić pravi faul, nakon kojeg su domaći imali sjajnu šansu. Ubacio je Stanić, a udarac Bagarića sjajno je odbranio Vladan Kovačević.

Potom je sjajno odbranio i udarac Stipe Jurića, a u 54. minuti nakon brze i lijepe akcije, Dino Ćorić je iz voleja pogodio prečku.

Sarajevo se kockalo pristupom u ovoj utakmici, a u 72. minuti je bilo jasno da nam slijedi nervozna završnica meča, s obzirom na to da je Numan Kurdić dobio direktan crveni karton nakon oštrog starta nad Dinom Ćorićem na sredini terena.

Bilo je to buđenje ekipe Sarajeva, koja je zaigrala dosta odgovornije u finišu susreta, a bez obzira na činjenicu da je Široki Brijeg imao dosta veći posjed lopte, djelovalo je da su se domaći u ranijoj fazi susreta potrošili i da nemaju više snage da ozbiljno ugroze gol Sarajeva.

U 87. minuti, Sarajevo je dobilo priliku da riješi meč iz kontranapada. Almir Bekić je odlično uposlio Benjamina Tatara, ovaj je driblingom izbacio protivničkog defanzivca, a onda je pokušao lob udarcem savladati Bilobrka. Golman Širokog Brijega je bio savladan, ali je lopta otišla pored gola.

U 90. minuti, domaći su imali priliku da naprave probleme Sarajevu poslije prekida, ali odbrana Sarajeva je u toj, kao i u brojnim sličnim situacijama, uspješno uspjela riješiti situaciju pred svojim golom.

Do kraja meča, Širokobriježani nisu imali nijednu šansu i Sarajevo je mirno privelo meč kraju, sa trofejom u svojim vitrinama.

 

NK Široki Brijeg - FK Sarajevo
Stadion: Pecara
Gledalaca: 2000
Sudija: Elvis Mujić (Banovići)
Golovi: 1:0 - Bagarić (24)
Žuti kartoni: Kovačić, Matić, Vukoja (Široki Brijeg), Kurdić, Kapić, Tatar (Sarajevo)
Crveni karton: Kurdić (Sarajevo)

NK Široki Brijeg: Bilobrk, Ćorluka, Marković, Kovačić, Matić, Enin, Marić (77. Vukoja), Babić (28. Stanić), Ćorić (80. Popović), Jurić, Bagarić

FK Sarajevo: Kovačević, Hebibović (56. Šabanović), Halilović (65. Bekić), Mujakić, Lazić, Kurdić, Kapić (75. Šofranac), Rahmanović, Tatar, Velkoski, Ahmetović