XS
SM
MD
LG

EP: Sonja za pobjedu

Košarkašice Srbije pobjedom su otvorile Eurobasket. One su u prvom kolu savladale Bjelorusiju sa 55-53.

Foto: FIBA

Meč je počeo u sporom ritmu i sa dosta nervoze sa obje strane. Ana Dabović zaradila je dva faula u ranoj fazi meča, što je bio hendikep za Srbiju.  Do kraja prvog perioda gledali smo rezultatsku klackalicu. Na kraju je prvi period pripao Srbiji, rezultatom 18-16. 

Srbija je nervozno otvorila drugi period pa je Bjelorusija povela 21-18 a treći faul dobila je Ana Dabović. Ipak, Srbija je preko Dragane Stanković uhvatila dobar ritam. Potom smo gledali dosta izjednačenu košarku sa mnogo promjena u vodstvu. Na kraju je Bjelorusija na odmor otišla sa vodstvom 32-29. Srbija je čak imala i dobar rzultat ako se uzme u obzir loš procenat šuta.

Bjelorusija je povela sa 34-29 na startu drugog poluvremena. Međutim, tada se probudila Sonja Petrović. Predvođena Petrovićkom Srbija pravi seriju 11-2 te su povele sa 40-36. No Bjeloruskinje uzvraćaju mini serijom i dolaze do izjednačenja. Na kraju je Bjelorusija sa minimalnom prednošću ušla u poslednji period. 

Bjeloruskinje su bile bez poena u poslednjem periodu skoro pet minuta. Srbija je to iskoristila te je serijom 8-0 došla do vodstva 49-42. Međutim, Srbija nije mogla nikako slomiti potpuno Bjelorusiju pa su Bjeloruskinje serijom prišle na -3. Ušlo se u neizvjesnu završnicu a trojkom Likhtarovič Bjelorusija je došla do izjednačenja, na samo 12 sekundi do kraja. Sonja Petrović realizovala napad Srbije za vodstvo 55-53, na tri sekunde do kraja. Papova je imala šut za produžetak ali je promašila i Srbija je pobijedila.

Sonja Petrović predvodila je Srbiju sa 18 poena dok je Veramejenka sa 13 poena.