XS
SM
MD
LG

Počela „Olimpijada tromeđe“

Radovan Višković i Milovan Bjelica

Na Sokoci u srcu Romanije su počele 56.Međuopštinske omladinske sportske igre (MOSI)- najveća amaterska sportska manifestacija u Jugoistočnoj Evropi. Svečano otvaranje je počelo defileom preko 2100 sportista svrstanih u 27 ekipa učesnica ovogodišnjih igara koje će se u narednih pet dana nadmetati u 15 sportskih grana. Sve opštine su predstavljene na  prigodan način kao i njihovi najbolji rezultati koji su ostvareni u sportu kao i na MOSI u proteklom periodu. Potom su najbolji sportisti Sokoca , atletičarka Mladena Petrušić, atletičar Aleksandar Lučić , košarkaš Nemanja Pečenica, fudbaler Miloš Pajević, odbojkašica Milica Radović i planinarka Milica Delić unijeli zastavu igara na stadion ispraćeni burnim aplauzom preko 2000 gledalaca koliko se okupilo na stadion „Bara“.

Nakon toga svečanu zakletvu u ime svih sportista je položila Marija Batinić jedna od najuspešnijih sokolačkih odbojkašica koja je između ostalog istakla

“ U ime svih takmičara iz 27. gradova Srbije,Crne Gore ,Bosne i Hercegovine (Republike Srpske i Federacije) koji učestvuju na 56. MOSI Sokolac , dajem svečanu zakletvu da ćemo se sportski i viteški boriti za svoje ekipe i gradove poštujući načela olimpijskog duha“ .

Zakletvu u ime sudija položio je savezni fudbalski arbitar sa Sokoca, Bojan Pejić. Sve prisutne je prigodnim govorom pozdravio predsednik organizacionog odbora i Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bijelica koji pozdravio sve sportiste , goste, predstavnike ambasada zemalja iz kojih takmičari dolaze , kao i predstavnik gradova učesnica igra je rekao

„ Velika mi je čast da Vas danas pozdravim  na Sokocu u srcu Romanije . Napravili smo veliki napor i pored lošeg vremena i vremenskih neprilika i uspjeli da ostvarimo sve i spremni dočekamo igre. Naravo da to ne bi mogli uraditi bez velike pomoći Vlade RS , predsjedavajućeg predsjedništva BiH kao i velikog broja sponzora.  Danas sa ponosom mogu reći da smo ispunili cilj. Sokolac je postao grad mladosti i sporta, Sve smo uradili da se osećate lepo u našem gradu u naredna četiri dana, zaključio je Bjelica.

 Igre je svečano otvorio Predsednik Vlade RS , Radovan Višković koji je sa zadovoljstvom rekao

“ Ako je danas na Sokocu 3000 mladih ljudi sportista koji šire duh zajedništva i  prijateljstva onda ću vam sa zadovoljstvom reći da sam ja 3001 prvi srećni učesnik. Prepoznali smo ideju igara i zato smo je u potpunosti podržali. Želimo vam da se narednih dana družite, sklapate nova prijateljstva i da postižete dobre rezultate radi kojih ste i došli, zaključio je Višković i proglasio igre otvorenim

.Zastavu MOSI na jarbol su uz intoniranje himne igara podigli Mladena Petrušić i Nemanja Pečenica najuspešniji sportisti grada domaćina. Potom su usledila i sportska nadmetanja . Na otvaranju fudbalskog turnira sastali su se domaćin Sokolac i Rudo, pobijedili su Sokočani 4:2 i plasirali se u četvrtfinale .

U poluvremenu utakmice usledila su i atletska takmičenja .U trci 800 metara za dame , potom su nastupili i atletičari na 1500 metara .  Sokočani su zaista imali dosta razloga za slavlje jer su na samom startu igara osvojili tri medalje od toga dve najsjajnije. Prvu zlatnu medalju na ovogodišnjim MOSI ovojila je  Jelena Gajić iz Sokoca sa vremenom  2. minute 11. sekundi i 80 stotinki , druga je bila Slađana Perunović iz Bijelog Polja 2.16. 90. dok se na treću poziciju plasirala Saima Mulić 2. 17. 90. .Najbolji na 1500 metara bio je sokočanin Stefan Ćuković sa vremenom 4.10.95,drugi je bio njegov sugrađanin Uroš Gutić  koji je stazu pretrčao za 4. minute 14. sekundi i 20 minuta dok je teći bio član Rogatice Sreto Krstić  sa vremenom 4. 18. 94.

 

Prilikom otvarana MOSI dodeljene su i zlatne i srebrene plakete  opštine Sokolac za nesebičnu pomoć oko organizacije igara koje je uručio Načelnik Milovan Bijelica . Dobitnici zlatne plakete su Radovan Višković predsednik Vlade Republike Srpske, Milorad Dodik srpski član predsjedništva BiH, Zora Vidović Ministarka finansija u Vladi RS i Nenad Vuković , gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo. Srebrene plakete je  uručila Bojana Marković Predsednik SO-e Sokolaca a dodeljene su Nenadu Nešiću direktoreu JP“Putevi RS“, Oružane snage Bih i Crveni krst RS .