XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 1986. godine

Foto: FIBA

Mundobasket 1986. godine odigran je u Španiji. Taj Mundobasket predstavlja prekretnicu jer se po prvi put takmičilo čak 24 ekipe. Taj broj ekipa bio je aktuelan u narednim godinama pa sve do ovogodišnjeg Mundobasketa kada će se takmičiti 32 tima. Ukupno je bilo četiri grupe 1986. godine sa po šest ekipa a prve tri prvoplasirane ekipe, prolazile su u polufinalnu grupu.

U grupi A igrali su Brazil, Španija, Grčka, Francuska, Panama i Južna Koreja. Brazil i Španija imali su na kraju skor 4-1. Budući da su Brazilci dobili Špance sa 86-72 oni su završili kao prvi. Grčka i Francuska imali su po 3-2 skor ali je Grčka slavila u međusobnom susretu 87-84 te su prošli dalje.

U grupi B igrali su SSSR, Izrael, Kuba, Australija, Urugvaj i Angola. Sovjeti su se prošetali kroz grupu. Imali su skor 5-0 uz +196 koš razliku. Izrael je bio drugi sa 3-2. Kuba, Australija i Urugvaj imali su po 2-3.Kuba je dobila Urugvaj sa 11 razlike što joj je omogućilo da bude najbolja u krugu tri tima te su prošli dalje.

U grupi C igrali su Sjedinjene Američke Države, Italija, Kina, Portoriko, Zapadna Njemačka i Obala Slonovače. Amerikanci su bili prvi sa 5-0 a ključna je bila pobjeda nad Italijom 86-64. Italija je sa 4-1 bila druga. Kina je pobijedila Portoriko sa 14 razlike i to joj je i pored minimalnog poraza od Zapadne Njemačke donio prolaz dalje.

U grupi D igrali su Jugoslavija, Kanada, Argentina, Holandija, Novi Zeland i Malezija. Za Jugoslaviju su na ovom prvenstvu između ostalih igrali i Dalipagić, Divac, Cvjetičanin, Dražen i Aco Petrović te današnji pomoćni trener Bajerna, Emir Mutapčić.

Jugoslavija je prvo savladala Novi Zeland sa 118-81 a Dražen Petrović je imao 34 poena. Potom je savladana Malezija sa 131-61 a Dražen je opet bio najbolji sa 21 poenom. Potom je savladana Holandija sa 95-74 a Dražen Petrović je imao 47 poena što je bio najveći broj poena jednog igrača na jednom meču. Argentina je savladana sa 87-68 a Cvjetičanin je imao 16 poena. U poslednjem kolu savladana je Kanada sa 83-80 a Dražen Petrović je imao 36 poena.

Srbija je sa 5-0 na kraju bila prva u grupi. Kanada je prošla dalje kao druga s a4-1 skorom a Kanađani su sa 3-2 bili treći.

U drugoj fazi smo imali dvije grupe sa po šest ekipa. U grupi 1 igrali su SSSR, Brazil, Španija, Izrael, Kuba i Grčka. Bodovi iz prve faze su se prenijeli. Na kraju su Sovjeti bili prvi sa 5-0 skorom. Drugoplasirani su bili Brazilci sa 4-1 skorom te su prošli u polufinale.

U drugoj grupi bili su Amerika, Jugoslavija, Italija, Kanada, Argentina i Kina.  U prvom meču Jugoslavija je savladala Kinu sa 106-82. Dražen Petrović je imao 23 poena a Jongjun je predvodio Kineze sa 12 poena. Potom je savladana Italija sa 102-76. Dalipagić je imao 32 poena sa jedne a Riva 18 sa druge strane. U poslednjem kolu Amerika i Jugoslavija su igrali za prvo mjesto u grupi. Obje selekcije su već prošle bile u polufinale. Ameri su dobili ovaj meč sa 69-60. Robinson je ima 21 poen a Čutura je predvodio bivšu državu sa 15 poena.

Jugoslavija je u polufinalu otišla na Sovjetski Savez. Na poluvremenu je Jugoslavija vodila 40-37 ali su Sovjeti izborili produžetak. Na kraju su slavili sa 91-90 a tragičar je bio Divac. Sabonis je predvodio Sovjete sa 25 poena a Dražen Petrović je imao 28 poena za Jugoslaviju. Ameri su u drugom polufinalu dobili Brazil sa 96-80.

Jugoslavija je na kraju osvojila bronzu. Brazil je savladan sa 117-91. Dalipagić je imao 32 poena a Šmit sa druge strane 27. Amerika je na kraju došla do zlata. U finalu su savladali Sovjete. Imali su +10 na poluvremenu, Sovjeti se vratili ali je Amerika slavila 87-85. Čarls Smit je predvodio Amere sa 23 poena a Kornišius je predvodio Sovjete sa 17 poena.

MVP prvenstva bio je Držaen Petrović. Pored njega u idealnoj petorci bili su Brazilac Oskar Šmit, Amerikanac Dejvid Robinson te Sovjeti Sabonis i Tikhonenko. Najbolji strijelac bio je Grk Nikos Galis sa 33,7 poena po meču.