XS
SM
MD
LG

Mundobasket: Španija po drugi put prvak

Foto: FIBA

Košarkaši Španije novi su prvaci svijeta. Oni su u finalu Mundobasketa savladali Argentinu sa 95-75.

Argentina je u grču otvorila susret. Rubio je sjajno branio Kampaca na početku, Španija je birala sjajna rešenja u napadu i serijom sjajnih poteza poveli su sa 14-2. Ulaskom Brusina, Argentina je uhvatila ritam. Pogodio je dvije trojke i uveo je Argentinu u dobar ritam. Poenima Deka pod faulom, Argentina prilazi na poen zaostatka. Međutim, ulaskom Ribasa Španija hvata ponovo ritam. Odigrali su dobro završnicu prvog perioda i dobili su ga sa 23-14.

Rudi Fernandez se razigrao na startu drugog perioda. Sa dvije trojke donio je Špancima velikih +17. Laprovitola je uspio uvesti Argentincce u dobar ritam u drugom periodu i pokrenuo je seriju 7-0. Imala je Španija +14 ponovo ali Argentina se nije predala. Uspjeli su prići u dva navrata na osam poena zaostatka. Ipak, Španija je pojačala odbranu u završnici prvog poluvremena i na odmor su otišli sa 12 poena prednosti.

Španija otvara drugo poluvrijeme sa velikom serijom od 12-2 te dolazi do velikih +22. Argentina sa dvije trojke se malo vraća. Međutim, bili su jednostavno nemoćni. Španci su ih potpuno usporili i samim tim im onemogućili njihovu igru. Španci su održavali vodstvo i na kraju su sa 19 poena prednosti ušli u poslednji period.

Poslednji period bio je manje više formalnost, iako se Argentinci nisu predavali. Uspjeli su smanjiti na 12 poena zaostakta ali su taj nalet serijom Španci odbili. Imali su svoju šansu Argentinci na oko četiri minuta do kraja. Na -12 Skola je šutirao za tri ali je lopta iscurila iz koša. Sama završnica nije bila dramatična i Španci su došli do druge titule.

Španiju je do pobjede predvodio Rubio sa 20 poena i sedam skokova dok je Argentinu predvodio Dek sa 24 poena.