XS
SM
MD
LG

Govedarica čuva Zrinjski (video)

Fopto: FK Utreht

Fudbaleri Zrinjskog napravili su fantastičan rezultat u Utrehtu, te su protiv na papiru izrazitog favorita odigrali 1:1 u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za Evropsku ligu.

Plemići su odigrali zaista odličan meč, naročito u prvom poluvremenu, dok su u drugom već ostali bez daha, što su domaći iskoristili i nametnuli svoj ritam, te krenuli u opstadu gola Ivana Brkića.

Prvi su u ovom meču zaprijetili domaći. Igrala se 17. minuta meča kada se Londvijk obrukao. Dobio je odličnu loptu, našao se u sjajnoj šansi, ali užasno šutirao i lopta je otišla pored gola.

U 35. minutu meča Zrinjski dolazi do gola. Frane Čirjak je uposlio Miljana Govedaricu koji se lako riješava Bergstroma, a onda desnom nogom pogađa suprotni ugao Jensenovog gola za vodstvo Plemića.

Nakon tog gola ekipa Harija Vukasa dobija krila, prijeti, ali ostaje 0:1. Sjajno je probao Advan Kadušić.

 

U sudijskoj nadoknadi vremena u dva navrata prijete domaći, ali maestralni Ivan Brkić, danas najbolji pojedinac Zrinjskog, je to zaustavio. Igrala se druga minuta nadoknade, od četiri, kada nakon sjajne asistencije Cernyja, Londwijk ponovo ima kolosalnu šansu, ali kada su loptu svi već vidjeli u golu Brkić je fantastično odbranio. Isti ishod bio je i par sekundi kasnije kada je Cerny šutirao iz daljine, ali pravo u Brkića. 

Drugo poluvrijeme počinje šansom za Utreht, no od svega samo korner. Poslije toga prijeti u 56. minutu odličnim šutem Frane Čirjak, ali lopta odlazi tik pored stative.

Već tada, napadi Zrinjskog su otupjeli, ostajali su bez snage, pa je Hari Vukas morao brzo potezati za izmjenama, a problem je stvorila i povreda Slobodana Jakovljevića u 67. minutu utakmice, pa je u igru ušao Gojković.  I u jeku napada Utrechta uspjevaju da postignu gol. Igrala se 61. minuta meča, kada je poslije jedne dekocentracije u odbrani Plemića i loše ispucane lopte  Kerk uhvatio volej i zakucao loptu iza leđa Brkića.

 

Nakon toga Utrht je krenuo još jače naprijed, međutim i pored više od 20 šuteva ka golu, nisu uspjeli još jednom savladati Ivana Brkića.  Imali su u finišu meča dvije fantastične prilike. Prvo je Gustafson oprobao šut, Brkić uspjeva da odbije loptu, a nakon toga kolosalnu šansu propušta rezervista Venema, kojem Klaiber spušta loptu kao na tacni, ali on promašuje čitav gol.

U sudijskoj nadoknadi vremena, koja je potrajala čak osam minuta, bilo je još šuteva ka golu Brkića, ali je golman Zrinjskog upisao i dvocifren broj odbrana u ovom susretu, te tako sačuvao Plemiće. U posljednjim sekundama meča, umalo Gojković da postigne i autogol, ali na svu sreću lopta nakon njegove intervencije odlazi tik preko prečke.

Zrinjski je uspio da preživi gostovanje kod Utrechta, a u revanšu za sedam dana pred, nema sumnje, prepunim stadionom Pod Bijelim brijegom imaće šansu da se bori za prolaz u treće kolo kvalifikacija.