XS
SM
MD
LG

Istorija sva od zlata

Jovan Mišić i Vid Blagojević

MODRIČA – Odbojkaški klub Modriča će u subotu, 14.septembra, obeležiti 40 godina od najvećeg klupskog uspeha, titule šampiona velike i zajedničke zemlje, Jugoslavije.

Tim povodom, u klupskim prostorijama održana je konferencija za medije na kojoj su govorili Jovan Mišić i Vid Blagojević, predsednik i potpredsednik OK“Modriča“.

„Imaćemo u subotu u 13 časova turnir u odbojci, a istog dana u Srpskom kulturnom centru predviđena je Akademija. U Kulturno – sportskom centru na turniru učetvovaće Rijeka, klub klub protiv koga je Modriča odigarala finalnu utakmicu 1979. godine i izvojevana je velika pobeda. Osim njih, učešće će uzeti beogradska Crvena zvezda i Kakanj iz Kaknja, te domaćin Modriča. Na Svečanoj akademiji biće uručene plakete šampionskoj ekipi iz 1979.godine“, rekao je Jovan Mišić, predsednik OK Modriča.

Potpredsednik kluba Vid Blagojević govorio je o prošlosti modričke odbojke.

„Odbojkaški klub Modriča formiran je 1967. godine. Do 1992. godine šesnaest puta je igrao u Prvoj saveznoj ligi, u najvišem rangu tadašnje države. Osvojio je šampionsku titulu Jugoslavije 1979. godine. Odbojkaški klub Modriča je postao centar odbojke na ovim prostorima, a Modriča je bila prvi grad u BiH koji se mogao pohvaliti šampionskom titulom do tada. Osim OK Modriča iz BiH je kasnije još samo sarajevska Bosna osvojila šampionsku titulu. U svojoj istoriji postojanja klub je bio četiri puta juniorski prvak Jugoslavije 1976.,  1979., 1985. i 1991. godine. Osim toga bili su i tri puta pionirski prvaci Jugoslavije, 1981., 1983. i 1985. Godine“, rekao je Blagojević.

Mnogo je blistavih odbojkaša predstavljalo ponos i Modriče i reprezentacije Jugoslavije.

„Odbojkaški klub Modriča iznedrio je niz reprezentativaca Jugoslavije kao što su Pero Božić, Boro Jović, Radivoje Milošević, Velibor Ivanović, Dario Đukić, Pero Stanić. Tu si i juniorski reprezentativci Esad Herdić, Boro Živanović, Goran Popović, Andrija Lujić, Dario Đukić… Boro Jović je jedini olimpijac iz Modriče. Sva generacija posle 1992. godine je igrala za reprezentaciju Republike Srpske. U jednom trenutku kompletna reprezentacija Republike Srpske je bila sastavljena iz Odbojkaškog kluba Modriča. Osvojeno je osam titula prvaka Republike Srpske, a sedam puta smo bili pobednici Kupa. Bili su peti u Evropi 1980. godine. Uporedo sa muškom odbojkom 1981. godine formiran je i ženski odbojkaški klub koji 1991. godine bio drugi u Jugoslaviji, vicešampion. Modriča je evidentno grad odbojke iz kojeg predstavnici većih klubova i odvode talente. Poslednji koji je otišao iz našeg kluba je Aleksandar Okolić koji igra za reprezentaciju Srbije  a nedavno je otišla i Milana Božić koja je reprezentativka BiH“, istakao je Blagojević.

Nastupila su neka čudna vremena. Teško se živi, pa i sport preživljava, kuburi sa besparicom, a gde nema materijalne podloge i nije realno očekivati nekadašnje rezultate.

„Stanje u klubu iz prošlog vremena i sada kada je u pitanju finansijska strana se ne može porediti. Pre četiri godine do tada generalni sponzor Rafinerija ulja Modriča je otkazala sponzorstvo svim klubovima na području lokalne zajednice. Glavni sponzor kluba je opština Modriča i manje donacije privrednika, na čemu im se zahvaljujemo. Kao i ostali klubovi u Modriči imamo toliko da igramo u Premijer ligi BiH. Mi moramo stvarati sopstveni kadar, raditi sa našim talentima, jer nemamo novca da dovodimo igrače sa strane. Drugi problem je što naši igrači po završetku srednje škole odlaze u veće centre gde nastavljaju svoje igračke karijere“, naglasio je Jovan Mišić, predsednik OK Modriča.

Pedeset dve godine kolektiva i četiri decenije od najvećeg uspeha, nešto je što mami ponos.

Da se svetli na sve strane...


Modriča 0 : 3 Jedinstvo
Maglić 1 : 3 Bosna
Radnik 1 : 3 Domaljevac
Tempo 0 : 3 Borac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Jedinstvo 16 14 2 42
2 Kakanj 78 16 13 3 36
3 Domaljevac 16 11 5 35
4 Bosna 16 9 7 28
5 Maglić 16 8 8 24
6 Borac 16 8 8 24
7 Modriča 16 6 10 17
8 Radnik 16 2 14 8
9 Tempo 16 1 15 2