XS
SM
MD
LG

Birajmo najboljeg

Da fudbalski romantičari iz Srpske, BiH, ali i šire nisu zaboravili neka od značajnih imena zbog kojih se krajem prošlog i početkom ovog vijeka dolazilo na stadione pokazala je zanimljiva anketa pokrenuta na Twitteru na temu "ko je najveća fudbalska legenda Republike Srpske".

Fudbal je u tom periodu zaista bio nešto o čemu se pričalo na svakom koraku, tribine mnogo ispunjenije nego danas, a legende tog vremena Milanko Đerić i Nedo Zdjelar koji i vode u anketi tvrde da se tada igrao i mnogo kvalitetniji fudbal. Najvažniji akteri ostali su pomalo zatečeni kada smo ih pozvali da prokomentarišu viralnu popularnost, ali su pozdravili akciju.

"Mislim da je to odlična stvar i da ne treba dozvoliti da se nekadašnji igrači olako zaborave. E, sad, da li smo nas dvojica baš najbolji, nije moje da pričam, ali znam da je u Republici Srpskoj bilo još mnogo zaista sjajnih fudbalera", istakao je Đerić, igrač koji je u karijeri u dresu Boksita i Slavije postigao 154 prvenstvena pogotka.

Slično razmišlja i šest godina stariji (54), ali i dalje aktivni fudbaler Plamena iz Gornjeg Vodičeva Nedo Zdjelar.

"Pozdravljam sve akcije kojima je cilj da se podsjete na to vrijeme koje je bilo i teško i lijepo. Naravno, drago mi je da sam u konkurenciji i da me ljubitelji fudbala nisu zaboravili. Mislim da bi možda trebalo razmisliti i o pokretanju neke zvanične akcije u tom smislu", poručio je Zdjelar.

I dok vihorni napadač još ne pomišlja da skine kopačke, iako je uplovio i u trenerske vode učeći najmlađe fudbalere Partizana iz Kostajnice, Đerić je davno otišao iz fudbala.

"Nisam fudbalski radnik već nekih pet ili šest godina. Ali još redovno idem na utakmice, najčešće gledam Slaviju. Međutim, kako sada igraju, bojim se da će se i to prorijediti", poručio je Đerić.

Iako je prošlo relativno malo vremena od njihovog silaska sa velike scene do danas, mnoge stvari su se promijenile.

"Mislim da je onda bilo mnogo više kvalitetnijeg fudbala nego sada. Bilo je više igrača u mlađim kategorijama, svi su jedva čekali da zaigraju za prvi tim, konkurencija je bila jaka i to ne samo u nekim klubovima, nego u svim. Iako novca nije bilo, igralo se iz ljubavi. Sada ga čini mi se ima više, ali nedostaje ljubav ", smatra Đerić.

Govoreći o fudbalerima koji su tada igrali širom Srpske i jedan i drugi tvrde da je pravih znalaca bilo u svim klubovima pa je i liga samim tim bila kvalitetnija.

"Bilo je tada baš mnogo dobrih igrača, i to ne samo u Borcu, Radniku ili Slaviji, već i klubovima koji sada tavore u nižem rangu, poput Leotara, Rudara iz Ugljevika, Glasinca, Boksita iz Milića i mnogih drugih. Mislim da je ondašnja Prva liga RS bila jača nego sadašnja Premijer liga BiH",  tvrdi Zdjelar.

"Mali" Đurić

Govoreći o majstorima u kopačkama, koji danas vode glavnu riječ na terenima u Srpskoj i BiH, Nedo Zdjelar je izdvojio jednog igrača.

"Mali Đurić iz Radnika je veliki majstor", rekao je Zdjelar.

Na našu opasku da kapiten Bijeljinaca gazi već 38. godinu Zdjelar je odgovorio da pravim majstorima godine ne znače ništa.

"To je tip igrača zbog kojeg publika dolazi na stadion. Umjetnik sa loptom", zaključio je Zdjelar.

Zanimljivu anketu koja nas je vratila u vrijeme kad se jedva čekao vikend možete pratiti OVDJE.