XS
SM
MD
LG

Dоšaо jе rеd na Dinu Bеgića, maskе su palе…

Aleksandar čeferin i Dino Begić

Elvedin Dino Begić, čovjek Komiteta, rekoše onog za normalizaciju, u fudbalu, svi mu vjerovali i dva uzastopna mandata dali…A u fudbalu, ili nogometu, kako voli Dino da kaže, boljitka nema. Kako?

Pa najbolje zna on. Umjesto da izgradi sistem povjerenja, upleo se u korupciju zbog koje su nastradali njegovi prethodnici. Ostaće upamćen kao autor “sistema nepovjerenja”, ali i Saveza punog afera, korupcije i kriminala…

Za njegovog vakta FS BiH je dobio tužbe FK Željezničar i Mavasa, primio “otvoreno pismo” FIFA sudije Tanje Račić iz Banjaluke, pronevjerio veliku lovu iz Brazila, UEFA i FIFA donacija, a tek 2014. je bila najplodonosnija…Tako kaže istraga UEFA koja se vodi već više od sedam godina…
Sve do jednom.

Antikoruptivna akcija “Var” je samo kap u moru onoga što očekuje Fudbalski savez BiH, ali to je, ipak, organizacija…Elvedin Dino Begić je, kao što smo rekli, pragmatičan čovjek. Ali u svoj toj pragmatici nikako da “niz vodu”, zarad sebe, pusti Milu Kovačevića, čovjeka koga je eliminisala njegova baza (prije toga ta ista baza mu je davala veliku podršku u izbornom dilu 2016. godine sa Dinom Begićem). Izgleda da je Dino zaboravio na karakteristiku svog karaktera – pragmatičnost.

Njegov imenjak, Dervišhalidović davno je spjevao: “nije sreća, para puna vreća, to znaju oni što je imaju...” Merlin je ipak čarobnjak, sa tom “vrećom”, a predsjednik FS BiH gubitnik kojem je, odlaskom Mile Kovačevića, odsječena desna ruka. Na putu od Boga, ka pauku!Tu ni Adnan Džemidžić ne pomaže jer je došao uz pomoć Mile Kovačevića!

Elem, da se malo poigramo imenima…

Elvedin Begić je 2012. porazio Milu Kovačevića tako što je skupštinski prijedlog FSRS – Milorad Sofrenić, zamijenio svojim – Darko Ljubojević. Onda je 2016. Kovačević Begiću “prodao brata” Josipa Bevandu, tražeći od njega da mu “isporuči” Darka Ljubojevića. Ivicu Osima su zajedno eliminisali! Autoritet uvijek smeta.

I tako, u obrtanju srebrenjaka, stigao red i na njih – da budu prodani. Usput, Kovačević je Begiću pomogao da eliminiše Ibrahima Adilagića, Senada Islama i Amera Helepa, dok je Begić verifikovao poraz Petra Jelića u korist novog koalicijonog partnera. Kada se tadašnji generalni sekretar FS BiH Jasmin Baković, zadužen za poštivanje prava i akata saveza pobunio, postao je bivši, a umjesto njega doveden kantonalni aktivista SDA Adnan Džemidžić. Darko Ljubojević je ucijenjen da prizna regularnost pobjede Kovačevića nad mlađanim Jelićem, a zauzvrat da bira funkciju i poziciju koju želi.
Ljubojević je rekao – ne! Bravo!

Ljubojević vrlo dobro zna šta je Begić obećao Drašku Iliću i Petru Jeliću na sastanku u restoranu "Kula" u nekadašnjem Srpskom Sarajevu i nije želio da bude dio igara i igrica. Niti da se suprostavi svom karakteru, koji je u međuvrеmenu, sazrio. Na istom mjestu, u restoranu "Kula", nekadašnjem Srpskom Sarajevu, Elvedin Begić je htio da zavede i Vicu Zeljkovića, predsjednika Fudbalskog kluba Borac. Sudario se sa bumerangom svog fintiranja.I šta sada?

Begić je, sa Džemidžićem, složio disciplinsku prijavu Zeljkoviću, od strane sudije Admira Šehovića, koji nosi FIFA znak, jer ih je Zeljković, zbog Šehovića, prozvao poslije utakmice sa Zrinjskim u Banjaluci (0:0) kada je Borcu poništen čist pogodak!!! Da je banjalučki velikan tu pobijedio “plemiće” bio bi jesenji šampion, sa bodom ispred Sarajeva?! Kakva vrsta obračuna – periferna.

Zeljković nije manipulator niti licemjer. Za razliku od svojih sagovornika… Ali Begiću je pala maska u prašinu, sagnuo se da pokupi svoje lice.

Zar nije pred izbore 2016. godine govorio ne znam da li ću se kandidovati za drugi mandat… A onda je “pobijedio” kada je u Fojnici saznao da je Mile Kovačević na njegovoj, a ne na strani “svoga brata” Josipa Bevande. 

Zlatan Mijo Jelić, predsjednik NK Široki Brijeg poslao je mnoga pisma upozorenja Elvedinu Begiću, najavio šta će ga, na kraju, sačekati…Sve polako dolazi na naplatu.

Stigao je red na Dinu Begića. Da pokaže lice ispod maske koja je pala. Republika Srpska, ona fudbalska, nije više Mile Kovačević, već snaga 44 od 55 delegata Skupštine koji su rekli i Begiću ne može ovako više! Ko je tu koga, na kraju, kada se podvuče crta, izvarao, a ko koga pobijedio, preduboka je zavrzlama, čak ni najbolji matematičari ne mogu da daju približno precizan odgovor. Ali je i laiku jasno da ko se lavirinta igra, u njemu i zaluta.Kad-tad!

Elvedin Begić ima posljednju šansu – da sarađuje i mirno ode “u zaborav” ili da primjeni formulu svoje desne ruke koja je odsječena, a onda će se svi na ovom parčetu Balkana “ćerati još”. Dokle?To saмo znaju oni koji ćeraju, a još više oni koje proćeruju!

Biće ipak da je lopta jedini predmet koji nema postojane otiske trave, već je to univerzalna rabota.Globalna, u kojoj padaju mali glumci nedorasli za velike uloge.